"Miljons sveču grupu mājai" ⟩ "Ir daži radi un draugi, kas nebaidās mūs uzaicināt ciemos." Riharda stāsts

Foto: Publicitātes foto
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Rihardam, tāpat kā viņa māsai Dārtai, ir smagi kompleksie attīstības traucējumi. Jaunieša darba diena aizsākas biedrības "Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi" dienas centrā. Atšķirībā no māsas Dārtas, kura ir viena no viscītīgākajām jaunietēm vaska gabaliņu laušanā, Rihardam iesaistīties ir teju neiespējami ļoti smago attīstības traucējumu dēļ.

Bez Riharda dienas centra gaitenis šķiet tukšs. Gandrīz vienmēr Riharda smaids un dziļais skatiens ir tas, kurš satiek un pavada ikvienu, kurš ienācis, lai iegādātu kādu sveci, tādā veidā atbalstot ne tikai Riharda ģimenes sapni, bet ikvienas ģimenes, kuru paspārnē ir bērns, jaunietis, cilvēks ar attīstības traucējumiem, sapni par atelpas pakalpojumu. Atelpa, kura sniegtu iespēju ģimenēm sapurināties, saņemties, ievilkt dziļu elpu un doties cīņā atkal un atkal. Arī Riharda un Dārtas mammai - Birutai.

"Ir daži radi un draugi, kas nebaidās mūs uzaicināt ciemos. Esmu par to bezgala pateicīga, jo tas nav vienkārši, ņemot vērā Dārtas un Riharda izskatu un īpatnējo uzvedību. Esmu sastapusi daudzus cilvēkus, kas dziļi izprot, ka dzīve ir skola, un cilvēki ar invaliditāti ir spogulis sabiedrībai.

Katrs var ieraudzīt savu ego, paliekot kaut uz neilgu laiku šo īpašo cilvēku sabiedrībā.

Vieds cilvēks vienmēr izturas pret cilvēkiem ar invaliditāti ar dziļu cieņu. Jauns un nenobriedis izsmej vai baidās no kontakta. Parasti jau pie visa pierod, tas nu ir tiesa, bet ir tādi skatieni un rādīšanas ar pirkstu, kas ieduras sirdī un nelaiž vaļā, un man kā mammai tas ļoti sāp. Jo pirmkārt jau mani bērni ir cilvēki!

Jā, nedaudz savādāki, bet, neskatoties uz to, pilni emociju, tāpat kā jebkurš cilvēks.

Sabiedrība Latvijā kļūst atvērtāka, bet sabiedrībā kopumā šīs pārmaiņas un pieņemšana ir ļoti lēna. Neesam raduši pieņemt, kur nu vēl cilvēkus ar attīstības traucējumiem kaut vai tik daudz, lai izrādītu cieņu, par pārējām pieņemšanas emocijām pat nav vērts diskutēt.

Pati brīnos par to, ka vienlaikus esmu iemanījusies īstenot arī dažus mūzikas projektus un pedagoga darbu mūzikas skolā. Nesaprotu, kur tam radās spēks, neskatoties uz to, ka pie viena sāna man Rihards, pie otra Dārta un abiem ir jāvelta visa mana uzmanība, pat tā, kuras man nav. Diennaktī jāvelta ne vien 24h, bet arī 25. un 26. stunda ir jāsameklē, un ticiet man, mēs, ģimenes ar īpašajiem un nedaudz savādākiem bērniem, šīs papildus stundas rodam, izspiežot sevi līdz pēdējam.

Mana mammas pateicība ir biedrības "Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi" dienas centram un tās komandai par to, ka ik dienu man ir šī iespēja sadarboties, atvedot abus manus jauniešus jēgpilni pavadīt dienu, kamēr darbojos mūzikas skolā. Kaut šādu iespēju Latvijā būtu vairāk un sabiedrība būtu daudz pieņemošāka."

Foto: Publicitātes foto

Rihards gleznoja kopā ar gleznotāju Janu Nesteroviču. Kopdarba nosaukums "Dialogs caur ērkšķiem". Radošo pasaules radīšanas sākumu Jana raksturo kā intriģējošu. Tomēr neziņa par to, kas notiks ar Rihardu mirklī, kad nebūs neviena, kurš varēs par Rihardu parūpēties, Janu dara bažīgu, tāpēc ar savu darbu vēlas mudināt līdzcilvēkus iesaistīties un nepalikt vienaldzīgiem.

Foto: Publicitātes foto

"Pasaules radīšana" ir mākslas projekts, kurš apvieno 12 Latvijā zināmus māksliniekus, kuri sinerģijā ar biedrības jauniešiem veidojuši 12 gleznas, kuras šobrīd var apskatīt labdarības tiešsaistes izsolē. Ik pārdotā svece vai saņemtais ziedojums, kurš tuvina mērķim, vieš cerību.

Lūgt palīdzību nav viegli, bet tikai kopā izsapņots sapnis par Grupu māju kļūst īsts!

"Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi" Biedrība

Reģ nr. 40008150439

Konts: LV36HABA0551043713971

Ziedojuma mērķis: SAPNIM PAR MĀJU

Jūs varat veikt ziedojumu ar PayPal interneta pārskatījumu. Adrese ziedojumu pārskaitīšanai PayPal sistēmā ir lkndz@lkndz.lv

Mums var ziedot arī Ziedot.lv mājas lapā

Paldies par atbalstu! Pateicoties jums, esam vēl solīti tuvāk sapnim par savu māju!

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu