VIDEO ⟩ Autovadītājs notriec bērnu un aizbēg: meklē aculieciniekus negadījumam oktobrī (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Oktobra vidū ceļu satiksmes negadījumā uz gājēju pārejas tika ievainota nepilngadīga meitene. Vadītājs, kas notrieca pusaudzi, centās bēgt no avārijas vietas, taču tika aizturēts. Viņam ceļu aizšķērsoja negadījuma liecinieks. Arī meitenes māte joprojām cenšas panākt, ka vainīgais tiek sodīts par pārkāpumu, vēsta raidījums "Degpunktā".

Pirms aptuveni diviem mēnešiem Rīgā uz gājēju pārejas tikai notriekta Ludmilas 11 gadus vecā meita. Meitene šķērsoja Purvciema ielu atļautā vietā, bet kāds Uzbekistānas pilsonis, sēžot pie stūres "Volkswagen" spēkratam, viņu acīmredzot nepamanīja. Negadījumu no malas redzēja Vitālijs.

"17. oktobrī pulksten vienos dienā es stāvēju krustojumā, kad no Purvciema ielas pie zaļā lusofora signāla pāri ielai gāja meitene, bet no tās pašas puses brauca melns "Polo" markas auto, kuram pie stūres sēdēja vīrietis, notriecot meiteni.

Jauniete nokrita, piecēlās un ātri aizbēga klibojot," stāsta Vitālijs.

Vitālijs šoferi aicināja izkāpt ārā no spēkrata un atbildēt par savu rīcību, taču vīrietis uz to nereaģēja un brauca prom. Vitālijs sāka vaininiekam dzīties pakaļ.

Kamēr Vitālijs ar automašīnu dzinās pakaļ "Volkswagen" spēkratam, pusaudze skrēja pie mammas un pastāstīja par notikušo. Ludmila tikmēr iepirkās tuvējā bodē.

"Iznākot ārā no veikala, satiku meitu, iekāpām kopā mūsu mašīnā. Meita teica, ka viņu tik tikko ir notriekusi automašīna un viņai sāpot kāja," stāsta pusaudzes māte Ludmila.

Sieviete aicinājusi izsaukt ātro palīdzību, bet meita lūgusi, lai to nedara, jo uzreiz vēlējās braukt mājās.

Mediķi uz notikuma vietu netika izsaukti, un ievainojumus neizdevās fiksēt oficiāli. Tikmēr Vitālijam bija izdevies apturēt "Volkswagen" stūrētāju, tiesa, visai destruktīvā veidā. Viņš stāsta, ka vīrieti izdevies notvert, bet cietis avārijā uz Nīcgales un Deglava ielu krustojuma, dzenoties viņam pakaļ.

Avārijā bija iesaistīts Vitālija vadītais spēkrats, auto, kuru vadīja meiteni notriekušais vīrietis, kā arī vēl divas citas automašīnas - "Škoda" un "Peugot". Vīrietis pēc avārijas izkāpa ārā no mašīnas un prasīja Vitāliju policijai neziņot par meiteni. Viņam bija vienalga par notriekto bērnu, apgalvo Vitālijs. Uz notikuma vietu atbrauca vaininieka draugs, kurš arī aicināja nerakstīt paskaidrojumu policijai, ka notriekta meitene.

Vitālijam administratīvā kārtā tika piespriests sods par avārijas izraisīšanu. Ludmila nākamajā dienā vērsās policijā, cenšoties saukt pie atbildības vīrieti, kas pameta notikuma vietu pēc gājēja notriekšanas.

Izmeklētājs Ludmilai teica, ka viņai ir visas tiesības vērsties pie OCTA apdrošinātāja pēc atlīdzības, ja meita tiek atzīta par cietušo. Taču realitātē, atbilstoši normatīvajiem aktiem, ja cietušajai nav fiksēti fiziski bojājumi, morālā kompensācija nepienākas, stāsta meitenes māte. Ludmila skumji secina, ka vajdzēja tomēr saukt ātro palīdzību.

Ludmila stāsta, ka meitai drīz vien kāja pārstāja sāpēt, bet emocionālā trauma palikusi joprojām. Decembra sākumā sieviete iepazinās ar policijas lēmumu. Piešķirtais sods izraisīja pārsteigumu. Likums par aizbraukšanu no negadījuma vietas pēc šāda pārkāpuma izdarīšanas paredz sodu robežās no 200 līdz 900 eiro, bet vainīgais dabūja daudz mazāku sodu 50 eiro apmērā, ko Ludmila uzskata par nesamērīgi zemu attiecībā pret nodarīto.

Policija savukārt raksta, ka mātes neizpratni par piešķirto soda apmēru nevarēs komentēt, jo par konkrētām personām - pārkāpējiem - informāciju izpaust nedrīkst. Tajā pat laikā atzīst, ka, pēc iecirkņa informācijas, "Volkswagen" šoferis nemēģināja bēgt, bet gribēja tikai pārvietot automašīnu - uzreiz pēc avārijas.

"Pēc sadursmes ar gājēju "Volkswagen" vadītājs vēlējās apgriezt spēkratu braukšanai pretējā virzienā, taču iekļuva citā sadursmē, tādēļ nav uzskatāms, ka spēkrata vadītājs pameta notikuma vietu," stāsta Valsts policijas pārstāve Līna Kaļķe.

Cietušās pusaudzes māte lēmumu pārsūdzēja. Šobrīd Ludmilai ir svarīgi ir uzrunāt garāmbraucošo automašīnu šoferus, kuriem bija ieslēgts video reģistrators.

"Es ļoti lūdzu atsaukties aculieciniekus, "Bolt" vadītāju, kurš Vitālijam kliedza: "Dzenies viņam pakaļ! Mēs viņu meklējām sociālajos tīklos, viņš neatsaucas," lūdz sieviete.

Ar Ludmilu var sazināties pa tālruņa numuru 29 833 582.

Video: Raidījuma "Degpunktā" sižets

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu