Marta beigās Latvijā varētu būt pieejamas tabletes Covid‑19 ārstēšanai (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Reuters/ScanPix

Latvija plāno pieteikties farmācijas uzņēmuma "Pfizer" izstrādātajām tabletēm, kuras potenciāli varētu tikt piegādātas marta nogalē, vēsta "TV3 Ziņas".

Jaunā medikamenta "Paxlovid" izstrādātājs ir ASV uzņēmums "Pfizer". Tas ir veicis savus klīniskos izmēģinājumus, taču to reālai izmantošanai nepieciešams regulatoru atzinums.

Eiropas Zāļu aģentūra pilnībā tās vēl nav apstiprinājusi, taču dota atļauja lietošanai ārkārtas gadījumos.

"Eiropas Zāļu aģentūra ir izvērtējusi to sākotnējo datus, atzinusi, ka tās ir efektīvas, tās ir drošas, kvalitatīvas un, pirms galīgā lēmuma par reģistrāciju, tā ir ieteikusi nacionālajām valstīm lemšanai vai zāles ir lietojamas pirms to galīgās apstiprināšanas," skaidro ZVA Zāļu reģistrācijas departamenta pārstāve Iveta Eglīte.

Saskaņā ar Zāļu Valsts aģentūras ekspertes sacīto, šāda prakse ir pastāvējusi arī iepriekš. Savā ziņā tā ir "zaļā gaisma", piemēram, mediķiem pieņemt lēmumus pieprasīt medikamentu vai nē.

Oficiāli apstiprinātas un periodiski izmantotas Latvijā ir četras zāles, kuras izstrādātas specifiski pret Covid-19. Drīzumā tām varētu pievienoties "Paxlovid" no "Pfizer".

"Ja zāles būtu pieejamas, tās varētu lietot. Bet par šo zāļu iegādi un lietošanu ir jālemj nacionālā līmenī,"

norādīja ZVA Zāļu reģistrācijas departamenta pārstāve.

Kā TV3 Ziņām apliecināja Veselības ministrijā, konkrētajām "Pfizer" tabletēm Latvija plāno pieteikties.

Medikaments varētu būt ne vien Latvijai, bet vispār tirgū pieejams marta beigās, aprīļa sākumā, norāda Inese Kaupere VM Farmācijas departamenta direktore.

Šeit gan jānorāda, ka tabletes pret Covid-19 primāri ir paredzētas tiem, kuriem potēšana nav efektīva vai arī tā jāaizstāj veselības komplikāciju dēļ.

Uzsvars gan joprojām tikšot likts uz vakcināciju, taču tabletes varētu tikt izmantotas gadījumos, kad potēšana nav efektīva vai arī tā jāaizstāj veselības komplikāciju dēļ.

"Pilnīgi noteikti vakcinācija ir prioritāte visā.

Tās nav domātas tiem, kas nevēlas vakcinēties, bet gan aizvietojošā terapijas iespēja gadījumā, ja saslimst.

Medikamenti ir domāti tiem, kas, piemēram, ir vakcīnrezistenti pacienti, imūnsupresētie. Tātad tas ir gadījumiem, ja vakcinācija patiešām nelīdz. Tas ir šobrīd, kāda būs situācija nākotnē, to skatīsimies, ko darīt," pauda VM Farmācijas departamenta direktore.

Precīza cena nav zināma, taču medikaments nav lēts. Piemēram, ASV vienam cilvēkam tās izmaksās 530 dolārus. Šeit gan jāņem vērā, ka valdība pasūtījusi devas 10 miljoniem pacientu.

Jau vēstīts, ka "Pfizer" zāles Covid-19 ārstēšanai klīniskajos izmēģinājumos ir uzrādījušas gandrīz 90% efektivitāti ārstēšanai riska grupās.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu