VIDEO ⟩ Ilgstoši bez Covid-19 sertifikāta bezdarbnieka pabalstu saņemt nevarēs (19)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Studio Romantic/Shutterstock

Ja vienīgais iemesls nepieņemt darba piedāvājumus būs vakcinācijas sertifikāta trūkums, nepotētie bezdarbnieki, visticamāk, zaudēs valsts nodrošināto bezdarbnieka pabalstu. Patlaban viena no zemākajām vakcinācijas aptverēm nodarbināto vidū ir transporta un būvniecības sektorā, taču šajās nozarēs ir arī visvairāk vakanču, vēstī raidījums "TV3 Ziņas".

Bezdarbnieka pabalstu var saņemt ne ilgāk kā astoņus mēnešus un tas ir viens no galvenajiem drošības spilveniem, uz ko cer tie nodarbinātie, kuri aizgājuši no darba, jo negrib vakcinēties. Taču Nodarbinātība valsts aģentūra (NVA) vērš uzmanību – ja vienīgais iemesls, kāpēc cilvēks atteiksies no piemērota darba piedāvājuma būs sertifikāta neesamība, pabalstu var nākties zaudēt.

"Kopš 25. novembra spēkā ir arī grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas pasaka, ka sertifikāta neesamība nav uzskatāms par objektīvu iemeslu, lai cilvēks atteiktos no piemērota darba,"

saka NVA Darba tirgus departamenta direktore Eva Lossane.

Tas nozīmē – ja cilvēks divas reizes atteiksies no visādi citādi piemērota darba piedāvājuma tikai sertifikāta neesamības dēļ – valsts atbalstu vairs saņemt nevarēs.

Tabula Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas aplēsēm zemākā vakcinācijas aptvere ir mākslas un izklaides, kā arī elektro un siltumapgādes jomā. Zem 90% potēto ir arī transporta sektorā un būvniecībā, taču šīs arī ir nozares ar vislielāko vakanču skaitu.

"Joprojām tā ir būvniecība, joprojām arī ļoti pieprasīti ir kravas automobiļu vadītāji un tāpat arī ražošana un tirdzniecībā,"

norāda NVA Darba tirgus departamenta direktore.

Valdība noteikusi, ka 15. decembrī vakcinētiem jābūt visiem klātienē strādājošajiem un transporta sektorā šo datumu gaida ar lielām bažām. Lai gan vakcinācijas aptvere ir 80%, skaitliski tas nozīmē, ka poti nav saņēmuši vairāk nekā 15 000 nozarē strādājošo.

"Mēs ļoti uztraucamies par šo situāciju. Mūsu nozarē ļoti daudzi strādājošie ir trešo valstu pilsoņi, kuri vakcinēti pie sevis – Baltkrievijā, Krievijā, Kazahstānā, Uzbekistānā. Un mēs ES viņu potes neatzīstam," vērš uzmanību Autopārvadātāju asociācijas "Latvijas auto" priekšsēdētājs Aleksandrs Pociluiko.

Tieši kaimiņvalstu šoferi rada lielāko procentu no tiem, kuriem nav sertifikāta. Piespiest darbiniekus vēlreiz potēties, ar Eiropas Savienībā atzītu poti, neviens nevar, bet ko ņemt vietā – arī nav.

"Mums tā jau aptuveni 20 procentu parka stāvēja bez šoferiem.

Tik daudz šoferu, lai apgādātu benzīntankus un veikalus ar produktiem mēs laikam varēsim atrast, bet nu paši saprotiet," spriež Pociluiko.

Tikmēr būvniecības sektorā nav vakcinēti aptuveni 12 000 darbinieku, kas arī ir milzīgs skaitlis ņemot vērā jau tā lielo darbaroku iztrūkumu. Tomēr šajā nozarē strādājošie nepotējas, jo bez darba palikt nebaidās.

"Ir divi virzieni, kur viņi jūtās droši. Viens ir pāriet privātajā sektorā, kur ir nelegāla nodarbinātība un ir liels pieprasījums pēc darba spēka.

Otrs ir ārpus Latvijas, kur viņi pa saviem kanāliem joprojām cer, ka tur, pelnot divreiz vairāk, ir iespēja strādāt ar negatīvu testu," saka Latvijas Būvnieku asociācijas priekšsēdētājs Normunds Grinbergs.

Asociācijā neslēpj – arī pēc 15. decembra darba devēji nav gatavi plašai darbinieku atlaišanai, tādēļ situācija būs neapskaužama – vai nu būvnieki paši aizies strādāt nelegāli, vai arī darba devēji viņus "piesegs", pārkāpjot ieviestos noteikumus.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu