Klusais palīgā sauciens, ko saprot visās valodās — kā diskrēti lūgt palīdzību un kā rīkoties, lai to sniegtu

Palīgā sauciens. Ilustratīvs attēls. Foto: Cristian Storto/Shutterstock
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Līdzcilvēku palīdzība vardarbībā cietušiem cilvēkiem ir ļoti nepieciešama, taču ne vienmēr ir viegli vai pat iespējams to lūgt, īpaši brīžos, kad tā ir visvairāk nepieciešama. Piemēram, zvanīšana uz uzticības tālruni vai pat policiju nav iespējama, ja cietušo uzrauga varmāka. Tas jo īpaši attiecas uz pandēmijas laiku, kad daudzi cietušie un varmākas neiziet no mājām, lai strādātu vai rīkotu saviesīgus pasākumus, tieši tāpēc ir radīti risinājumi, lai palīdzētu cilvēkiem diskrēti lūgt palīdzību.

Konkrētais rokas žests ir kļuvis par starptautisku palīdzības lūguma signālu. To radīja Pasaules Sieviešu atbalsta tīkls sadarbībā ar Kanādas sieviešu atbalsta fondu Covid-19 pandēmijas sākumā, lai cilvēki, kuri cieš no vardarbības ģimenē, varētu norādīt uz to, skaļi nesakot, ka viņiem ir nepieciešama palīdzība.

Žests jārāda ar vienu roku — persona pavērš plaukstu uz ārpusi, it kā "dodot pieci", pret kameru vai citu personu, iespiežot īkšķi plaukstā, ar atlikušajiem pirkstiem aptverot īkšķi, saspiežot roku dūrē.

Ilustratīva pamācība.
Ilustratīva pamācība. Foto: Olga Fe/Shutterstock

Žests ir daļa no kampaņas #SignalForHelp (signāls pēc palīdzības). Organizācijas norādīja, ka Covid-19 pandēmijas radītās izolācijas dēļ pamatoti pieaug risks vardarbībai ģimenē. Sakarā ar to, ka saziņa video zvanos ir kļuvusi par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu, radās kritiska vajadzība pēc veida, kā cietušais var diskrētā veidā vērsties pēc palīdzības.

Cilvēki sociālajos tīklos sāka plaši dalīties ar šo žestu pēc Sāras Everardes pazušanas šī gada martā - jaunā sieviete Anglijā, Londonas dienvidos gājusi mājās, kad viņa tika nolaupīta un vēlāk noslepkavota. Šī traģiskā lieta izraisīja globālu diskusiju par sieviešu drošību visapkārt pasaulei.

Video, ko mikroblogošanas vietnē "Twitter" kopīgojis kāds restorāna īpašnieks Harjinders Sings Kukreja, vizuāli parādīts, ka šo žestu var izmantot dažādās situācijās. Videoklips skatīts teju 10 miljonus reižu.

"Ikvienam jāzina starptautiskā zīme "Palīdzi man". Padarīsim to slavenu #HelpMe," video parakstīja Kukreja.

Ko darīt, ja kāds pie jums vēršas pēc palīdzības?

Ja video zvana laikā kāds draugs, ģimenes loceklis vai kolēģis izmanto šo žestu, paturiet prātā, ka tam noteikti ir pamatots iemesls, kāpēc cilvēks pie jums vēršas diskrēti, un nesāciet uzreiz sarunas laikā viņu izjautāt.

Tā vietā izmantojiet citus saziņas rīkus, kurus pāridarītājam būs grūtāk pārraudzīt, piemēram, saziņu īsziņās, sociālajos tīklos vai e-pastā. Uzdodiet vispārīgus, slēgtos jautājumus, lai cietušais var atbildēt ar "jā" vai "nē", piemēram:

  • Vai esi drošībā?
  • Vai es varu palīdzēt, lai tu justos droši?
  • Vai vēlies, lai es piezvanu 112? (Tas ir jādara tikai tad, ja cietušais to lūdz.)
  • Vai es varu tev sniegt patvērumu?
  • Vai man vajadzētu sazināties ar kādu krīzes centru, lai palīdzētu, un atbraukt pakaļ?
  • Vai man turpināt runāt ar tevi video zvanā?
  • Kā vēl es varu tevi atbalstīt?

Ir svarīgi veikt tikai tās darbības, kuras cietušais jums ir lūdzis vai apstiprinājis, atbildot uz jūsu iepriekš uzdotajiem jautājumiem. Pārliecinieties, ka viņš zina, ka esat gatavs viņu atbalstīt un ka viņš var lūgt visu, kas viņam varētu būt nepieciešams.

Citi veidi, kā lūgt palīdzību

Diskrētais žests var būt pēdējais glābšanas riņķis, taču, par laimi, tas nav vienīgais veids, kā saukt pēc palīdzības. Jo, ja varmāka rūpīgi uzrauga cietušo vai konfiscē viņa tālruni vai datoru, var būt nepieciešams plāns B. Tātad, kādus citus drošības signālus izdzīvojušie var izmantot, lai slēpti paziņotu, ka viņiem nepieciešama palīdzība?

Konkrētais kods būs iepriekš jāsaskaņo starp cietušo personu un uzticamu draugu vai kaimiņu, pamatojoties uz savstarpējām attiecībām. Piemēram:

  • izplānojiet savu signālu reālajā vidē: "Ja redzat, ka manā verandā iedegas apgaismojums, lūdzu, atnāciet ciemos."
  • izmantojiet kodētu valodu: "Ja es sūtu īsziņu ar lūgumu aizņemties katlu, uzdodiet man slēgtos jautājumus, lai es varu atbildēt ar jā vai nē."

Un, ja jūs uztraucaties, ka varmāka var atpazīt biežāk lietotos signālus vai kodētos vārdus, izveidojiet savus. Padariet tos viegli parādāmus un atpazīstamus dažādās dzīves situācijās, un saglabājiet tos tikai starp saviem tuvākajiem cilvēkiem, lai nodrošinātu savu un viņu drošību.

Klusais palīgā sauciens izglābj pusaudzes dzīvību

Novembra sākumā līdzcilvēki izglāba kādu 16 gadus vecu meiteni, kad jauniete bija izmantojusi šo kluso saucienu pēc palīdzības jeb žestu, kas nozīmē, ka cilvēka veselība vai pat dzīvība var tikt apdraudēta, vēstī ārvalstu mediji.

4. novembrī ASV tika arestēts Džeimss Herberts Briks, kad policija saņēma izsaukumu par to, ka kāda 16 gadus vecas meitene ir nokļuvusi nelaimē, un sociālajos tīklos tika publicēti žesti, kas liecināja par lūgumu palīdzēt.

Meitene parādīja cilvēkiem savu plaukstu, pēc tam salocīja īkšķi un saspieda to dūrē.

Pazudusī pusaudze izmeklētājiem pastāstīja, ka viņa un Briks ir ceļojuši cauri Ziemeļkarolīnai pēc tam, kad viņas ģimene ziņoja par viņas pazušanu. Kad Brika radinieki Ohaio štatā saprata, ka viņš ir kopā ar meiteni, kura ir bezvēsts pazudusi, Briks pameta štatu un devās atpakaļ uz Ziemeļkarolīnu.

Kamēr viņi bija ceļā, nepilngadīgā meitene sāka citiem autovadītājiem rādīt šo žestu, ko cilvēki atpazina un vērsās pie likumsargiem.

Aicinām izpildīt testu, kas atvieglo dažādu vardarbības veidu identificēšanu, mudināsim būt vērīgiem un nepalaist garām vardarbības pazīmes sev līdzās.

KUR MEKLĒT PALĪDZĪBU?

Pašvaldības sociālajā dienestā vai krīzes centrā:

Centrs "Marta"

Matīsa iela 49-3, Rīga

Tālr. 67378539

E-pasts: centrs@marta.lv

Centra "Marta" Liepājas filiāle

Kūrmājas prospekts 11, Liepāja

Tālr. 29195442

E-pasts: centrs@martaliepaja.lv

Ģimenes krīzes centrs "Mīlgrāvis"

Ezera iela 21, Rīga

Tālr. 67012515, 67398383

E-pasts: gimenes@krize.lv

Krīžu un konsultāciju centrs "Skalbes"

Kungu iela 34, Rīga

Tālr. 24551700, 27722292

E-pasts: skalbes@skalbes.lv

Atbalsta tālrunis noziegumos cietušajiem: 116006

Krīzes centrs ģimenēm ar bērniem "Paspārne"

Talsu iela 39, Ventspils

Tālr. 63661515, 22012434

E-pasts: pasparne_kc@inbox.lv

Nodibinājums "Centrs Valdardze"

Raiņa iela 9f, Valmiera

Tālr. 64220686

E-pasts: valdardze@inbox.lv

Raksts tapis sociālās iniciatīvas "Pamani vardarbību" ietvaros.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu