Autobusa šoferis Jēkabpils pusē tumsā un aukstumā izsēdina astoņus bērnus (35)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Pastiprināti tiek pievērsta uzmanība bērnu drošībai, pārvietojoties ar sabiedrisko transportu, tāpēc ka pirms vairākiem gadiem Liepājā nepareizā pieturvietā izkāpa, nomaldījās un vēlāk nosala piecus gadus vecais puisēns Ivans. Tomēr nesen Salas pagastā autobusa vadītājs neparedzēti izsēdinājis pasažierus, kuru vidū bija arī astoņi bērni, vēsta LTV raidījums "4. studija".

Puspiecos vakarā autobuss, ar kuru skolēniem jābrauc no Salas pagasta uz mājām Sunākstē, slidenā ceļa dēļ nevarēja uzbraukt kalnā. Autobusa šoferis aizveda bērnus atpakaļ uz pieturu, kur tie bija iekāpuši, pateica, lai zvana vecākiem, ka viņi var braukt bērniem pakaļ, un pats aizbrauca prom.

Salas vidusskola ir Sunākstes pagasta bērniem vistuvākā skola, kas atrodas 21 kilometra attālumā. Līdz ar to, ka skola atrodas citā novadā, pašvaldības organizētā skolēnu autobusa pakalpojumi bērniem nav pieejami, tāpēc viņiem jābrauc ar satiksmes autobusu, ko nodrošina "Jēkabpils autobusu parks".

2. klases skolēna mamma Kristīne bez piecām minūtēm piecos saņēmusi no sava bērna īsziņu:

"Brauc pakaļ! Mūs izsvieda no autobusa. Netiek kalnā."

Vadītājs nav pārliecinājies, vai bērni var sazvanīt vecākus, vai tiem ir telefoni, ar ko sazināties.

"Man bērns atbildēja, ka viņš nav pat no sākuma sapratis, kāpēc ir jākāpj ārā. Kāpa visi, viņš arī kāpa," stāstīja Kristīne.

Sieviete uzskata – tā ir laimīga sakritība, ka viss beidzies labi. Ārā bijis auksti, un šoferis varējis vismaz atļaut bērniem pagaidīt autobusā, siltumā, nevis vienkārši doties prom, pat neatdodot naudu par nenotikušo braucienu.

Autobusa biļete vienā virzienā maksā 1 eiro un 5 centus. Nākamajā dienā sazvanītā "Jēkabpils autobusu parka" dispečere apšaubījusi, ka naudu par biļeti būs iespējams saņemt atpakaļ. Viņa likusi zvanīt uzņēmuma sekretārei, kura savukārt pat nedomāja izteikt nožēlu par nejauko starpgadījumu, bet attīstīja citu teoriju – varbūt vadītājs naudiņu atdeva, bet bērns saka, ka nav atdota.

Pēc "Jēkabpils autobusu parka" Pārvadājumu daļas vadītājas Aijas Veteres teiktā, sekretāre esot informēta, ka situācijās, kad reiss netiek izpildīts, nauda ir jāatdod.

Tomēr māte uzsver, ka nauda šajā situācijā nav tik svarīga kā attieksme pret pasažieriem, tostarp nepilngadīgiem bērniem.

"Autobusa šoferim būtībā vajadzēja sagaidīt vecākus. Jo vienu bērnu paņem, cits bērns paliek gaidīt pieturā viens pats, kamēr vecāki atbrauc pakaļ. Mēs to nepieļāvām, bet tā varēja būt," uzsver Kristīne.

Arī "Jēkabpils autobusu parka" Pārvadājumu daļas vadītāja Vetere neatvainojās par nepatīkamo situāciju. Viņa norāda, ka pie vainas ir neizbraucamie ceļi, tāpēc daudzi reisi tiek atcelti.

Vienīgais normatīvais regulējums paredzot, ka šādās un līdzīgās situācijās autobusa vadītājam ir jāpārliecinās, ka bērni atrodas drošā vidē.

"Tā kā bērni bija paņemti turpat Salas pagasta pieturvietā, kas atrodas pāris simtu metru attālumā no skolas,

transporta līdzekļa vadītājs izpildīja visu, kas viņam pienākumos pateikts: uzrunāt bērnus, pateikt, lai viņi sazinās ar vecākiem, pārliecināties, ka viņi arī zvana. Tā kā viņš redzēja, ka tā skola ir blakus, tātad viņš pārliecinājās, ka bērni ir drošā vietā," norāda Vetere.

Tomēr Autotransporta direkcijas pārstāvji, sazinoties ar "Jēkabpils autobusu parku" un iztaujājot vadītāju, pārliecinājušies, ka viss nebūt nav bijis tik nevainojami, kā to klāsta pārvadātāja pārstāve.

"Viņš gan runāja par to, ka viņš esot pateicis, ka autobuss tālāk nevar braukt, esot aicinājis bērnus sazināties ar vecākiem, bet viņš nepārliecinājās, vai bērni to izdarīja," norādīja Autotransporta direkcijas sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Plone.

"Mēs jau izstrādājām vadlīnijas, kas autobusa vadītājiem jāievēro. Turpmāk visi šie bērni, kas netiek līdz savai vajadzīgajai pieturai, tiek nogādāti līdz autoostai, tiek sazvanīta policija. Bērns tiek atdots policijai vai vecākiem, kas ierodas pēc bērna," informēja Vetere.

Komentāri (35)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu