Ziemassvētku vakarā kosmosā palaidīs teleskopu, kas ļaus izzināt visuma pirmsākumus (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Vadim Sadovski/shutterstock.com

Ziemassvētku vakarā plānots palaist kosmosā Džeimsa Veba teleskopu, kas ļaus ieraudzīt gaismu no visuma senākajām zvaigznēm un pētīt ārpus Saules sistēmas esošo planētu atmosfēru, vēsta LTV Ziņu dienesta raidījuma "Panorāma" 

Džeimsa Veba teleskopa galvenās sastāvdaļas ir sešus ar pusi metru augstais apzeltītais spogulis un tenisa korta izmēra saulessargs, kas ļaus spogulim kosmosā saglabāt temperatūru zem - 220 grādiem. Teleskops dos iespēju ieskatīties dziļāk kosmosa dzīlēs nekā cilvēce spējusi līdz šim.

"Šis ir jauns laikmets astrofizikā un astronomijā, jo Džeimsa Veba teleskops ļaus ieraudzīt lietas, kuras līdz šim Zemei ir bijušas pilnīgi apslēptas," uzsvēra Latvijas Universitātes profesors Vjačeslavs Kaščejevs.

"Tās lietas ir pirmās zvaigznes, pirmās galaktikas, tas, kā veidojas planētas, un vai uz tām citām planētām varētu būt dzīvība," viņš piebilda.

Savukārt planētu izpētē jauninājums būs tas, ka teleskops pēc atstarotās gaismas ļaus pētīt ārpus Saules sistēmas esošu planētu atmosfēru ķīmisko sastāvu. Veba teleskopu īpašu padara arī tā iecerētais novietojums. Ja Habla teleskops riņķo ap zemi nepilnu 600 kilometru augstumā,

Veba teleskops atradīsies pusotra miljona kilometru attālumā no Zemes jeb četras reizes tālāk nekā Mēness un riņķos ap Sauli.

Tas nozīmē, ka palaišanai jānotiek perfekti, jo pēc tam tikt līdz teleskopam, lai to salabotu, nebūs iespējams.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu