Pavļuts atzīst, ka brīvdienās ar ārstēšanu slimnīcās ir problēmas (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministrs Daniels Pavļuts.
Veselības ministrs Daniels Pavļuts. Foto: Valsts kanceleja

Nonākt slimnīcā piektdienā vai brīvdienās nav labākais scenārijs, jo izmeklēšana un ārstēšana "pa īstam" sāksies tikai tuvākajā darbdienā. Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) atzīst, ka viņam "šī parādība esot zināma" un ka "ārstiem esot jāatpūšas", ziņo ReTV.

"Tas ir primāri saistīts ar cilvēku resursu, ar speciālistu laika plānošanu, ar darba plānošanu. Un ir arī citas izpausmes, kā, piemēram, pastiprinātu pacientu izrakstīšanu pirms nedēļas nogalēm.

Tas, protams, daļēji ir saprotams, jo mediķi, tāpat kā citi, ir pelnījuši atpūtu. Viņi ir cilvēki, viņi strādā ārkārtīgas slodzes apstākļos, īpaši šobrīd. Bet kopumā es domāju tā tiešām ir lieta, no kuras mums būtu jācenšas atteikties," stāsta veselības ministrs. 

"Piektdienas vakari, sestdienas, svētdienas ir augstāka riska laiks, kad nonākt slimnīcās. Tas arī ir izskaidrojams, jo tajā laikā slimnīcās strādā tikai dežūrārsti. Tāda parastā slimnīcas kārtība līdz ar to ir daudz mazāk iespējama, nekā tai vajadzētu būt.

Juristu praksē ir bijuši gadījumi, kad tas ir bijis izšķirīgs faktors arī pacienta dzīvībai, ka viņš nonāk slimnīcā piektdienas vakarā," skaidro zvērināta advokāte Solvita Olsena

"Ārstējošie ārsti ir pamatā darba dienās no plkst. 8.00 līdz plkst. 16.00. Tātad no pirmdienas līdz piektdienas pēcpusdienai.

Pārējā laikā - pa nakti, kā arī brīvdienās un svētku dienās - slimnīcā dežurē pavisam astoņi dežūrspeciālisti dažādos profilos: dežūrtraumatlogs, dežurējošais ķirurgs, dežūrneirologs un citi dežūrārsti.

Dežūrārsti ir atbildīgi pārsvarā par terapeitisko pacientu izmeklēšanu un stacionēšanu, savukārt dežūrspeciālisti atbild par sava profila pacientu stacionēšanu," komentē SIA "Vidzemes slimnīca" ārstnieciskā direktore Inga Ozoliņa.

ReTV turpinās interesēties un sekot līdzi, kad Latvijā beigsies situācija, ka pacienti tiek tikai stabilizēti brīvdienās, nevis ārstēti.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu