Vairākās Latvijas upēs paaugstinājies ūdens līmenis

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ledus.
Ledus. Foto: Zane Bitere/LETA

Naktī uz svētdienu plkst. 1.10 Gaujā pie Carnikavas novērota vidēja ledus iešana, un ūdens līmenis palielinājies upēs arī citviet Latvijā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) paziņojums.

Ūdens līmenis svētdienas rītā plkst. 8.20 bija sasniedzis 237 centimetrus virs novērojumu stacijas "0" atzīmes jeb 1,41 metru Latvijas normālā augstuma sistēmā (LAS). Ūdens līmenis turpina pakāpeniski paaugstināties.

LVĢMC mājaslapā publiskotā informācija liecina, ka dzeltenā līmeņa brīdinājumi par ūdens līmeņa paaugstināšanos ir spēkā vairākās vietās valsts centrālajos rajonos, kā arī Zemgalē.

Kā norāda LVĢMC, ūdens kāpums tuvākajās dienās turpināsies Ogres upē, tas būs no kūstošā sniega un ledus, kā arī nokrišņiem. 18. decembrī plkst. 21 ūdens līmenis Ogrē pie Lielpēčiem bija sasniedzis 21,7 metrus LAS jeb 146 centimetrus virs stacijas "nulles" līmeņa, bet Ogres upē Ogres pilsētā - 31,31 metru LAS jeb 112 centimetrus virs stacijas "nulles", bet Lielajā Juglā pie Zaķiem 5,74 metrus LAS jeb 419 centimetrus virs stacijas "nulles".

Arī citās centrālās daļas upēs, piemēram, Mazajā Juglā, ūdens līmenis paaugstinās un iet ledus. Palienes un zemākās vietas šo upju krastos var applūst, brīdina LVĢMC.

Dzeltenais brīdinājums ir spēkā arī Daugavā, lejpus Jēkabpils. LVĢMC norāda, ka tuvākajās dienās zemākās vietas un palienes pie Zeļķiem var tikt appludinātas. Ledus kustībai turpinoties Pļaviņu virzienā, ūdens līmenis svārstīsies arī šajā upes posmā. Ledus galvenokārt upes labajā krastā, kreisais krasts daļēji brīvs. Pļaviņās ledus sastrēguma galva virzās uz priekšu, bet sastrēguma aste atrodas augšpus Aiviekstes grīvai. 18.decembrī plkst. 21 novērojumu stacijā Jēkabpils ūdens līmenis bija 78,66 metri LAS jeb 397centimetri virs stacijas "nulles" atzīmes, pie Zeļķiem 75,23 metri LAS jeb 587 centimetri virs stacijas "nulles" atzīmes, bet pie Pļaviņām 71,02 metri LAS jeb 878 centimetri virs stacijas "nulles" atzīmes.

Tikmēr Zemgalē ūdens līmenis sestdien, 18.decembrī, paaugstinājās Lielupes baseina upēs, to palienes un zemākās vietas applūst. Sestdien plkst.17.10, sākās ledus iešana Lielupē pie Jelgavas. Ledus turpinās iet posmā Jelgava-Kalnciems, ūdens līmenis paaugstināsies. Var veidoties ledus sastrēgumi. Ūdens līmenis Lielupē pie Staļģenes 18.decembrī, plkst. 21, bija 2,99 metri LAS jeb 320 centimetri virs stacijas "nulles" punkta, ūdens līmenis Lielupē pie Jelgavas 1,62 metri LAS jeb 159 cm virs stacijas "nulles" punkta, bet ūdens līmenis Lielupē pie Kalnciema - 1,06 metri LAS jeb 100 centimetri virs stacijas "nulles" punkta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu