Lietuvas iekšlietu ministre: Lukašenko devis rīkojumu "iztīrīt" Minsku no nelegālajiem migrantiem (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aleksandrs Lukašenko.
Aleksandrs Lukašenko. Foto: Asatur Yesayants / Shutterstock / Scanpix

Lai gan pēdējā laikā situācija pie Lietuvas un Baltkrievijas robežas bijusi samērā rāma, robežsargi nevar cerēt uz mierīgiem Ziemassvētkiem, jo saņemta informācija, ka autoritārais kaimiņvalsts līderis Aleksandrs Lukašenko devis rīkojumu "iztīrīt" no nelegālajiem migrantiem gan Minsku, gan viņu pagaidu izmitināšanas vietas pie Polijas robežas, pirmdien paziņojusi iekšlietu ministre Agne Bilotaite, brīdinot, ka modrām jābūt arī Latvijai un Polijai.

Pēc viņas teiktā, migrācijas krīzē vērojamas jaunas tendences, kas vieš satraukumu.

"Pirmkārt, vardarbīgie iebrukumi pie Polijas robežas. Ar ko tie atšķiras no līdzīgām organizētām akcijām, kas notikušas agrāk? Šie ir tiešām labi trenēti nelegālie migranti, to dara Baltkrievijas tiesībsargājošo iestāžu darbinieki, un šīs akcijas tiek organizētas ar Baltkrievijas palīdzību. Tas mums liek nezaudēt modrību," norādījusi ministre.

"Tuvojas svētku laiks, un ir skaidrs, ka mūsu dienesti nevarēs relaksēties. (...) Mūs sasniegusi informācija, kad Lukašenko devis rīkojumu "iztīrīt" no nelegālajiem migrantiem gan Minsku, gan "Bruzgu" noliktavas [migrantu pagaidu izmitināšanas vietas Baltkrievijā pie Polijas robežas]," sacījusi Bilotaite. "Tas ir nepārprotams signāls, ka tuvākajā laikā vērosim tādus vai citādus mēģinājumus nelegālos migrantus iestumt Lietuvā, Polijā vai Latvijā."

Otra satraucošā tendence, pēc viņas vārdiem, ir Lietuvas noziedzīgās pasaules pārstāvju iesaistīšanās migrantu transportēšanas organizēšanā.

Ministre pastāstījusi, ka saskaņā ar dažādām aplēsēm Baltkrievijā pašlaik varētu atrasties trīs līdz četri tūkstoši nelegālo migrantu.

Viņa arī norādījusi, ka Lietuvas robežsargi ir gatavi dažādai notikumu attīstībai.

"Svētki ir svētki, bet robežsargi darīs savu darbu," piebildusi Bilotaite.

Jau ziņots, ka pēdējā laikā migrantu centieni šķērsot Lietuvas un Baltkrievijas robežu mazinājušies un pagājušajā nedēļā trīs dienas pēc kārtas Lietuvas robežsargiem nenācās likt doties atpakaļ nevienam ārvalstniekam, toties lielāka migrantu aktivitāte vērojama pie Baltkrievijas robežas ar Latviju.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros kopš šā gada pavasara notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu