Covid-19 ⟩ Ārste prognozē, ka tuvākajā laikā pieaugs interese par bērnu potēšanu (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Yuganov Konstantin/ Shutterstock

Drīz varētu būt lielāka interese par bērnu potēšanu pret Covid-19, Latvijas Radio norādīja Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska.

Viņa stāstīja, ka vecāki piesaka bērnu no piecu līdz 11 gadu vecumam vakcinēšanu pret Covid-19, vienlaikus prognozējot, ka tuvāko dienu laikā aktivitāte varētu augt.

Taču ģimenes ārstiem, pēc Kozlovskas teiktā, "darba pilnas rokas", un pieraksts uz vakcinēšanu ir pilns. "Pašlaik mēs aktīvi vakcinējam savus seniorus, hroniskos pacientus," uzsvēra organizācijas vadītāja.

Taču tiek plānota arī aktīvāka bērnu vakcinācija. Pašlaik pierakstu bērniem ģimenes ārstu praksēs var gaidīt līdz pat nedēļai vai pusotrai, taču tiek atvērtas vietas bērnu vakcinēšanai arī ārstniecības iestādēs.

"Galvenais apgrūtinājums ir, ka vienā flakoniņā ir desmit vakcīnas devu, un tad uz šo dienu ir jāsavāc desmit bērniņi no pieciem līdz 11 gadiem," atklāja Kozlovska.

Viņa ir pārliecināta, ka vēl tiks diskutēts par to, vai bērnu vakcināciju pret Covid-19 varētu nodrošināt izglītības iestādēs. Kozlovska uzvēra, ka skolās strādājošās medicīnas māsas ir kvalificētas profesionāli, prot vakcinēt un spēj ievērot drošības pasākumus. "Tas noteikti būs atklāts jautājums," par izglītības iestāžu iesaisti procesā piebilda ģimenes ārste.

Jau ziņots, ka no 16.decembra Latvijā vakcīnu pret Covid-19 var saņemt ikviens bērns no piecu gadu vecuma, taču vakcinācija īpaši ieteicama būs bērniem ar dažādām hroniskām saslimšanām, piemēram, ar palielinātu svaru, cukura diabētu, smagiem imūnsistēmas traucējumiem, hroniskām kardiovaskulārajām un nieru slimībām, kā arī onkoloģiskām saslimšanām.

Bērniem ar hroniskām saslimšanām līdzīgi kā pieaugušajiem ir augstāks risks nopietnāk saslimt ar Covid-19. Riskus, saslimstot ar Covid-19, bērniem rada ne tikai blakus saslimšanas. Latvijā novēroti arī gadījumi, kad bērniem dažās nedēļās pēc Covid-19 izslimošanas attīstījies pediatriskais multisistēmu iekaisuma sindroms ar ilgstoši paaugstinātu temperatūru, acu apsārtumu, kuņģa, sirds un asinsvadu sistēmas traucējumiem un citām izpausmēm, uzsver profesore.

Bērnu vecumā no pieciem līdz 11 gadiem vakcinācija notiek pie ģimenes ārstiem un ārstniecības iestādēs. Pieteikt bērnu vakcīnai var vecāki vai likumiskie pārstāvji pie sava ģimenes ārsta, ārstniecības iestādē, kā arī zvanot pa tālruni 8989.

Pirms tam Vakcinācijas nodaļa aicina pārliecināties, vai ģimenes ārsta praksē vai ārstniecības iestādē ir pieejama "Pfizer"/"BioNTech" bērnu vakcīna "Comirnaty". Par to pārliecināties iespējams arī Nacionālā veselības dienesta interneta mājaslapā.

Vakcinācija notiek vecāka vai cita likumiskā pārstāvja klātbūtnē. Līdzi būtu jāņem vairāki dokumenti, proti, bērnam - pase vai personas apliecība, ja ir, vecākiem vai likumiskajam pārstāvim - pase vai personas apliecība, kā arī apliecinošs dokuments par bērnu - ieraksts par bērnu pasē vai dzimšanas apliecība, vai nepieciešamības gadījumā notariāli apstiprināta pilnvara.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu