VIDEO ⟩ Novērsts sankciju pārkāpums: No Baltkrievijas mēģināts nelikumīgi ievest gandrīz 400 tonnu naftas produktu (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Latvijas muitnieki atklājuši pret Baltkrieviju vērsto Eiropas Savienības (ES) sankciju pārkāpumu - Latvijā mēģināts nelikumīgi ievest gandrīz 400 tonnu naftas produktu. Krava atgriezta Baltkrievijā, pirmdien, 20. decembrī, informē TV3 ziņas.

Reaģējot uz Minskas neleģitīmā režīma nozagtajām vēlēšanām un hibrīduzbrukumu pret Latviju, Lietuvu un Poliju, ES jau vairākās kārtās vērsusi sankcijas pret Baltkrieviju, tostarp jūnijā aizliegto preču sarakstā iekļaujot naftas produktus. Šis sektors Lukašenko režīmam nodrošina būtiskus ieņēmumus.

Kopš bloka sankcijas pret Baltkrieviju stājās spēkā, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitnieki pastiprināti kontrolē preču plūsmu no šīs valsts uz Latviju. Pirmkārt, lai pārliecinātos, vai pašas kravas vispār drīkst ievest Eiropas Savienībā, otrkārt, vai kāds uzņēmums, kas iesaistīts darījumā, neatrodas sankciju sarakstā.

Tas gan nenozīmē, ka naftas produktu plūsma no Baltkrievijas uz Latviju apstājusies pilnībā. Joprojām drīkst un arī ved kravas, par kurām līgumi noslēgti pirms spēkā stājās sankcijas. Un viss bez pārkāpumiem. Līdz pagājušajai nedēļai.

"Esam lieguši ievest Latvijas Republikā 383 tonnas naftas produktu no Baltkrievijas. Faktiski esam konstatējuši noteikto sankciju pārkāpumu. Šajā gadījumā mums netika piestādīta informācija ar līgumu, kas arī liecināja par šo sankciju pārkāpumu.

Nespēja mums pierādīt to, ka līgums ir noslēgts pirms 21. gada 25. jūnija," norādīja VID Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls.

Kopš sankcijas stājušās spēkā, šis ir pirmais šāds gadījums, un VID pārbauda katru sūtījumu. "Kravai ir aizliegums iebraukt Eiropas Savienībā, tā tiek atgriezta uz nosūtītājvalsti. Ja šāda prasība netiek izpildīta, preces tiek konfiscētas.

Šajā gadījumā krava atgriezās Baltkrievijā," skaidroja VID Muitas pārvaldes direktors.

Preci pasūtījušā komersanta vārdu VID liedz atklāt normatīvais regulējums, taču nelegālo kravu, ja tā tiktu cauri muitai, jebkurā gadījumā vestu pa valstij piederošā uzņēmuma "Latvijas dzelzceļš" infrastruktūru. 

Savukārt Lietuvā turpinās skaidrošanās pēc Baltkrievijas sankciju skandāla, kas gandrīz gāza valdību. Pirmdien "Lietuvas dzelzceļš" uzstāja, ka ASV sankcijas tam nemaz nav saistošas.

Atklātībā nākusi ASV Finanšu departamenta vēstule, kurā regulators skaidro, ka sankcijas, ko Vašingtona noteikusi Baltkrievijai, neattiecas uz skandalozo mēslojuma piegāžu turpināšanu Lietuvas teritorijā. To īstenoja Lietuvas valsts dzelzceļa kompānija. Uzņēmums izcēla, ka rīkojas likumīgi, tomēr meklēs veidus, kā līgumu ar Baltkrievijas kompāniju lauzt.

Pagājušajā nedēļā Lietuvas valdībā notika garas pārrunas par kadru maiņu un premjeres demisiju, kad atklājās, ka arī pēc sankciju stāšanās spēkā Baltkrievijas kravas turpināja kursēt pa Lietuvas dzelzceļa tīklu.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu