Nosaka pagaidu aizliegumu narkotiskajai vielai - brorfīnam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Tero Vesalainen/Shutterstock.com

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) no šodienas ir noteicis pagaidu aizliegumu narkotiskajai vielai brorfīnam un to saturošiem izstrādājumiem, informēja SPKC Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja.

Aizliegums attiecas uz visām fiziskām un juridiskām personām, kuras izgatavo, iegādājas, glabā, pārvadā, pārsūta vai izplata minētās vielas. Pamatojoties uz likumu "Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību", līdz nākamā gada 9.decembrim ir aizliegta brorfīna un to saturošo izstrādājumu izgatavošana, iegādāšanās, glabāšana, pārvadāšana, pārsūtīšana vai izplatīšana.

No aizlieguma spēkā stāšanās dienas narkotiskā viela un to saturošie izstrādājumi trīs darba dienu laikā jānodod Valsts policijai.

Kā aģentūrai LETA skaidroja SPKC, brorfīns ir opioīds jeb psihotropā viela, kurai ir aptuveni deviņas reizes spēcīgāka iedarbība nekā narkotiskai vielai fentanilam. Vielas lietošana var radīt nopietnu kaitējumu personas veselībai, bīstamību dzīvībai, kā arī apdraudējumu sabiedrības drošībai kopumā.

Pašlaik narkotiskā viela ir identificētā trīs Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs un Lielbritānijā. ES reģistrēti aptuveni 60 letāli un neletāli gadījumi, kad cilvēki ir saindējušies ar brorfīnu vai tā saistītajām vielām.

Par vielām, kurām noteikts pagaidu aizliegums vai to saturošu izstrādājumu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu realizācijas nolūkā vai realizēšanu noteikta kriminālatbildība - brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods un policijas kontrole. Savukārt, ja minētās darbības izraisījušas smagas sekas, tiek piemērots sods ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem vai citas likumā noteiktās sankcijas.

Līdz šim un turpmāk SPKC turpinās darbs pie operatīvas bīstamu vielu identificēšanas un aizliegšanas, tādējādi, pēc iespējas, novēršot veselībai un dzīvībai kaitīgu vielu lietošanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu