Zvēraudzētavai "Baltic Devon Mink" ūdeles tomēr nebūs jāiznīcina

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ūdeles zvēraudzētavas "Baltic Devon Mink" ferma.
Ūdeles zvēraudzētavas "Baltic Devon Mink" ferma. Foto: Ieva Čīka/LETA

Ministru kabinets tomēr nelems par ūdeļu iznīcināšanu uzņēmumā "Baltic Devon Mink", kur konstatēta dzīvnieku inficēšanās ar Covid-19. Tā vietā tikšot pastiprinātas biodrošības prasības. Zemkopības ministrija (ZM) informē, ka ūdeļu izkaušanas gadījumā uzņēmumam būtu jākompensē 24 miljoni eiro, vēstī LTV raidījums "Dienas ziņas".

Latvijas Biomedicīnas centrs konstatējis, ka "Baltic Devon Mink" ūdeļu fermā rodas jaunas Covid-19 mutācijas, kas potenciāli var radīt jaunu, bīstamu vīrusa variantu. Pētījumi arī liecina, ka ūdeles esot labvēlīga vide, kurā vīrusam attīstīties.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ieteica apsvērt ūdeļu iznīcināšanu, taču ceturtdien, 16. decembrī, sasauktajā Operatīvās vadības grupā (OVG), kas pirms valdības izskata ar Covid-19 saistītos jautājumus, nolemts ūdeles atstāt dzīvas.

SPKC redz situācijas risinājumu bioloģiskās drošības pasākumu ievērošanas kontroles un laboratoriskās uzraudzības stiprināšanā novietnē un, ja tas nav iespējams vai nepalīdz, tad infekcijas rezervuāra iznīcināšanu.

Patlaban tiekot strādāts pie jaunajām prasībām, kuras ministru kabinets varētu apstiprināt nākamnedēļ.

Par jaunajām prasībām skeptisks ir Biomedicīnas centra Zinātniskās padomes vadītājs Jānis Kloviņš. Viņš norāda, ka lai vīruss no fermas neizkļūtu, prasībām būtu jābūt ļoti stingrām, kuras būtu ne tikai grūti ievērot, bet arī uzraudzīt.

ZM norādīja, ka varētu fermās uzstādīt novērošanas kameras, lai pārliecinātos, ka prasības ievēro.

Pret kompensācijas izmaksu 24 miljonus eiro apmērā protestējusi biedrība "Dzīvnieku brīvība", kas uzskata to par pārāk lielu summu, turklāt uzņēmējs pats esot atbildīgs, ka infekcija fermā iekļuvusi. ZM fermas interešu aizstāvēšanu noliedz.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu