Cenu kāpuma dēļ Rīgas ielu apgaismojumam būs nepieciešami papildu 2,4 miljoni eiro (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīga naktī. Ilustratīvs attēls.
Rīga naktī. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Pašvaldības aģentūra "Rīgas gaisma" cer nākamā gada budžetā saņemt trīs miljonu eiro papildu finansējumu, no kā 2,4 miljoni eiro nepieciešami elektroenerģijas izmaksu sadārdzinājuma segšanai.

Šodien Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komiteja skatīja "Rīgas gaismas" nākamā gada budžeta projektu.

Aģentūra ir sagatavojusi 2022.gada budžeta projektu divām pamatbudžeta programmām kopumā par 10 913 831 eiro, kas ir par 2 981 232 eiro jeb 37,6% vairāk nekā aprēķinātais kontrolskaitlis.

Visvairāk papildu līdzekļu nepieciešams ievērojamā tarifu un cenu kāpuma kompensācijai un atsevišķu kritiskā stāvoklī esošu ielu apgaismojuma pārbūvei un jauna ielu apgaismojuma izbūvei.

No kopējā papildu līdzekļu apjoma 85% jeb 2 441 432 eiro ir palielinājums elektroenerģijas izmaksu sadārdzinājumam. Izdevumi maksai par ielu apgaismojumam patērēto elektroenerģiju, salīdzinot ar 2021.gadam plānoto, pieaug par 71%.

Vēl 261 524 eiro palielinājums paredzēts ielu apgaismojuma pārbūvei vai kapitālajam remontam piecos kritiskā stāvoklī esošos ielu posmos, kur apgaismojums ir ticis izbūvēts pagājušā gadsimta vidū.

Par 87 200 eiro plānota esošā ielu apgaismojuma pārbūve kilometru garā posmā Lielvārdes ielā, starp Astras un Dzelzavas ielām. Par 78 356 eiro plānots pārbūvēts apakšzemes kabeli Tvaika ielas 730 metru posmā starp Tilta Aptiekas un Zāģeru ielām.

Par 20 372 eiro iecerēts pārbūvēt ielu apgaismojumu Matīsa ielā 180 metrus garā posmā starp Mūrnieku un Avotu ielām. Par 20 931 eiro iecerēts pārbūvēt apgaismojumu Matīsa ielā 280 metru garā posmā starp Krāsotāju ielu un Ziedoņdārzu, bet par 54 665 eiro nepieciešams pārbūvēt ielu apgaismojumu Ilūkstes ielas trīs posmos.

Atbildot uz deputātu jautājumiem aģentūras pārstāvji atzina, ka nesaņemot papildu finansējumu, nav iespējas līdzekļus kaut kur ietaupīt. Elektrības un apkures rēķini esot jāapmaksā. Vienīgi varētu atteikties no plānotajiem jaunajiem projektiem. Atliek vienīgi visus atlaist un izslēgt gaismu, piebilda aģentūras direktora pienākumu izpildītāja Agrita Klinklāva-Dimante.

Deputāti arī noskaidroja, ka nākamgad finansējuma trūkuma dēļ nav plānots īstenot nevienu projektu, kurā esošais ielu apgaismojums tiktu nomainīts pret energoefektīviem LED gaismekļiem.

Rīgas domes Satiksmes komiteja atbalstīja aģentūras "Rīgas gaisma" budžeta pieprasījumu un virzīs to tālāk izskatīšanai Finanšu departamentam.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu