Ņem vērā! ⟩ Aizdomīgi pasta sūtījumi turpmāk netiks piegādāti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Jaunais pasta un muitas regulējums ierobežos narkotiku sūtīšanu pa pastu un nonākšanu jauniešu rīcībā, kā arī ietaupīs valsts līdzekļus 600 000 eiro gadā, uzskata finanšu ministrs Jānis Reirs. 

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldes amatpersonas radušas risinājumu būtiski efektīvākai valsts resursu izmantošanai, lai ierobežotu nelielu apmēru narkotisko un psihotropo vielu un to prekursoru pasta sūtījumu nonākšanu Latvijā.

Grozījumi trīs likumos - Pasta likumā, likumā "Par Valsts ieņēmumu dienestu" un Muitas likumā - ļaus arī atteikties no būtiska skaita kriminālprocesu ierosināšanas par narkotikām pasta sūtījumos, uzsver Reirs. Tie stājās spēkā 2021.gada 20.oktobrī, un jau tagad esot novērojamas pozitīvas tendences.

Reirs skaidro, ka, pirmkārt, ar jauno regulējumu tiks būtiski mazināta narkotisko vielu sūtīšana pa pastu un līdz ar to arī nonākšana iedzīvotāju, it īpaši jauniešu rīcībā. Otrkārt, tiks būtiski ieekonomēti valsts resursi. Gada laikā netiks sākti aptuveni 600 neperspektīvi kriminālprocesi, ieekonomējot ap 600 000 eiro gadā, kas vairs nebūs jāizdod par ekspertīžu veikšanu un darba stundu apmaksu. Vienlaikus samazināsies slogs prokuratūrām neperspektīvo kriminālprocesu uzraudzībai, un tās turpmāk varēs novirzīt resursus noziedzības apkarošanai prioritāriem kriminālprocesiem.

Finanšu ministrs atzīst, ka VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes amatpersonas, redzot, ka līdzšinējie procesi nesniedz vēlamo rezultātu un rada tikai neefektīvu administratīvo slodzi, izrādīja iniciatīvu, un, veicot likumu izmaiņas, spēja ne tikai ierobežot narkotisko un psihotropo vielu un to prekursoru sūtījumu nelielos apmēros ar pasta starpniecību nonākšanu Latvijā, bet arī novirzīt valsts resursus tādu noziedzīgu nodarījumu atklāšanā, kas būtiski palielina valsts budžeta ieņēmumus.

Līdz grozījumu izdarīšanai visos gadījumos, kad pasta sūtījumos tika atklātas narkotiskās vai psihotropās vielas, tika sākts kriminālprocess un veiktas procesuālās darbības. 2019.gadā sākti 719 kriminālprocesi par narkotikām pasta sūtījumos, savukārt 2020.gadā - 633 kriminālprocesi un 2021.gada 11 mēnešos -180 kriminālprocesi.

Turpmāk par "Latvijas pasta" Rīgas šķirošanas kompleksā ienākušiem aizdomīgiem sūtījumiem, kuros, muitas amatpersonai veicot pārbaudi ar speciāli apmācītu suņu palīdzību vai rentgena iekārtu, tiks konstatētas, iespējams, narkotiskās vai psihotropās vielas vai to prekursori, vairs netiks automātiski sākts kriminālprocess un procesuālās darbības. Tā vietā apturētā aizdomīgā pasta sūtījuma nogāde adresātam tiks apturēta, un persona tai adresēto sūtījumu ierastā kārtībā nesaņems.

Pasts aizdomīgo sūtījumu nekavējoties nodos muitas amatpersonai, kura to izņems un nogādās VID uzglabāšanai. Persona tiks aicināta 30 dienu laikā ierasties VID Muitas pārvaldē, lai tās, kā arī VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes amatpersonas klātbūtnē, veicot eksprestestu, saņemtu sūtījumu.

Ja eksprestests uzrādīs narkotisko vielu klātbūtni, VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes amatpersona saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 370. panta pirmo daļu, pieņems lēmumu par kriminālprocesa sākšanu, jo pastāv reāla iespēja, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Kriminālprocesa ietvaros amatpersona veiks turpmākās procesuālās darbības, aizturēs personu, kuras aizdomīgajā pasta sūtījumā konstatēta narkotiskā viela, izņems no personas vielu, pašu pasta sūtījumu un/vai citas mantas un dokumentus.

Ja persona 30 dienu laikā neieradīsies saņemt aizdomīgo pasta sūtījumu, speciāli izveidota VID komisija pieņems lēmumu par sūtījuma iznīcināšanu. Lēmumu iznīcināt aizdomīgu sūtījumu pieņems tikai pēc veiktās datu analīzes, kā arī pēc iespējamās operatīvās darbības rezultātu apkopojuma, lai neizveidotos situācija, ka sūtījums tiek iznīcināts jau pirms informācijas izpētes, tādējādi iznīcinot iespējamo lietisko pierādījumu.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes Izlūkošanas analītikās daļas amatpersonas veiks analītisko darbu, apkopojot un analizējot informāciju par visiem aizdomīgajiem pasta sūtījumiem, lai konstatētu iespējamās sakarības vairāku (skaita un apjoma) sūtījumu uzskaitē.

"Tādēļ ikvienam iedzīvotājam, it īpaši jauniešiem, ir jāapzinās savas rīcības sekas, pasūtot un saņemot šādus pasta sūtījumus, vieglprātīgi paļaujoties uz iespēju palikt nenotvertam un nesodītam," uzsver Reirs.

Finanšu ministrs uzsver, ka pasta sūtījumi tiek kontrolēti un uz tiem attiecas visi normatīvajos aktos noteiktie ierobežojumi un aizliegumi preču un priekšmetu pārvietošanai pāri valsts robežai. Narkotisko vielu kontrabanda ir smags vai sevišķi smags noziegums, par ko paredzēta kriminālatbildība un sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu