Kosmosā devusies arī amerikāņu pirmā astronauta meita (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kompānijas "Blue Origin" kosmosa kuģis.
Kompānijas "Blue Origin" kosmosa kuģis. Foto: AP/Scanpix

Miljardiera Džefa Bezosa kosmosa kompānijas "Blue Origin" trešajā pilotējamā lidojumā izplatījumā ar kosmosa kuģi "New Shepard" sestdien, 11. decembrī, devās seši pasažieri, tostarp arī amerikāņu pirmā astronauta meita.

Kapsulā atradās divi īpaši uzaicināti pasažieri - ASV pirmā astronauta Alana Šeparda vecākā meita Lora Šeparda-Čērčlija un amerikāņu futbola Slavas zālē uzņemtais Maikls Streihens, kurš tagad vada raidsabiedrības ABC rīta raidījumu - un četri pasažieri, kuri samaksājuši par lidojumu - kosmosa industrijas uzņēmējs un filantrops Dilans Teilors, investors Evans Diks, kompānijas "Bess Ventures" dibinātājs Leins Bess ar dēlu Kameronu.

1961. gadā Alans Šepards kļuva par pirmo amerikāni, kurš devies kosmosā. Tieši viņam par godu tiešsaistes tirdzniecības kompānijas "Amazon" dibinātāja Bezosa uzņēmuma kosmosa kuģis nosaukts par "New Shepard".

1961. gada 5. maijā - nepilnu mēnesi pēc tam, kad Padomju Savienības kosmonauts Jurijs Gagarins kļuva par pirmo cilvēku, kurš devies kosmosā - Šepards kā pirmais amerikānis veica 15 minūtes ilgu suborbitālu lidojumu kosmosā.

1998. gadā mirušais Šepards kļuva par piekto no 12 cilvēkiem, kas izkāpuši uz Mēness.

Besi sestdien kļuva par pirmo vecāka un bērna duetu, kurš devies kosmosā.

Biļetes cena lidojumam kosmosā netiek atklāta.

Raķete ar kapsulu veiksmīgi startēja plkst.9:01 pēc vietējā laika (17.01 pēc Latvijas laika) no privātā kosmodroma Teksasas štatā netālu no Vanhornas.

Pēc desmit minūtēm kapsula sasniedza 106 kilometru augstumu, pasažieri pavadīja dažas minūtes bezsvara stāvoklī un tad kapsula ar izpletņiem veiksmīgi veica nosēšanos tuksnesī.

Lidojums spēcīgā vēja notika divas dienas vēlāk nekā sākotnēji plānots.

Jau ziņots, ka Bezoss 20. jūlijā veica pirmo pilotējamo lidojumu izplatījumā ar kosmosa kuģi "New Shepard". Kopā ar viņu kosmosā devās viņa brālis Marks Bezoss, 82 gadus vecā amerikāņu astronaute Volija Fanka un 18 gadus vecais Olivers Demēns.

Otrajā lidojumā 13. oktobrī kosmosa ceļojumā devās seriāla "Star Trek" ("Zvaigžņu ceļš") aktieris Viljams Šatners, "Blue Origin" administratore Odrija Pauersa, uzņēmuma "Planet Labs" līdzdibinātājs Kriss Bošuizens, kā arī klīnisko pētījumu platformas "Medidata Solutions" dibinātājs Glens de Vrīss, kurš mēnesi pēc lidojuma traģiski gāja bojā lidmašīnas avārijā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu