Elektrības cenu krīze - piedāvā samazināt arī sadales tarifu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Elektroenerģijas sadales skapis. Ilustratīvs foto.
Elektroenerģijas sadales skapis. Ilustratīvs foto. Foto: Lauris Nagliņš/LETA

Reaģējot uz krasu elektrības cenu pieaugumu, nozares kopā ar Ekonomikas ministriju piedāvā uz laiku ne tikai samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) elektroenerģijai, bet arī uz pusi samazināt elektroenerģijas sadales tarifu. To pēc Tautsaimniecības padomes ārkārtas sēdes paziņoja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs. Pirmdien šos priekšlikumus plānots apspriest koalīcijas partiju sanāksmē, ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Ekonomikas pamatā ir likumsakarības. Ja kļūst dārgāka elektrība, sadārdzinās arī daudzas citas preces un pakalpojumi, kur tā tiek izmantota. Ja elektroenerģijas cenas nemazināsies, visvairāk cietīs maznodrošinātie, norādīja Latvijas Pašvaldību savienībā.

"Šie cilvēki vienkārši pazeminās savas dzīves kvalitāti. Tā norēķinu ietekme atsaucas uz jebkuru pakalpojumu. Ja reiz elektrības cenas pieaug, tad pieaug maksa par siltumapgādi, ūdens apgādi, tas ir pašvaldību sadaļā. Pieaug maksa arī par transportu – tramvajiem, trolejbusiem. Pieaug pārtikas cenas. Tā ir ķēde," stāstīja Pašvaldību savienības padomnieks tautsaimniecības jautājumos Aino Salmiņš.

Pašvaldību savienība uzskata – ir ne vien jāsamazina PVN elektroenerģijai, bet arī jāievieš mērķtiecīgs atbalsts mazāk aizsargātajām iedzīvotāju grupām.

Latvijas Darba devēju konfederācijas vadītāja Līga Meņģelsone atzina, ka lielajiem ražošanas uzņēmumiem PVN samazināšana daudz nelīdzēs.

"Tas, kas ir visbīstamākais, ka mūsu lielie ražotāji – tie parasti, kā likums, ir arī lielie eksportētāji.

Un, kā mēs zinām, tieši eksportētāji mums palīdzēja pārdzīvot šo kovida laiku, jo finanšu situācija valsts budžetā bija laba, tieši pateicoties tam. Līdz ar to šeit ir divas bīstamības. Viena ir valsts budžeta jautājums un otra, protams, ir darbinieku un nodarbinātības jautājums," stāstīja Meņģelsone.

Par saviem priekšlikumiem Meņģelsone vairījās runāt, jo vispirms vēlējās sagaidīt, ko uz galda liks Ekonomikas ministrija.

Uzklausot nozaru organizāciju priekšlikumus, ministrija tālāk sarunās ar valdošās koalīcijas partneriem virzīs divus priekšlikumus: uz laiku samazināt PVN nodokli līdz 5% elektroenerģijai, kā arī, lai atbalstītu uzņēmumus, uz pusi samazināt elektroenerģijas sadales tarifu. Konkrēti aprēķini vēl sekos.

"Tā ir ārkārtas situācija, nebijusi situācija, un cenu kāpumi ir tiešām lieli. Tam ir jābūt valdības dienaskārtībā kā pirmajam jautājumam, ar kuru ir jārisina situācija nekavējoties. Un lēmumi ir jāpieņem maksimāli ātri," izteicās ekonomikas ministrs.

Vitenbergs cer, ka pirmdien koalīcijas partneri ierosinājumus atbalstīs un jau otrdien valdības sēdē pieņems mājsaimniecību un uzņēmēju atbalsta pasākumus.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu