Krievija liegusi iebraukšanu septiņiem britiem sankciju dēļ (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: FOTOGRIN/Shutterstock

Reaģējot uz Londonas "nedraudzīgajām darbībām" un pamatojoties uz "savstarpības principu", septiņiem Lielbritānijas pilsoņiem aizliegts iebraukt Krievijā," paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija.

Lielbritānija augustā piemēroja sankcijas septiņām Krievijas amatpersonām, kas tiek turētas aizdomās par Navaļnija saindēšanas plānošanu vai īstenošanu. Krievijas amatpersonām, kas strādā Krievijas drošības dienestā, iesaldēti līdzekļi un aizliegts iebraukt Lielbritānijā.

"Reaģējot uz Londonas nedraudzīgajām darbībām un pamatojoties uz savstarpības principu, tika nolemts noteikt personiskas sankcijas pret proporcionālu skaitu Lielbritānijas pārstāvju, kuri ir cieši iesaistīti pretkrieviskā darbībā," paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija.

"Viņiem ir liegts ieceļot Krievijas Federācijas teritorijā," piebilda ministrija, nesniedzot sīkāku informāciju par šīm septiņām personām.

Navaļnijam pagājušā gada 20. augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, un ar saindēšanās simptomiem viņš nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā.

22. augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite". 2. septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo slēdzienu apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas, kā arī Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija.

Navaļnijs uzskata, ka aiz viņa indēšanas stāv Kremlis, kas to vairākkārt noliedzis.

Pēc atgriešanās no Vācijas Navaļnijs 17. janvārī tika aizturēts Maskavas Šeremetjevas lidostā. 2. februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014. gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā.

Rietumu izlūkdienesti uzskata, ka Navaļniju saindēja Krievijas drošības dienesta darbinieki.

Lielbritānijas un Krievijas attiecības ir saspringtas kopš 2006. gadā Londonā tika noindēts Aleksandrs Ļitviņenko, kurš no Krievijas slepenā dienesta aģenta bija kļuvis par Kremļa kritiķi. Viņš nomira pēc tam, kad bija iedzēris ar radioaktīvo poloniju-210 saindētu tēju kādā Londonas viesnīcā.

Izmeklēšanā tika konstatēts, ka Ļitviņenko noslepkavojis Krievijas izlūkdienests, domājams, ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina piekrišanu.

Abu valstu attiecības vēl vairāk pasliktinājās 2018. gadā pēc mēģinājuma Lielbritānijā noindēt bijušo Krievijas dubultaģentu Sergeju Skripaļu un viņa meitu. Arī viņu saindēšanā tika izmantota viela, kas pieder pie "Novičok" grupas.

Tas izraisīja diplomātu izraidīšanu abu valstu galvaspilsētās.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu