VIDEO ⟩ Iepazīsties ar konkursa "Sakoptākais mežs 2021" finālistiem

Mežs. Ilustratīvs foto. Foto: Evija Trifanova/LETA
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Latvijas Meža īpašnieku biedrība (LMĪB) arī šogad aicināja saimniekus pieteikties konkursam "Sakoptākais mežs", lai dalītos savā pieredzē un palepotos ar meža īpašumos paveikto. Konkurss norit jau piekto gadu pēc kārtas, un šobrīd jau ir noskaidroti finālisti. Piedāvājam iepazīties ar katra finālista stāstu, kā par viņa sirdslietu vai dzīvesveidu kļuva meža apsaimniekošana un ko viņam nozīmē mežs.

Viens no konkursa "Sakoptākais mežs 2021" finālistiem - Rišards Petraškevičs - uzskata, ka ikvienam būtu jāzina, kā savos mežos saimnieko meža īpašnieki. Ir jāsaprot tas, cik liels darbs slēpjas aiz katra apsaimniekotā meža.

"Ir tāda nostāja vai mīts, ka meža īpašnieki tikai izzāģē mežus. Ka, cik var, tik izzāģē un tikai bendē kopā, bet tā jau īsti nav..." saka Rišards. 

"Tas gandarījums, kad tu redzi, ka pēc meliorēšanas un izkopšanas mežs briest, aug un pieņemas spēkā..." turpina meža apsaimniekotājs.

VIDEO: Rišarda Petraškeviča stāsts

Cits šī gada konkursa finālists - Juris Ozoliņš - uzskata, ka ir svarīgi, lai būtu noslēgts meža augšanas cikls. Taču vēl svarīgāk – lai mežā visu laiku augtu jauni koki. 

"Mežs nav piemājas puķudobe. Mežs ir vesela sistēma, un sakoptums var slēpties tajā, ka katrs koks, kas tur aug, drīkst augt. Un drīkst labi augt!

Līdz ar to kāds tiek zāģēts un kāds tiek stādīts. Galvenais, lai būtu noslēgts cikls, lai visu laiku kāds augtu. Kaut vai tas produkts, kas no meža nāk, - tas ir vajadzīgs. Kaut vai tā vide, ko veido mežs, - arī tā ir vajadzīga," saka Juris.

"Diez vai mēs gribēsim būt pilnīgi pamesti džungļos vai skatīties kādus lokālus vai ļoti milzīgus ugunsgrēkus. Jo ceļu un infrastruktūras nebūs. Ja kaut kur kaut kas sāksies, tad tur viņš arī turpināsies," par ugunsgrēku bīstamību runā Juris.

VIDEO: Jura Ozoliņa stāsts

Kāds līdz saimniekošanai mežā nonāk sakritības pēc. Kāds, saprotot, ka mežs un daba ir viņa sirdslieta, ar to nodarbojas savā brīvajā laikā. Taču ir arī tādi cilvēki, kas mērķtiecīgi uz to iet jau no skolas laika. Viens no šādiem piemēriem ir konkursa finālists Valdis Janitens.

"Principā mežs pats par sevi dod gandarījumu. Redzot, kā no maza stādiņa izdevies izaudzēt puslīdz lielu koku, kas jau ir aptuveni 15 gadu vecs, kad to neapdraud meža dzīvnieki, - tas ir gandarījums. Redzi, ka tavs darbs nes augļus!

Tas viss principā ir nākotnei, jo cilvēka mūžs ir par īsu, lai redzētu, kas no tā visa iznāk," saka Valdis.

VIDEO: Valda Janitena stāsts

Mežs ir vērtība. Turklāt gan garīga, gan arī materiāla vērtība. Pie dabas mēs rodam spēku, bet tajā pašā laikā arī nodrošinām sevi ar nepieciešamām lietām. Piemēram, siltumu mājai un ēdienu galdam, saka konkursa finālists Andrejs Ierags.

"Mēs, katrs cilvēks, esam ar savām idejām, fantāzijām un savu priekšstatu par jebkuru lietu. Katra galvā notiek savs salīdzinājums pēc redzētā un piedzīvotā.

Salīdzinot, kā strādā otrs, kura darbs pēc tam ir daļēji jāpārdara, jo viņš pa tavam prātam nekad neizdarīs. Tāpēc es esmu nolēmis - cik varēšu, tik darīšu pats," stāsta Andrejs.

VIDEO: Andreja Ieraga stāsts

Par konkursu "Sakoptākais mežs 2021"

Konkursa mērķis ir dot iespēju meža īpašniekiem dalīties pieredzē, iegūt ieteikumus no ekspertiem par īpašumā paveikto, kā arī parādīt sava darba augļus plašākai sabiedrībai.

LMĪB valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks uzsver, ka meža īpašnieku vidū netrūkst cilvēku, kam rūp daba un kam meža apsaimniekošana ir gan sirdslieta, gan dzīvesveids. Tāpēc ir svarīgi šiem cilvēkiem izteikt atzinību par viņu paveikto darbu.

"Meža īpašnieki ir atbildīgi sava meža apsaimniekotāji. Viņiem ir svarīga daba un tās vērtību saglabāšana. Tajā pašā laikā saimnieki spēj mežus apsaimniekot ilgtspējīgi, ieliekot darbā gan prātu, gan sirdi.

Tāpēc mums ir jālepojas ar šiem saimniekiem un jārāda viņu paveiktais plašākai sabiedrībai," stāstīja Muižnieks.

Pagājušā gada uzvarētājs Gatis Lācis Limbažu novadā savā meža īpašumā saimnieko jau vairāk nekā 20 gadus. Viņš uzskata, ka savam mežam ir lielāka vērtība nekā zeltam un gan sabiedrībai, gan meža īpašniekiem jānovērtē mūsu meži.

Viņam dalīšanās pieredzē un meža īpašnieku satikšana dod motivāciju jauniem darbiem. Tāpēc viņš aicina arī citus saimniekus piedalīties semināros, konkursos un citos pasākumos, lai apmainītos ar atziņām, kas iegūtas laika gaitā.

Konkursā pieteiktie īpašumi tiek vērtēti pēc vairākiem kritērijiem – pēc meža īpašnieku ieguldījuma produktīvu un noturīgu mežaudžu izveidē, kopšanas metodēm, meža infrastruktūras, zinātniski pamatotu metožu izmantošanas ilgtspējīgā meža apsaimniekošanā, ainavas elementu plānošanas, kā arī saskarsmes ar kaimiņiem un pašvaldību.

Konkursa norises gaitā tiek veicināta arī sabiedrības izpratne par to, ko nozīmē ilgtspējīga meža apsaimniekošana un kādēļ tā ir nepieciešama Latvijas mežos.

Konkursa balvu fonds sastāv no praktiski lietojama motorinstrumenta jaunaudžu kopšanai un divām dāvanu kartēm meža stādāmā vai dekoratīvā materiāla iegādei, kas tiks sadalīti starp trīs visaugstāk novērtētāko meža īpašumu saimniekiem. Tāpat trīs visaugstāk novērtētie īpašnieki tiks nominēti prestižajai meža nozares gada balvai "Zelta čiekurs" nominācijā "Par ilgtspējīgu saimniekošanu".

Konkursa organizētājs ir Latvijas Meža īpašnieku biedrība.

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu