"Tante bez bērniem": kā sievietes veido jaunu ģimenes lomu sadalījumu (1)

Foto: Omar Lopez/ Unsplash
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Arvien vairāk sieviešu, kurām pašām nav savas atvases, aktīvi piedalās citu ģimeņu bērnu dzīvēs un kļūst par tantēm. Eksperti saka, ka ir pienācis laiks pozitīvi atzīt tantes lomu ģimenē, vēsta raidsabiedrība "BBC".

Bērnībā Karolīna iztēlojās, ka pieaugot viņai apkārt būs bērnu pulciņš. Šobrīd sievietei rit piektais gadu desmits un viņa ir piepildījusi savu bērnības sapni, taču ne tieši tā, kā bija to iztēlojusies. Viņa nekad neatrada piemērotu brīdi, lai radītu bērnus, taču sieviete ir ļoti lepna tante savu brāļu astoņiem bērniem.

"Es dažkārt saku, ka brāļi ir radījuši tik daudz bērnu lai pietiktu arī man," joko Anglijā dzīvojošā Karolīna.

"Man visapkārt ir visi šie jaukie bērni, ar kuriem man ļoti patīk pavadīt kopā laiku, un man nav nācies dzemdēt vai piedzīvot bezmiega naktis," stāsta sieviete. 

Tante, kurai nav bērnu, vienmēr ir bijusi apspriests temats kultūrā un literatūrā. Tante var tikt attēlota kā otrais labākais variants aiz mātes, taču citur tante ir kā brīdinājums sievietēm, kuras nerīkojas pēc sabiedrības standartiem un priekšstatiem par to, kādām sievietēm "vajadzētu būt".

Patrīcija Sotirina, Mičiganas Tehnoloģiju universitātes komunikācijas profesore, skaidro, ka tantes joprojām "nesaņem cieņu un atzinību, kuru viņas ir pelnījušas par savu nozīmi mūsu dzīvēs". Tā kā arvien lielākam skaitam sieviešu dažādu iemeslu dēļ nav bērnu, eksperti uzskata, ka ir pienācis laiks vēlreiz aplūkot tantes lomu un atzīt viņu lomu ģimenē un sabiedrībā.

Tantes "izplūdusī" loma ģimenē

Nav noslēpums, ka pasaule piedzīvo demogrāfiskas pārmaiņas, kas liek sabiedrībai izvērtēt tradicionālās gaidas no ģimenēm. Arvien vairāk sieviešu reproduktīvajā vecumā nerada bērnus.

2019. gadā Apvienotajā Karalistē gandrīz pusei jeb 49% trīsdesmitgadīgo sieviešu nebija bērnu. ASV 2018. gadā vairāk nekā katrai septītajai sievietei vecumā no 40 līdz 44 gadiem nebija bērna, un jaunākie "Pew Research Center" dati liecina, ka arvien vairāk amerikāņu vecumā no 18 līdz 49 gadiem uzskata, ka nekad neradīs savus bērnus. 

Socioloģes Vanesa Meja un Kinnerets Lahads no Telavivas universitātes stāsta, ka tantes un onkuļu loma sabiedrībā un ģimenēs akadēmiskajos pētījumos parasti netiek ņemta vērā. Sociālajā ziņā tantes loma nav stingri noteikta. Atšķirībā no "stingrajām lomām un gaidām", kas uzliktas uz mātes pleciem, tantēm nav pamatnoteikumu, kuri būtu jāievēro, skaidro Lahads. Tātad, lai gan tantes loma ģimenē dažādās kultūrās var ievērojami atšķirties, pašas tantes lielākoties var brīvi noteikt savas  attiecības ar ģimeni un pienākumus pret to.

Kad Lahads un Meja sāka pētīt, kā mūsdienu tantes īsteno savu ļoti miglaini nosacīto un sarežģīto lomu ģimenē un sabiedrībā, viņi atklāja, ka ir maz pieejamu datu. Tomēr viens labs avots bija padomu vēstules, kas tika rakstītas vietnei "Savvy Auntie". Tā sevi dēvē par "pirmo kopienu tantēm". Šo vietni vada Ņujorkā dzīvojoša rakstniece, mārketinga speciāliste un uzņēmēja Melānija Notkina.

Notkina, kurai šobrīd ir 52 gadi, stāsta, ka viņas brāļa bērni ir kļuvuši par "dzīves centru". Tāda situācija nebija viņai vienīgajai - arī viņas draudzenēm nebija bērnu. Kad Notkina satikās ar savām draudzenēm, kā sarunu temats bieži dominēja brāļa bērni. Notkina sāka pētīt, kā reklāmā un plašsaziņas līdzekļos tiek attēlotas strādājošas sievietes bez bērniem.

Viņas tika parādītas reti: "bieži šādas sievietes tika atveidotas stereotipiskā manierē, kas ne vienmēr ir pozitīvs šo sieviešu atspoguļojums". Notkina atsaucās uz tādiem stereotipiem, kā aukstasinīgā karjeriste vai bezatbildīgā ballīšu meitene. 

Būdama mārketinga speciāliste, Notkina izmantoja šīs atklāsmes biznesa potenciālu. Viņa tirgū ieviesa savu tantes lomas zīmolu. Uzņēmēja izdomāja akronīmu Pank: Professional Aunt No Kids (Profesionāla tante bez bērniem). Viņa uzskatīja, ka tas labi raksturo  izglītotās, labi pelnošās un viņai pazīstamās sievietes, kuras savas izvēles vai dažādu apstākļu dēļ nekļuva par mātēm, taču mīl savu brāļu, māsu un draugu bērnus.

Lai gan sākotnēji Notkina uzņēmumu veidoja ar komerciālām interesēm, taču ar laiku viņa saprata, ka tantes lomas "iedzīvināšana" ļoti ietekmē daudzas sievietes. Notkina atceras kādu sievieti, kura viņai rakstīja, ka cīnījusies ar neauglību un dziļi apskaudusi māsu, kurai bija bērns.

"Viņa teica: "Es vēlos, lai jūs zināt, ka jūsu darba dēļ es iemācījos paskatīties uz savu lomu citādāk. Jūs likāt man saprast: lai gan man tagad nav bērna… taču es tāpat pildu vērtīgu mātišķu lomu.

Tantes loma maina priekšstatus sabiedrībā

Lahads un Meja uzskata, ka Notkinas uzņēmuma koncepcija rada lielāku atpazīstamību tantes emocionālajai, finansiālajai un sociālajai lomai, kas nākotnē kļūs vēl aktuālāka. 

Sotirina uzskata, ka tantes "savā veidā vada ceļu, parādot ne tikai, par ko sievietes var kļūt, bet arī to, kā pati ģimenes struktūra var mainīties un ko nozīmē būt daļai no kopienas".

Kerolaina saka: "Es nedomāju, ka kāds, ieraugot mani, manu dzīvesveidu vai attiecības ar bērniem, žēlotu mani". Tā vietā tantes pieredze, kā uzticības personai un brāļa bērnu iedrošinātājai ir padarījusi viņu par stingru tantes lomas aizstāvi.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu