"Bija skaidrs, ka "zāle" ir par vāju. Sāku lietot gan ekstazī, gan LSD." Jaunieši arvien vairāk vēlas apreibināties (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Victor Moussa/Shutterstock

Arvien vairāk pieaug to jauniešu skaits, kas vēlas apreibināties. Narkotikas jauniešiem ir viegli pieejamas dažādās saziņas lietotnēs, un Covid-19 pandēmijas ierobežojumi aizliegto vielu lietošanu, iespējams, veicina, ziņo Latvijas Radio.

Latvijas Radio pēta, cik pamatīga problēma ir narkotiku lietošana nepilngadīgo vidū Latvijā un sazinājās ar jauniešiem "Ģintermuižā", kur realizē vienu no pusaudžu narkomānu rehabilitācijas programmām.

"Tagad man ir pilni 15 gadi. Pirmo reizi es uzpīpēju zāli 5. klasē, tad man bija 11 gadi," stāsta Andris, kas jau trešo nedēļu ārstējas Jelgavā, "Ģintermuižā".

Gadā tur no atkarības ārstējas ap 70 jauniešu.

Arvien biežāk slimnīcā nonāk pusaudži ar akūtiem psihotiskiem traucējumiem un kuri vienlaicīgi lietojuši vairākas apreibinošas vielas. Tas būtiski apgrūtinot jauniešu ārstēšanu.

"Šobrīd ir populāri lietot dažādus halucinogēnus. Nepilngadīgie var lietot marihuānu, un, protams, var mēģināt arī dažādas citas halucinogēnu grupas vielas, piemēram, ir sintētiskie LSD, psilocibīni no maģiskajām sēnēm.

Viņi kombinē visdažādākos veidus, skatās, izbauda šos halucinogēna efektus, kas ir saistīti ar psihodēliskajiem efektiem uz smadzenēm," stāsta Narkoloģiskās palīdzības dienesta Ambulatori konsultatīvās nodaļas vadītāja Inga Landsmane. 

16-gadīgais Lauris atklāj, ka narkotikas lietojis pirms skolas, no rīta, un neviens skolā tā arī nav pamanījis, ka ar pusaudžiem kaut kas nav bijis īsti labi. "Mēs stundās sēdējām mierīgi," saka Lauris.

"Bija skaidrs, ka "zāle" jau bija par vāju un es sāku lietot tabletes. Tur bija gan ekstazī, gan LSD," saka Lauris.

Pandēmijas laikā rinda uz "Ģintermuižas" pusaudžu narkomānu rehabilitāciju ir ievērojami pieaugusi. Ja agrāk jaunietis varēja uzsākt ārstēšanos pēc pāris nedēļām, tad šobrīd būtu jāgaida līdz pat februārim, stāsta programmas vadītāja Gunita Januma.

Nu jau visas šīs vielas ir pieejamas visur Latvijā, arī lauku reģionos. Visur," saka Januma.

Pēdējo trīs gadu laikā Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā pēc narkotisko un psihotropo vielu lietošanas nonākuši 26 jaunieši. 12 no viņiem bija vecumā līdz 14 gadiem, bet jaunākajam nebija pat vēl desmit.

Ārsti skaidro, ka iesākumā bērnu organisms salīdzinoši labi pielāgojas narkotikām, tāpēc pusaudži nejūtas slikti un paši palīdzību nemeklē.

""Atved pie mums jaunieti. Esmu jautājusi - cik tev draugu lieto? Man atbild - vēl kādi 30. Un kur ir tie 30? Tātad tie turpina lietot. Tie neatnāk," stāsta Januma.

16 gadus veca rīdziniece Milāna uzreiz sāka ar psihoaktīvo vielu MDMA jeb tā sauktajām ripiņām. Sākumā ar tabletēm cienāja draugi, bet pēc tam Milāna pati sāka tās pasūtīt mobilajā lietotnē.

"''Telegramā'' gāju iekšā grupā. Tur rakstīju, ko man vajag. Un man uzreiz atbildēja cilvēki. Pēc tam jau sarunājām cenu un to, kur un kad mēs varam satikties ar starpnieku," stāsta meitene.

Narkotikas ir viegli pieejamas - tikai pāris klikšķu attālumā. Dažāda spektra aizliegtās apreibinošas vielas var atrast saziņas vietnēs. Lietotnē "Telegram" sarakste pazūd pēc piecām minūtēm, un tas ļauj dīleriem laicīgi slēpt pēdas.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu