Par paštestu piegādes kavēšanos soda naudas apmērs sasniedzis 200 tūkstošus eiro (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Saistībā ar ātro antigēnu paštestu piegādes kavēšanos uzņēmuma SIA "Brief" soda naudas apmērs būs aptuveni 200 000 eiro , otrdien, 14. decembrī, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē norādīja Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

Noslēgtajā līgumā par laicīgu testu nepiegādāšanu iekļauta soda nauda. Par katru kavēto dienu komersants ir spiests maksāt 41 600 eiro. Saskaņā ar vispārīgās vienošanās noteikumiem piegādātajam, ja tas nepiegādā preci noteiktā termiņā, var tikt piemērots līgumsods 0,5% vai, ja valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija - 1% apmērā, no nepiegādātās preces summas par katru nokavēto dienu, bet ne vairāk kā 10% apmērā no piegādes līguma kopējās summas.

Tā kā piegāde kavējusies piecas dienas, uzņēmums būšot spiests maksāt vairāk nekā 200 000 eiro.

Garisons uzsvēra, ka noslēgtais līgums neparedz nekādas priekšapmaksas vai citus maksājumus no valsts puses. Komersants naudu saņems tad, kad testi būs noliktavās un Veselības inspekcija tos atzīs par derīgiem. Vienlaikus viņš minēja, ka aizkavēšanās daļēji varētu būt saistīta ar grūtībām rezervēt gaisa transportu.

Vienlaikus uzņēmumam "Brief" noteikts vairāku desmitu tūkstošu eiro liels sods par vasaras beigās savlaicīgi nepiegādāto dzeloņstiepļu žogu Latvijas-Baltkrievijas robežas aizsardzībai.

Komisijas vadītājs Reinis Znotiņš (JKP) vaicāja, vai tika izvērtēti riski, slēdzot līgumu ar tik nesen dibinātu kompāniju, uz ko Iepirkumu uzraudzības biroja vadītājs Artis Lapiņš atbildēja, ka riski var pastāvēt arī kompānijās, kuras darbojas daudzus gadu desmitus. Pats uzņēmuma dibināšanas datums neļaujot šādu lēmumu pieņemt.

Pirmie Latvijai paredzētie Covid-19 antigēnu paštesti skolu un pašvaldību iestāžu testēšanai naktī uz otrdienu ir ieradušies lidostā Rīgā un krava tiekot izkrauta un atmuitota, informēja SIA "Brief" valdes priekšsēdētāja Ildze Voita. Viņa atklāja, ka nakts laikā testi tikšot nogādāti muitas noliktavā, sakrauti uz paletēm un nogādāti Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centra noliktavā, lai jau šīs nedēļas laikā visas izglītības un pašvaldību iestādes saņemtu savus sūtījumus.

Jau ziņots, ka Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centrs pirmo līgumu par Covid-19 antigēnu paštestu piegādi ir noslēdzis ar "Brief", par vienu testēšanas komplektu maksājot 1,04 eiro, kas bija summa, kas tika iesniegta sākotnējās sarunu procedūras laikā.

Novembra izskaņā pirmo līgumu par šo testu piegādi bija plānots slēgt ar citu komersantu - "Ekspress laboratoriju", kas solījās testus piegādāt par 0,75 eiro, taču uzņēmums no līguma slēgšanas atteicās, jo neesot spējis testus piegādāt solītajā termiņā. Līdz ar to pašlaik pirmā iepirkuma izmaksas ir pieaugušas no 3 līdz 4,16 miljoniem eiro.

Valdības sākotnēji pieņemtais regulējums paredzēja, ka no 6. decembra, veicot darba pienākumus klātienē, kur ir iespējams kontakts ar citiem darbiniekiem, pakalpojuma saņēmējiem vai apmeklētājiem, būtu jāveic regulāra Covid-19 testēšana divas reizes nedēļā, izmantojot antigēna paštestus, taču vēlāk lēmums tika mainīts un noteikts, ka darbinieku Covid-19 testēšana ar ātrajiem testiem būs brīvprātīga.

Tāpat vēstīts, ka Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki kopā ar Izglītības un zinātnes ministriju un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu ir izstrādājuši plānu, lai izglītības iestādēm visā Latvijā piegādātu antigēnu testus līdz 17. decembrim, informēja AM.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Brief" reģistrēts 2015. gada oktobrī, un tā pamatkapitāls ir 3000 eiro. Uzņēmuma vienīgā īpašniece ir Ildze Voita. 2020. gadā uzņēmums strādāja ar 6,048 miljonu eiro apgrozījumu un 683 024 eiro peļņu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu