Astravjecas atomelektrostacijā konstatēti 18 tūkstoši dažādu defektu (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Baltkrievijā netālu no Lietuvas robežas uzceltajā Astravjecas atomelektrostacija.
Baltkrievijā netālu no Lietuvas robežas uzceltajā Astravjecas atomelektrostacija. Foto: Reuters/ScanPix

Baltkrievijā netālu no Lietuvas robežas uzceltajā Astravjecas atomelektrostacijā (AES), kuras rūpnieciskā ekspluatācija sākta jūnijā, oficiālu institūciju eksperti konstatējuši aptuveni 18 000 dažādu defektu, kuru dēļ spēkstacija nav darbojusies aptuveni 40% no potenciālā savas darbības laika, vēsta Lietuvas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Siena", atsaucoties uz savu partnerorganizāciju "Belarusian Investigative Center" (BIC).

Daļa atklāto trūkumu skar arī tādas sistēmas, no kuru darbības tiešā veidā atkarīga AES drošība kritiskās situācijās.

BIC uzrunāto atomenerģētikas ekspertu vērtējumā daži no šiem trūkumiem ir tik nopietni, ka rietumvalstīs tādu kodolspēkstaciju netiktu atļauts darbināt.

Jau ziņots, ka Eiropas Kodoldrošības regulatoru grupa (ENSREG) novembra nogalē apstiprināja galīgo pārskatu par Astravjecas AES stresa testu rekomendāciju izpildi, kurā, cita starpā, norādīja, ka daļa spēkstacijas ugunsdzēsības sistēmu un ugunsdzēsības mašīnu novietņu var izrādīties seismiski nedrošas.

Regulators arī atzina, ka atomelektrostacijā nav ierīkotas pastāvīgas seismiskās novērošanas stacijas un ne visās ēkās, kurās atrodas svarīgas iekārtas, nodrošināta pienācīga hidroizolācija. Baltkrievijai ieteikts meklēt AES reaktoru papildu dzesēšanas iespējas un pilnveidot avārijas ventilāciju reaktora kupola aizsargapvalkā.

Lietuva uzskata, ka Baltkrievija nav ievērojusi drošības prasības, ceļot spēkstaciju, kas atrodas aptuveni 30 kilometrus no abu valstu robežas un 50 kilometrus no Viļņas, bet Minska šos pārmetumus noraida.

Lietuva aicinājusi Baltkrieviju apturēt atomelektrostacijas pirmo reaktoru un neiedarbināt otro, iekams nav atrisinātas visas drošības problēmas.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu