Omikrona paveids rada bažas par smagu ziemu Eiropā (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Laboratorija.
Laboratorija. Foto: Evija Trifanova/LETA

Eksperti prognozē, ka tuvākajās nedēļās Covid-19 omikrona paveids kļūs par dominējošo Covid-19 paveidu Eiropā. Par omikrona paveida radītajiem riskiem sabiedrības veselībai ceturtdien spriedīs Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vadītāji, vēsta Latvijas Radio. 

Eiropā un visā pasaulē arvien lielākas bažas rada nesen atklātais Covid-19 vīrusa omikrona variants, kas strauji izplatās.

Novembrī Dienvidāfrikā atklātais Covid-19 vīrusa omikrona paveids līdz šim ir konstatēts vismaz 80 valstīs. Pasaules Veselības organizācija (PVO) norāda, ka tas izplatās straujāk nekā līdz šim zināmie vīrusa paveidi, tāpēc ir pamats satraukumam.

PVO īpašais pārstāvis Covid-19 jautājumos Deivids Nabarro sacīja, ka ar omikrona paveidu inficēto skaits dubultojas ik pēc divām trīs dienām. Viņš vēstīja, ka izvairīties no augstas mirstības izdosies tikai ļoti lielas veiksmes gadījumā. 

"Mūs satrauc tas, ka cilvēki omikronu maldīgi uzskata par paveidu, kas izraisa vieglu saslimšanu. Pat tad, ja omikrons retāk noved pie smagas slimības gaitas, milzīgais saslimšanas gadījumu skaits atkal pārslogos veselības aprūpes sistēmas.

Mums ir jādara divas lietas, lai novērstu smagas saslimšanas un nāvi. Pirmkārt, mums ir jāizmanto vakcinācija. Otrkārt, ir jādara viss iespējamais, lai samazinātu vīrusa izplatību un samazinātu uzliesmojuma apjomu, samazinot mūsu kontaktus un darot visu nepieciešamo, lai apturētu šī vīrusa pārnešanu," Nabarro sacīja intervijā televīzijas kanālam "Sky News".

Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) ir paaugstinājis vīrusa omikrona paveida ietekmes uz sabiedrības veselību riska novērtējumu no "augsts līdz ļoti augsts" uz "ļoti augsts".

Atsaucoties uz ECDC, varot diezgan droši apgalvot, ka jaunā paveida dēļ hospitalizēto pacientu un nāves gadījumu skaits šoziem būšot lielāks, nekā iepriekš prognozēts.

Aģentūras vadītāja Andrea Amona brīdina, ka ar vakcināciju nebūs pietiekami, lai novērstu vīrusa omikrona paveida izplatību un kaitējumu, tāpēc esot nepieciešami papildu drošības pasākumi.

"Nebūs laika, lai strādātu pie robiem vakcinācijā, kas joprojām pastāv. Nekavējoties ir jāveic stingri pasākumi, lai turpmākajos mēnešos samazinātu vīrusa pārnešanu un atvieglotu veselības aprūpes sistēmu smago slogu, un aizsargātu visneaizsargātākos cilvēkus. Valstīm ir vairākas izvēles, kā reaģēt pirms gaidāmajiem svētkiem.

Mēs jau iepriekš esam teikuši, ka ir nepieciešams no jauna ieviest un pastiprināt nefarmaceitiskos pasākumus, lai samazinātu pašlaik dominējošā Covid-19 vīrusa delta paveida pārnešanu, piebremzētu omikrona paveida izplatību un kontrolētu ar Covid-19 saistīto slogu," sacīja Amona.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu