Lidostā "Rīga" notikusi pirmā lidojuma Covid-19 skrīninga testēšana

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lidosta ''Rīga''. Ilustratīvs foto
Lidosta ''Rīga''. Ilustratīvs foto Foto: Paula Čurkste/LETA

Pirmdien pusdienlaikā lidostā "Rīga" notika pirmā īpaši atlasītā lidojuma Londona-Rīga Covid-19 skrīninga testēšana, informēja lidostas pārstāve Ilze Salna.

Viņa skaidroja, ka aviokompānija jau lidojuma laikā bija informējusi pasažierus par nepieciešamību pēc atlidošanas nodot siekalu testu.

No valstīm ārpus Šengenas zonas atlidojošos pasažierus lidostas darbinieki novirza uz "E. Gulbja laboratorijas" testēšanas punktu C atlidošanas terminālī, kur lidostas darbinieki viņiem palīdz ar reģistrēšanos testam. Pēc tam testēšanas punktā pasažieri saņem testēšanas paraugu, atbilstoši instrukcijai sagatavo siekalu paraugu un saņem atzīmi laboratorijas izsniegtajā apliecinājumā par testa parauga nodošanu. Šo atzīmi robežas šķērsošanas vietā pārbauda Valsts robežsardzes darbinieki.

Pirmais skrīninga testam norīkotais lidojums bija Londona-Rīga. Salna informēja, ka testēšana noritēja raiti un visi pasažieri pēc testa nodošanas varēja nekavējoties doties prom no lidostas.

No Šengenas zonas valstīm atlidojošie pasažieri tiek no gaisa kuģa nogādāti uz "E.Gulbja laboratorijas" testēšanas vietu vienā no ielidošanas sektoriem Šengenas zonā, kur tāpat lidostas darbinieki organizē rindu un palīdz pasažieriem reģistrēties testam. Pēc testa parauga nodošanas pasažieri var doties prom no lidostas.

Kā ziņots, ņemot vērā Covid-19 jaunā varianta - omikron - straujo izplatīšanos ne tikai Āfrikā, bet arī Eiropas valstīs, no šodienas tiek veikta intensīvāka ielidojošo reisu pasažieru Covid-19 skrīninga testēšana,  informēja Veselības ministrijā (VM).

Plānots, ka izlases kārtībā katru dienu tiks veikta četru līdz sešu reisu visu pasažieru Covid-19 testēšana neatkarīgi no personas vakcinācijas vai pārslimošanas statusa.

Skrīninga testam tiks atlasīti reisi no valstīm ar lielāko ievesto Covid-19 gadījumu skaitu Latvijā, proti, no Vācijas, Lielbritānijas, Zviedrijas, Ēģiptes, Polijas, Itālijas, Norvēģijas, Somijas, Lietuvas, Igaunijas, Ungārijas, Spānijas, Krievijas, Nīderlandes, Dānijas, Īrijas, Maltas, Ukrainas, Gruzijas un Šveices. Reisu atlase tiks veikta rotācijas kārtībā.

Minētā skrīninga testēšana tiks īstenota, pamatojoties uz Ministru kabineta rīkojumā "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" noteikto, kas paredz veikt ieceļotāju pastiprinātu testēšanu epidemioloģiskās nepieciešamības gadījumā. No testa veikšanas varēs atteikties tranzīta pasažieri, bērni līdz 12 gadu vecumam, lidmašīnu apkalpe un atsevišķi citi cilvēki, attiecībā uz kuriem rīkojumā pieļauts izņēmums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu