VIDEO ⟩ "Policija ar mašīnu signāliem brīdināja, taurēja, lai cilvēki ceļas augšā." Plūdi Ogresgala pagastā izposta mājas (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Nakts vidū Ogresgala pašvaldības policijai nācās steidzami informēt iedzīvotājus par plūdu draudiem. Speciālas iekārtas brīdināja par ūdens līmeņa strauju celšanos, kas ļāva laikus reaģēt. Cilvēki bija gatavi savu māju applūšanai, vēsta TV3 ziņas.

Trauksme, ka Ogres upe sāks applūdināt apkārtējās teritorijas, tika saņemta divos naktī. Drīz pēc tam ūdens līmenis tiešām kāpa, ledus blāķi tika spiesti dzīvojamo māju virzienā. Ceļā lauzti arī koki.

"Policija ar mašīnu signāliem brīdināja, taurēja, lai cilvēki ceļas augšā - plūdi nāk. Ja nedzirdēja, tad policisti klauvēja pie durvīm kritiskākajās vietās," stāsta Ogres novada domes pārstāvis Nikolajs Sapožņikovs.

Pieci cilvēki - četri pieaugušie, viens bērns - naktī evakuēti no applūstošajām mājām. Lai arī Ogres civilās aizsardzības plānā ir sagatavotas izmitināšanas vietas riska teritorijās dzīvojošo evakuācijai, šonakt tās nevajadzēja.

"Viņi pārvietojās ar auto, un pēc tam atgriezās mājās, jo ūdens līmenis pēc tam strauji kritās," stāsta Ogres novada domes pārstāvis.

Izpostīti dārzi. Starp ledus vižņiem vanna, durvis, grili, dārza mēbeles. Ja Gatis nebūtu vakar pārdzinis auto uz augstāku vietu, šonakt mašīna būtu applūdusi vai ledus gabalu bojāta. Plūdi pamatīgi papostījuši Gata mājas pirmo stāvu.

"Atvēru durvis, un tur šļācās ārā! Tur bija pāri celim, tas bija kā ūdenskritumiņš. Aptuveni piecu minūšu laikā ūdens bija pāri celim, viss pirmais stāvs pludoja. Dīvāns peldēja.

Granulu kamīns līdz pusei ar ūdeni, visas elektriskās grīdas. Māja, par laimi, ir apdrošināta. Uzreiz izslēdzām elektrību, visus korķus. Pa to pirmo stāvu - burtiski vāķi mantas, viss peld," stāsta Ogres iedzīvotājs Gatis.

Savukārt Rolandam ledus blāķi sabojājuši šoruden iebūvēto baseinu, kurā peldēties bija paredzēts nākamvasar. Pēc pēdējiem plūdiem 2013. gadā Rolands pacēla sava dārza līmeni par pusmetru un ar droši sirdi izbūvēja baseinu. 

"Baseins bija ieziemots, ūdens izlaists ārā, un tās ūdens masas, kas no visām pusēm nāca, saspieda to baseinu kopā. Viss baseina karkass ir no metāla.

Varat iedomāties, ar kādu spēku tas ir noticis. Lai cīnās tagad apdrošinātāji, viss ir apdrošināts," komentē Ogres iedzīvotājs Rolands.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu