Covid laika ballītes etiķete: ko darīt un ko nedarīt (11)

Foto: Everett Collection/Shutterstock/Apollo.lv kolāža
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Publicēt šo maltīti "Instagram"? Pieprasīt viesiem QR kodus? Kā pieklājīgi noraidīt ielūgumu, ja viesību epidemioloģiskā drošība nav man pa prātam? Etiķetes, protokola, galda un saskarsmes kultūras eksperte un konsultante Aija Strautmane sarunā ar portālu "Apollo.lv" atklāj pandēmijas laika ballītes noteikumus. 

Nu jau esam pieraduši, ka vairumā vietu ieejot jāuzrāda QR kods un dokumenti, bet cik nopietni tam jāpieiet, organizējot Ziemassvētku vai Jaunā gada svinības mājās, draugu vai ģimenes lokā?

Etiķetes eksperte Aija Strautmane norāda - pirms rīko svinības, noteikti pārrunā potēšanās jautājumu ar visiem viesiem.

"Sāksim ar to, ka Ziemassvētki vispār ir ģimenes pasākums un parasti sveši cilvēki šajās svinībās nepievienojas. Par ģimeni jau parasti esam informēti, un tur nekas nav jāprasa, bet, runājot par Jauno gadu, ko svinam ar draugiem, ir būtiski šajā situācijā to paprasīt.

Un paprasīt korekti, nevis vispirms uzaicināt un tad pajautāt: "Vai tu vispār esi potēts?"" - atzīmē Strautmane.

Eksperte iesaka lēnām izzināt, vai potenciālais viesis ir potēts un cik droši var iet sabiedrībā, jo "mums ir jādomā".

"Parasti jau gan arī draugu lokā esam informēti par citu potēšanos, bet ja tomēr ne - pirms svinēšanas kopā svarīgi parunāties - nu, kā pa dzīvi, potējies vai nav, ko plāno Jaunajā gadā,

lai nav jāprasa pie durvīm QR  kods, jo tas gan būtu neomulīgi - tomēr ejam ciemos pie saviem cilvēkiem.

Tas atbildības līmenis Latvijā ir ārkārtīgi zems, un jāsaka, ka tas izbrīna. Labi attīstītās valstīs, piemēram, Dānijā, vispār nav jautājumu - tur visiem ir skaidrs, ka tā vienkārši tagad ir - mēs esam līdzatbildīgi, patīk mums tas vai ne," stāsta Strautmane.

Ja tomēr rodas sajūta, ka namatēvs nenodrošina epidemioloģisko drošību, kas man kā viesim būtu pa prātam, vienkārši nevajag turp doties, tomēr eksperte uzsver, cik svarīgi ir atbildēt uz ielūgumu, pat ja nākas paziņot par savu neierašanos.

"Par to gan noteikti ir jāpaziņo - tas ir jādara vienmēr, kad esam kaut kur uzaicināti. Kaut gan visi stāsta, ka melot ir slikti, ne vienmēr ir jāsaka patiesība, un šis var būt tas gadījums. Ne vienmēr gribas atklāt patieso iemeslu - iespējams, ģimenē notikusi kāda nelaime, par ko visiem stāstīt negribas, tad nu var samelot, bet noteikti - jāpaziņo. Šī Latvijā ir milzīga problēma. Viesi bieži vien nepadomā par otru pusi - to, kuri aicina un maksā par šo pasākumu un katru viesi tajā, tāpēc vienmēr ir jāatbild uz ielūgumu," viņa skaidro.

Eksperte gan uzsver, ka vairums cilvēku saprot, ka tā ir mūsu brīva izvēle un atbildība. Attiecīgi, ja izvēlamies nepotēties, rēķināmies arī ar to, ka nāksies atteikties no pasākumiem un citām ekstrām, kas tiek tikai pret Covid-19 vakcinētajiem.

"Arī es oktobra sākumā rīkoju viesības, un man toreiz zvanīja viens no uzaicinātajiem cilvēkiem un godīgi pateica, ka nav potējies. Mēs abi bez jebkādiem pārpratumiem un aizvainojumiem izrunājām, ka šoreiz tad neko.

Būtu neglīti aiziet uz ballīti, jūtoties slikti vai bez potes, bet vispār jāteic, ka cilvēki kļuvuši diezgan atbildīgi," pauž Strautmane.

Pandēmijas laikā jo īpaši var niezēt nagi painteresēties par to, kurš tad vēl ir ielūgts, bet speciāliste norāda - to darīt nedrīkst nekad, ne pandēmijas apstākļos, kad varbūt ir interese par to, vai visi viesi ir potēti, ne tad, kad šis laiks būs aiz muguras.

"Tas ir absolūti nepieklājīgi. Mēs varam to uzzināt citādāk, ja runa ir par kaut kādu kolektīvu dāvanu, kas ir vienīgais vienojošais moments, kāpēc varētu būt jāzina, kuri vēl gaidāmi viesībās. Vēl viens moments ir šķirti pāri - tad ir jāuzmanās. Ja pāris ir izķīrušies, bet palikuši kādas ģimenes draugi, namatēvam tomēr būtu jāsaprot, vai viņu starpā viss ir kārtībā, lai nesanāk tā, ka vakars ir sabojāts visiem," viņa stāsta.

Tāpat Strautmane atzīmē, ka ļoti jāpiedomā pie viedierīču lietošanas viesību laikā, pat ja tas ir mirkļu iemūžināšanai.

"Manās viesībās ir fotogrāfs, kura bildes arī visi viesi pēc pasākuma saņem. Viņi, protams, var uzņemt arī bildes paši, tomēr ir pieteikts, ka publicēt internetā tās nedrīkst. Ja tā ir privāta ballīte, kāpēc lai nepadejotu uz klavierēm? Nu kāpēc ne? Bet publiskai apskatei tas nav jāliek. Savukārt, kas attiecas uz ēdiena fotografēšanu un publicēšanu - tā jau ir tāda morāla slimība, atkarība - publicēt visu, kas ir deguna priekšā.

Es saprotu, ka, aizbraucot uz Taizemi, gribas parādīt kaut kādu ekskluzīvu maltīti, bet ne jau katru kotleti.

Ar studentiem un kolēģiem jau spriežam, ka esam tuvu tai stadijai, kad sāksim publicēt, kas seko tai kotletei - lūk, tagad ir kotlete, pēc piecām stundām būs šādi," stāsta Strautmane.

Savukārt citu norāžu par ēdieniem, vismaz ko likt galdā, nevis ko nefotografēt un nelikt "Intagram", nav - arī pandēmijas laikā.

"Katram sava gaume, izvēles un tradīcijas, tomēr viens, ko varu ieteikt uz visiem laikiem, -

nu nešausim to šampanieti gaisā ar troksni.

Pirmkārt, tas galīgi nav pēc etiķetes. Otrkārt, tas ir ļoti bīstami. Šampanietis jātaisa vaļā ārkārtīgi klusiņām, kā arī visi parasti taču viesībās ir apģērbti - visu atlikušo vakaru staigāt ar šampanieti salietās drēbēs... Lai arī šampanieša, tomēr tā smarža ir ļoti grūti izmazgājama," atzīmē speciāliste.

Pandēmijas sākumā uz brīdi stājās spēkā aizliegums dejot, tomēr, 2022. gadu sagaidot, etiķetes eksperte aicina nekautrēties un iegriezt kādu deju.

"Ja tā ir dejošana notiek vārda vistiešākajā nozīmē, dejojot pa pāriem, tad uzliekam maskas, bet tagad jau cilvēki dejo paši ar sevi, citiem pat nepieskaroties, lai dejo - kāpēc lai to nevarētu?" viņa prāto.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Tagad mēs esam arī Telegram!  

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu