Sākušas applūst zemākās palienes Jēkabpils apkārtnē

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Jēkabpils novads/Twitter.com

Sākušas applūst zemākās palienes Jēkabpils apkārtnē. 

Applūdušas Sakas salas palienes Salas pagastā, dārzkopības sabiedrība "Veselība" Ābeļu pagastā, kā arī Krustpils saliņa pilsētā.

Palieņu applūšanu izraisījis vižņu sastrēgums, kas izveidojies Daugavā lejpus Jēkabpils no Celtnieku mikrorajona līdz Prižiem.

Jēkabpils novada vides un civilās aizsardzības speciālisti informē, ka vižņi nav izveidojušies uz vietas, bet gan atpeldējuši no Daugavas augšteces, sastājoties posmā no Ābeļu salas līdz pat Pļaviņām.

Savukārt Dignājas un Dunavas pagastos situācija ir mierīga.

Iedzīvotāji aicināti netuvoties applūstošajām palienēm un nekāpt uz sasalušajiem ledus vižņiem.

LETA jau ziņoja, ka Lielupē un Daugavā sākusies ledus iešana. Kā informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs, šonedēļ turpinās atkusnis, kūst sniegs un ledus, līdz ar to palielinās upju notece. Aizvadītajā diennaktī ūdens līmenis ar dažādu intensitāti paaugstinājās lielākajā daļā Latvijas upju.

Straujāk ūdens līmenis paaugstinājās Kurzemes upēs. Vairāku upju posmos sāk applūst upju palienes un arī zemākās vietas. Ledus kļūst tumšs un trausls, vairākos posmos sākas tā iešana.

Ledus iešana novērojama Daugavā no Neretas grīvas līdz Jēkabpilij. Ledus sakustēšanās šorīt notikusi arī Jēkabpilī.

Aizvadītajā naktī ledus sakustējās un gāja arī Lielupes augštecē pie Mežotnes. Ūdens līmenis paaugstinājās Lielupes augštecē par vairāk nekā 0,5 metriem.

Tuvākajās dienās upēs turpināsies ledus sairšana un iešana. Gaidāma ledus sakustēšanās arī citos Lielupes posmos, ledus kustība no Mežotnes turpināsies Staļģenes virzienā, pie Staļģenes ledus jau ir pacelts.

Kopumā ūdens līmeņi upēs tuvākajās dienās turpinās paaugstināties, bet ledus iešanas laikā ūdens līmeņi krasi svārstīsies. Daugavā Zeļķu - Jēkabpils posmā paaugstināts ūdens līmenis saglabāsies vairākas dienas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu