Nīderlandes marihuānas kafejnīcas pandēmijas laikā piedzīvo "ziedu laikus" (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Pandēmijas apstākļos Nīderlandes marihuānas kafejnīcas piedzīvojušas nepieredzētu klientu pieplūdumu un apgrozījuma kāpumu.

Pēdējo divu gadu laikā daudzi marihuānas pircēji ir palielinājuši legālās narkotikas patēriņu, lai mazinātu trauksmi vai garlaicību.

Kad pērn martā Nīderlande ieviesa pirmo tā dēvēto mājsēdi, pie marihuānas kafejnīcām veidojās garas rindas, izraisot "zālītes paniku".

Lai gan pandēmijas laikā bāri, restorāni un naktsklubi ilgstoši bijuši slēgti, marihuānas kafejnīcas varēja turpināt darbu, piedāvājot savu preci iegādāties līdzņemšanai.

Kā liecina mentālās veselības un atkarību izpētes institūta "Trimbos" aptaujas rezultāti, 90% marihuānas lietotāju Nīderlandē atzinuši, ka pandēmijas laikā smēķē "zālīti" tikpat bieži vai biežāk nekā iepriekš. Trīs ceturtdaļas aptaujāto marihuānu smēķē katru dienu.

Narkotiku lietošanas vēsturnieks Stīvens Snelderss norāda, ka narkotisku vielu lietošana ir trauksmes mazināšanas instruments. Viņš atgādina, ka arī mēra uzliesmojumu laikā Nīderlandē krasi pieaudzis tabakas un opija patēriņš.

Kopš 1976.gada narkotisko kaņepju produktu tirdzniecība Nīderlandē ir atļauta īpaši izveidotās kafejnīcās.

Daudzi sagaida, ka likumos tiks veiktas izmaiņas, jo pašlaik marihuānas tirdzniecība licencētās vietās un lietošana Nīderlandē ir atļauta, bet pārējās piegādes ķēdes daļas, tostarp arī kaņepju audzēšana, ir aizliegtas.

Eksperimentāli desmit pilsētās drīzumā marihuānas kafejnīcās sāks tirgot legāli audzētu vietējo marihuānu. Eksperimenta rezultāti būs zināmi pēc četriem gadiem.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu