"Apollo.lv" faili 2021 ⟩ Personības, kuras šogad devušās aizsaulē

Foto: Postimees
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Viņsaulē 2021. gadā devušās daudzas leģendāras personības, par kuru zaudējumu pārdzīvojuši daudzi. Mūžīgā mierā dus daudzi talanti, kas iemīļoti kā Latvijā, tā ārvalstīs. 

Latviešu personības, kas 2021. gadā devušās aizsaulē

Matīss Kivlenieks

24 gadu vecumā svētdien, 4. jūlijā, aizsaulē devies Latvijas hokeja izlases vārtu vīrs Matīss Edmunds Kivlenieks, vēsta Latvijas hokeja federācija (LHF).

Vēl pirms pusotra mēneša Kivlenieks palīdzēja Latvijas hokeja izlasei pasaules hokeja čempionātā. Tieši Kivlenieks šajā pasaules čempionātā sargāja Latvijas valstsvienības vārtus vēsturiskajā mačā pret Kanādas valstsvienību, kurā Latvija pirmo reizi izcīnīja uzvaru pār Kanādas hokejistiem.

"Izsakām visdziļāko līdzjūtību Latvijas izlases vārtsarga Matīsa Edmunda Kivlenieka tuviniekiem, draugiem un kolēģiem ar Matīsa pāragro aiziešanu mūžībā. Hokeja skolas "Pārdaugava" audzēknis, Matīss bija Latvijas izlases vārtsargs aizvadītajā Pasaules čempionātā, vārtos stājoties četrās spēlēs. Karjeras laikā aizvadīja arī astoņas spēles NHL. Ar savu cīņassparu, darba ētiku un attieksmi bija patiess paraugs sportā! Matīsa aiziešana ir liels zaudējums ne tikai Latvijas hokejam, bet visai latviešu tautai," teikts Latvijas Hokeja federācijas (LHF) ziņojumā.

"Ar skumjām paziņojam, ka 24 gadu vecumā traģiska negadījuma rezultātā mūžībā devies Matīss Kivlenieks. Latvijā dzimušais hokejists mira pēc traģiska kritiena, kā rezultātā guva galvas savainojumu. Medicīnas personāls notikuma vietā tika izsaukts nekavējoties, bet viņš no gūtajiem savainojumiem pēc neilga laika mira," teikts "Blue Jackets" paziņojumā.

Mārtiņš Brauns

Trešdienas, 24. novembra, pēcpusdienā 70 gadu vecumā mūžībā devies komponists Mārtiņs Brauns, ziņo medijs TVNET.

Mārtiņš Brauns dzimis 1951. gada 17. septembrī Rīgā ārstu ģimenē. Mācījies Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā klavierklasē, kora un kordiriģēšanas klasēs, mūzikas teorijas nodaļā, kur apguvis arī kompozīciju pie Ģederta Ramaņa. 1970. gadā uzsācis studijas Jāzepa Vītola Latvijas Valsts Konservatorijā Ādolfa Skultes kompozīcijas klasē, ko absolvējis 1975. gadā, iegūstot komponista un mūzikas teorētisko priekšmetu pasniedzēja kvalifikāciju.

Mārtiņš Brauns plašākai publikai kļuva zināms kā dažādu rokmūzikas ansambļu un grupu dalībnieks un vadītājs, taču daiļrades ražīgākie gadi saistīti ar grupu "Sīpoli" - vienu no visu laiku labākajām latviešu rokgrupām. Komponists ir sacerējis mūziku teātra izrādēm un filmām, viņa darbus atskaņo Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos. Skaņdarbs "Saule, Pērkons, Daugava" ir iemantojis īpašu atzinību tālu aiz Latvijas robežām.

Alex (Oļegs) Andrejevs

Pirmdienas, 27. decembra, rīts Latvijā nāk ar sēru vēsti – miegā uz mūžiem aizmidzis leģendārais grupas "Opus pro" dziedātājs Alex (Oļegs) Andrejevs, ziņo mūziķa piederīgie.

Alex jeb īstajā vārdā Oļegs Andrejevs, latviešu smagā roka grupas "Opus pro" solists, tādu dziesmu kā "Tu un es", "Rozā lietus", "Dzimene", "Pēdējā pietura", "Čempions" līdzautors, meitu Aijas un Lauras tēvs.

Alex no 1986. gada bijis "Opus pro" grupas kodolā kopā ar ģitāristu un dziesmu autoru Hariju Zariņu. Grupa izveidota 1986. gadā. "Opus pro" bija viena no populārākajām latviešu grupām 20. gadsimta 80. un 90. gados.

Jānis Maizītis

Naktī uz 11. novembri mūžībā 60 gadu vecumā devies ilggadējais Satversmes aizsardzības biroja direktors un bijušais Latvijas republikas ģenerālprokurors Jānis Maizītis, liecina augstu valsts amatpersonu ieraksti sociālajos tīklos.

"Lāčplēša dienas agrā rītā sēru vēsts - šonakt mūžībā devies ilggadējais Satversmes aizsardzības biroja direktors un bijušais Latvijas republikas ģenerālprokurors Jānis Maizītis. Paldies par kalpošanu valstij, lai vieglas smiltis. Visdziļākā līdzjūtība ģimenei," mikroblogošanas vietnē "Twitter" raksta Valsts prezidents Egils Levits.

1961. gada 18. jūlijā Cēsīs dzimušais Maizītis ģenerālprokurora amatā pirmo reizi tika apstiprināts 2000. gadā, bet par SAB direktoru viņš tika iecelts 2013. gadā. 2018.gada martā Saeima nolēma Maizīti iecelt šajā amatā uz vēl vienu pilnvaru termiņu.

Maizītis apbalvots ar 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi, Tieslietu sistēmas goda medaļu un otrās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni.

Guntis Skrastiņš

Pirmdien, 11. oktobrī, mūžībā devies tautā iemīļotais aktieris Guntis Skrastiņš, informē SIA "Forte Production" vadītājs Jānis Kļaviņš.

"Līdz ar krāsaino rudens lapkriti naktī uz 11. oktobri pārstāja pukstēt tautā tik iemīļotā aktiera Gunta Skrastiņa sirds. Guntis ir aizgājis pārāk strauji, ātri un nežēlīgi. Vēl vasarā savā ierastajā dzirkstošā humora un neiztrūkstošā optimisma manierē viņš vadīja Latvijas sirdsdziesmas finālu, Līgo svētku koncertu un festivālu "Zelta Šlāgeris", vēl nupat viņa balss skanēja televīzijā," teikts Kļaviņa publicētajā oficiālajā preses paziņojumā.

Ar īpašu pacilātību un gandarījumu aktieris allaž vērtēja savu sadarbību ar Raimondu Paulu. Šī gada martā kopā ar maestro saņēma Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu «Zelta mikrofons» kategorijā "Labākais šlāgermūzikas albums" par dziesmu albumu ar Leona Brieža un Jāņa Petera vārdiem "Nopietni pa jociņam".

Arnis Cimdars

Trešdien, 20. oktobrī, 59 gadu vecumā miris bijušais Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars. Pēc LTV rīcībā esošās informācijas viņš miris pēc inficēšanās ar Covid-19.

1997. gadā sācis pildīt Centrālās vēlēšanu komisijas locekļa pienākumus un šajā pašā gadā ievēlēts par CVK priekšsēdētāju. Šajā amatā Cimdars sabija līdz 2019. gadam, kad amatu atstāja pēc Saeimas balsojuma.

Cimdars šogad pievienojās Aināra Šlesera veidotajai partijai "Latvija pirmajā vietā" un kļuva par partijas ģenerālsekretāru.

Ziedonis Ločmelis

Mūžībā devies bijušais Nacionālo bruņoto spēku virsseržants un Latvijas armijas misiju dalībnieks, kā arī aktieris un filmu konsultants Ziedonis Ločmelis, svētdien, 31. oktobrī, vēsta LTV Ziņu dienests mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Lielu daļu no Ziedoņa Ločmeļa dzīves aizņēma arī kino. Ziedonis ir bijis dublants, kaskadieris, militārais konsultants un aktieris vairāk nekā 40 latviešu un ārzemju spēlfilmās.

Filmu festivālā "Lielais Kristaps" Ločmelis ieguvis balvu kā labākais aktieris otrā plāna lomā par dalību Māra Putniņa un Jāņa Cimermaņa spēlfilmā "Džimlai rūdi rallallā", ziņo portāls LSM.

Juris Leja

Trešdien, 15. decembrī, mūžībā devies profesors Juris Leja, mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņojusi Latvijas Ārstu biedrība.

"Dziļās sērās esam kopā ar profesora tuviniekiem un kolēģiem, patiesu Latvijas patriotu, izcilu ārstu un pedagogu mūžībā aizvadot," ziņo Latvijas Ārstu biedrība.

Rinta Bružēvica

Ceturtdien, 28. oktobrī, mūžībā devusies Latvijas koncertu sabiedrisko attiecību vadītāja Rinta Bružēvica (1963 - 2021), par to savā "Facebook" kontā pavēstīja VSAIA "Latvijas koncerti".

Līdzjūtību izteicis arī Latvijas Radio: "Izsakām visdziļāko līdzjūtību un skumjās esam kopā ar mūsu kolēģes, Latvijas Radio 1 raidījuma "Pāri mums pašiem" veidotājas Rintas Bružēvicas tuviniekiem un uzticīgajiem klausītājiem, Rintu mūžībā pavadot."

Askolds Rodins

71 gada vecumā otrdien, 23. novembrī, mūžībā devies žurnālists, politisko notikumu komentētājs Askolds Rodins, sociālajā tīklā "Facebook" pavēstījis žurnālists Kārlis Streips.

"Nupat saņēmu skumju ziņu, ka mūžībā aizgājis kolēģis žurnālists Askolds Rodins. Sen, sen atpakaļ Askolds bija pirmais no diviem viesiem NTV-5 raidījumā, kurš bija priekšsaucējs ilggadīgajam LTV raidījumam "Skats no malas." Raidījuma nosaukumu NTV-5 diemžēl neatceros, bet pirmie viesi žurnālistu diskusijas raidījumā bija Askolds un Ainārs Dimants. Vēl pirms tam Askoldu pazinu Latvijas Tautas frontē, kur abi darbojāmies preses kontekstā. Vieglas, vieglas Askoldam smiltis un Dievs lai dod mieru viņa ģimenei un ļoti daudzajiem draugiem un kolēģiem!" dalās Kārlis Streips. 

Ojārs Ēriks Kalniņš

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece ceturtdien, 14. oktobrī, sociālo tīklu vietnē "Twitter", paziņoja, ka aizsaulē devies politiķis un diplomāts Ojārs Ēriks Kalniņš.

Mūrniece atzīmēja, ka vēl šorīt Kalniņa dziļo zināšanu un erudīcijas dēļ viņa uzrunāja politiķi ierasties uz tikšanos Saeimā ar Igaunijas prezidentu Alaru Karisu un deputāts neatteica un piedalījās šajā sanāksmē. Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka vēl tikko kopā ar Kalniņu vizītē apmeklēja Zviedriju, kur tika atzīmēta abu valstu diplomātisko attiecību atjaunošanas 30. gadadiena.

2010. gadā Kalniņš ienāca politikā no partiju apvienības "Vienotība" un tika ievēlēts vairākos Saeimas sasaukumos. 2018. gadā Kalniņš no "Jaunās vienotības" saraksta tika ievēlēts arī 13. Saeimā, kur strādāja Ārlietu, Eiropas lietu un Publisko izdevumu un revīzijas komisijās.

Astrīda Kairiša

Trešdien, 13. janvārī, mūžībā devusies Latvijas Nacionālā teātra aktrise Astrīda Kairiša (8.04.1941 – 13.01.2021). 8. aprīlī būtu viņas 80 gadu jubileja.

"Balta puteņa rītā mūžībā devusies mūsu mīļā Astrīda Kairiša. Izcilā mūsu teātra aktrise, mūsu teātra sirdsapziņa jeb, kā viņa pati reiz teica - zelta puteklis uz skatuves..." raksta Latvijas Nacionālais teātris.

Viņas nozīmīgākās lomas teātrī ir Zane izrādē "Pūt, vējiņi!", Jūlija "Liliomā", Antonija "Skroderdienās Silmačos", Natālija Petrovna "Mēnesī uz laukiem", Liena "Mērnieku laikos", Ieva "Indrānos", Spānijas Isabella un daudzas citas, bet mūža virsotne – Spīdolas loma 1985. gadā iestudētajā Raiņa "Uguns un nakts".

Kaspars Geiduks

Ceturtdien, 2. decembrī, mūžībā devies viens no Latvijas laikmetīgās keramikas izcilākajiem pārstāvjiem Kaspars Geiduks (1988–2021).

"Tā ir neiedomājama traģēdija tuviniekiem, trieciens draugiem un domubiedriem un neatsverams zaudējums Latvijas keramikai," raksta Aivars Baranovskis (Latvijas Laikmetīgās keramikas centrs).

2013. gadā Kaspars Geiduks absolvēja Latvijas Universitāti ar bakalaura grādu mākslās un interjera dizainā. 2016. gadā Latvijas Mākslas akadēmijā ieguva maģistra grādu vizuāli plastiskajās mākslās.

Izstādēs piedalījās kopš 2011. gada. Sarīkoja vairākas personālizstādes, piedalījās grupu izstādēs Latvijā un ārvalstīs. Pārstāvēja Latviju starptautiskos mākslas simpozijos daudzviet pasaulē. Viņa darbi ir atrodami muzeju un privātās kolekcijās Latvijā, Baltkrievijā, Krievijā un Šveicē. Mākslinieka daiļradi raksturoja keramikas apdedzināšanas tehnoloģiju izpēte un to kaislīgs un profesionāls lietojums.

Jānis Rijnieks

Pirmdien, 15. novembrī, mūžībā devies ilggadējais Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) direktors Jānis Rijnieks, vēsta LNKC.

Diriģents, komponists un ilggadējs Dziesmu un deju svētku organizators Rijnieks dzimis 1939. gada 19. jūnijā Gulbenē. Viņš mācījies Gulbenes vidusskolā, Cēsu mūzikas vidusskolā, Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolā, savukārt kompozīciju Rijnieks apguvis Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijā pie Ādolfa Skultes.

Viņš bija Emiļa Melngaiļa Tautas mākslas centra, tagadējā LNKC, direktors, strādāja Kultūras ministrijā, radīja skaņdarbus pūtēju orķestriem un koriem. Gulbeniešiem viņš veltījis dziesmu ar Jāņa Plotnieka vārdiem "Svētīgā zeme".

Inese Ikstena

Piektdienas, 4. jūnija, naktī pēc ilgstošas cīņas ar slimību mūžībā devusies Saeimas deputāte, "Latvijas attīstībai" valdes locekle Inese Ikstena, liecina ieraksts partijas "Facebook" lapā.

2018. gadā Ikstena tika ievēlēta 13. Saeimā no partiju apvienības "Attīstībai/Par!" saraksta, bet 2019. gadā kandidēja Eiropas Parlamenta vēlēšanās no politiskās apvienības "Attīstībai/Par!" saraksta.

Ikstena savas darbības laikā Saeimā iestājās par cilvēkiem ar invaliditāti, ģimeņu, onkoloģijas pacientu un māmiņu tiesībām.

Aleksandrs Kuzmins

Pirmdin, 23. augustā, traģiskā negadījumā gājis bojā Latvijas Krievu savienības (LKS) Rīgas domes frakcijas deputāts Aleksandrs Kuzmins (LKS), apstiprināja LKS frakcijas vadītāja vietnieks Jakovs Pliners.

Pliners pastāstīja, ka informāciju par traģēdiju uzzinājis no Eiropas Parlamenta deputātes Tatjanas Ždanokas, kas par to informējusi partijas iekšējā saziņas platformā.

Politiķis uzsvēra, ka tas ir milzīgs zaudējums gan partijai, gan visiem rīdziniekiem, jo Kuzmins esot bijis izglītots, gudrs, nosvērts un inteliģents politiķis, kurš strādāja visu rīdzinieku labā.

Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas datiem Kuzmins bija dzimis 1984. gadā.

Andris Kolbergs

Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcā piektdien, 5. novembrī, mūžībā aizgājis rakstnieks Andris Kolbergs, informēja māksliniece Madara Junga.

Kolbergs ir viens no populārākajiem latviešu kriminālromānu rakstniekiem. Viņa darbi tulkoti 16 valodās, pēc Kolberga darbu motīviem un scenārijiem uzņemtas kinofilmas.

Kā liecina portālā "literatura.lv" pieejamā informācija, rakstnieks dzimis 1938. gada 21. decembrī.

Harijs Japiņš

Sestdien, 9. janvārī, 90 gadu vecumā no dzīves atvadījies riteņbraucējs un treneris Harijs Japiņš, savā "Facebook" vietnē paziņoja aizgājēja dēls Igo Japiņš, kurš līdz pagājušā gada nogalei bija Latvijas Riteņbraukšanas federācijas prezidents.

Japiņš miris pēc cīņas ar slimību.

"Izcils riteņbraucējs, olimpisko spēļu dalībnieks un treneris, kura labākie audzēkņi Emīlija Sonka un Dzintars Lācis kļuva par pasaules čempioniem," īsumā raksta Igo Japiņš.

Kā riteņbraucējs H.Japiņš divreiz uzvarējis PSRS meistarsacīkstēs trekā, ieguvis PSRS sporta meistara nozīmīti un pagājušā gadsimta 50. gados bija PSRS izlases dalībnieks.

Romāns Bezzubovs

Valsts policijā trešdien, 14. aprīlī, saņemta informācija, ka Rīgā, Purvciemā noticis sevišķi smags noziegums un sašauts futbola aģents Romāns Bezzubovs, kas notikuma vietā gājis bojā, portālu "Apollo" informē Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Simona Grāvīte.

Futbola aģenta Romāna Bezzubova nogalināšana varētu būt pasūtījuma slepkavība, kas saistīta ar cietušā profesionālo darbību, pieļauj izmeklētāji, vienlaikus uzsverot, ka Valsts policija izmeklē arī citas versijas.

Jānis Konrāds

Svētdien, 25. aprīlī, 78 gadu vecumā mūžībā devies Austrāliju pārstāvējušais latviešu peldētājs Jānis Konrāds, informē Austrālijas sporta slavas zāle.

Konrāds dzimis 1942. gadā Rīgā, bet dažus gadus vēlāk viņš kopā ar saviem vecākiem, divām māsām un vecmammu devās bēgļu gaitās uz Vāciju, no kurienes 1949.gadā nonāca Austrālijā.

Konrāds 1960. gada Romas olimpiskajās spēlēs kļuva par čempionu 1500 metros brīvajā stilā, kā arī izcīnīja bronzas medaļas 400 metros brīvajā stilā un 4x200 metru brīvā stila stafetē. Viņš bija arī trīskārtējs Nāciju Sadraudzības spēļu čempions.

1985. gadā Jāni Konrādu uzņēma Austrālijas sporta slavas zālē. Konrāds iedvesmoja daudzus Austrālijas peldētājus un tieši darbā ar latviešu peldētājiem Tolbots uzsāka savu panākumiem bagātu trenera karjeru.

Gunārs Sārtaputns

Pirmdien, 27. septembrī, mūžībā devies Gunārs Sārtaputns, kuru skatītāji iepazina tādos šovos kā "Lauku sēta" un "Saimnieks meklē sievu", portālam TVNET apstiprināja Balvu dzimtsarakstu nodaļa.

Neoficiāla informācija liecina, ka Gunārs mūžībā devies pēc ilgstošas cīņas ar slimību.

Jānis Volkolakovs

Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca pirmdien, 1. novembrī, sociālo tīklu vietnē "Facebook" vēsta, ka mūžībā devies izcilais sirds ķirurgs Jānis Volkolakovs.

"Volkolakovs savu talantu visspilgtāk apliecināja koronāro sirds slimību operācijās un sirds vārstuļu saslimšanu mazinvazīvā ķirurģiskā ārstēšanā.

Jānis Volkolakovs ir viens no mazinvazīvās sirds ķirurģijas pamatlicējiem Latvijā un ir saņēmis Latvijas Zinātņu akadēmijas, a/s "Latvijas Gāzes" un Rīgas Tehniskās universitātes balvas par sasniegumiem kardioķirurģijā," vēsta Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca.

Māris Grīnblats

Mūžībā devies vairāku Saeimas sasaukumu parlamentārietis Māris Grīnblats, apstiprināja Nacionālajā apvienībā (NA).

Bijušais politiķis mūžībā devies svētdien, 14. martā, 66 gadu vecumā.

Arhīvs liecina, ka Grīnblats dzimis 1955. gadā un savulaik bijis Saeimas deputāts, kā arī izglītības un zinātnes ministrs. Grīnblats bija partijas "Tēvzemei un Brīvībai" priekšsēdētājs, pēc tam arī "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK priekšsēdētājs.

1993. gadā ievēlēts par 5. Saeimas deputātu, pēc tam bijis arī 6. Saeimas, 7. Saeimas, 8. Saeimas un 9. Saeimas deputāts.

Ārvalstu personības, kas devušās mūžībā 2021. gadā

Princis Filips

Piektdien, 9. aprīlī, 99 gadu vecumā miris Lielbritānijas karalienes Elizabetes II vīrs princis Filips, paziņojusi Bekingemas pils.

Marta vidū princis tika izrakstīts no slimnīcas un atgriezās Vindzoras pilī, kur pandēmijas laikā kopā ar Elizabeti II dzīvoja izolēti no apkārtējās pasaules.

Februārī Bekingemas pils paziņoja, ka princis cieš no infekcijas, bet neatklāja kādas, tādēļ viņu hospitalizēja. Vēlāk pils norādīja, ka princis nav inficējies ar jauno koronavīrusu.

Elizabete un Filips salaulājās 1947. gadā, piecus gadus pirms viņas kļūšanas par Lielbritānijas karalieni.

Viņiem ir četri bērni, astoņi mazbērni un desmit mazmazbērni.

Čārlijs Votss

"Rolling Stones" bundzinieks Čārlijs Votss ir miris otrdien, 24. augustā, 80 gadu vecumā, ziņo viņa pārstāvis.

"Ar milzīgām skumjām mēs paziņojam par mūsu mīļotā Čārlija Votsa nāvi. Viņš aizgāja šodien mierīgi Londonas slimnīcā savas ģimenes ieskauts, " pavēstīja publicists Bernards Doherijs.

"Čārlijs bija mīļš vīrs, tēvs un vectēvs un kā "Rolling Stones" loceklis viņš bija viens no savas paaudzes dižākajiem bundziniekiem."

Votss bija pazīstams kā trokšņainās grupas mierīgais cilvēks, atsverot pārējos enerģētiskos un harizmātiskos grupas biedrus - dziedātāju Miku Džegeru un ģitāristus Kītu Ričardsu un Roniju Vudu.

Lerijs Kings

87 gadu vecumā miris leģendārais TV raidījumu vadītājs un "Emmy" balvu ieguvušais moderators Lerijs Kings, vēstī raidsabiedrība BBC.

Viņš sestdienas rītā, 23. janvārī, aizgāja mūžībā medicīnas centrā Losandželosā. Paziņojumā nav norādīts nāves cēlonis.

Janvāra sākumā tika paziņots, ka Kings desmit dienas slimnīcā cīnījies ar Covid-19.

Maikls Kenets Viljamss

No dzīves pirmdien, 6. septembrī, 54 gadu vecumā aizgājis ar lomām televīzijas seriālos "The Wire" ("Noklausīšanās") un "Boardwalk Empire" ("Pagrīdes impērija") pazīstamais amerikāņu aktieris Maikls Kenets Viljamss, pirmdien pavēstīja policija.

Aktieris atrasts miris savā Ņujorkas dzīvoklī.

Oficiāli aktiera nāves iemesls nav apstiprināts, bet vairāki ASV mediji, atsaucoties uz avotiem likumsargu aprindās, vēsta, ka pastāv aizdomas par narkotiku pārdozēšanu.

Viljamss arī pats agrāk atklāti stāstīja par savu cīņu ar atkarību, ASV medijiem cita starpā atzīstot, ka lielāko daļu atalgojuma, ko nopelnījis par darbu seriālā "The Wire", viņš iztērējis narkotikām.

DMX

Piektdien, 9. aprīlī, 50 gadu vecumā miris ASV hiphopa mākslinieks DMX, vēsta vietne apnews.com.

DMX, īstajā vārdā Ērls Simonss, piektdienas, 2. aprīļa, vakarā pārdozēja narkotikas, un tika nogādāts slimnīcā. Šodien viņa dzīvība izdzisa, vēsta piederīgie.

DMX jau kopš pusaudža gadiem cīnījās ar narkotiku atkarību, un vairākkārt nonāca likumsargu redzeslokā.

Reperis DMX ar dziļo balsi un drūmiem, pat vardarbīgiem dziesmu tekstiem kļuva par hiphopa mūzikas zvaigzni deviņdesmito gadu beigās un šā gadsimta sākumā.

Frenks Viljamss

Svētdien, 28. novembrī, 79 gadu vecumā mūžībā devies Pirmās formulas (F-1) komandu vadītājs Frenks Viljamss, informē meistarsacīkšu rīkotāji.

Aizpērn Viljamss F-1 komandu vadībā sasniedza 50 gadu darba stāžu, šajā laikā pārvaldot divas vienības. Ar viņu vadībā "Williams" deviņas reizes triumfēja Konstruktoru kausā un ieguva septiņus individuālos čempiontitulus pilotiem.

Pats Viljamss jau 2012. gadā pameta komandas valdi un pakāpeniski samazināja savu darba apjomu vienībā, vairāk pienākumu uzticot savai meitai Klērai. 2016.gadā Viljamss pēc izslimošanas ar pneimoniju pārtrauca ceļot līdzi komandai uz sacensībām.

Lī "Skrečs" Perijs

Svētdien, 29. augustā, 85 gadu vecumā miris ietekmīgais regeja izpildītājs Lī "Skrečs" Perijs (Lee "Scratch" Perry), ziņo ārvalstu prese.

Par viņa aiziešanu paziņojis Jamaikas premjers Endrjū Holness (Andrew Holness). Nāves iemesls netiek ziņots.

Lī "Skrečs" Perijs dzimis 1936. gadā Jamaikā. Viņš bija viena no harismātiskajām personībām regeja mūzikā. Mūziķis savu pirmo albumu ierakstījis 1969. gadā. Perijs producējis tādus ievērojamus regeja mūziķus kā Bobs Mārlijs un "The Wailers", "The Heptones", "The Congos" un citus.

Lī "Skrečs" Perijs 2008. gadā viesojies Rīgā, uzstājoties Radio "Naba" jubilejā un 2014. gadā festivālā "Laba daba".

Huans Hoija Borha

Trešdien, 28. aprīlī, mūžībā devies spāņu komiķis Huans Hoija Borha (Juan Joya Borja), kura lipīgie smiekli ieguva pasaules slavu, vēsta BBC.

Borha, zināms arī kā El Risitas, kas spāņu valodā nozīmē ķiķināšanu, mūžībā devās 65 gadu vecumā Seviļas slimnīcā pēc ilgstošām veselības kaitēm.

Borha ieguva plašu atpazīstamību 2014. gadā, kad internetā tika publiskots aptuveni 20 gadus vecs video ar viņa stāstījumu kādā spāņu TV kanālā un ikoniskajiem smiekliem. El Risitas kļuva par "mēmi" - cilvēki izmantoja viņa video un papildināja to ar pašu izdomātiem subtitriem.

Borha pagājušajā gadā piedzīvoja nopietnas veselības problēmas. Vēl martā viņš pateicās faniem, kuri organizēja ziedojumu vākšanas kampaņu, lai iegādātos elektrisko motorolleru, ar kuru pārvietoties pēc tam, kad viņam tika amputēta viena kāja.

Lerijs Flints

ASV pornogrāfijas magnāts Lerijs Flints, kurš bija pazīstams kā pornogrāfiskā žurnāla "Hustler" izdevējs un cīnītājs par runas brīvību, trešdien, 10. februārī, nomira Losandželosā 78 gadu vecumā, ziņoja ASV mediji.

Ģimenes locekļi laikrakstam "Washington Post" un telekanālam NBC apstiprināja Flinta nāvi, bet neminēja konkrētu tās iemeslu. Slavenību medijs TMZ, kas pirmais ziņoja ar Flinta nāvi, pavēstīja, ka viņš miris no sirds mazspējas.

Flints, kurš savulaik bija dzīvojis lielā nabadzībā, no tās izkļuva un izveidoja plašu pieaugušo izklaides impēriju. Viņš 1974. gadā sāka publicēt žurnālu "Hustler" - konkurentu tādiem izdevumiem kā "Playboy". Tā vērtība tika lēsta robežās no 100 miljoniem līdz 500 miljoniem ASV dolāru.

Flints bija paralizēts zem jostasvietas kopš 1978. gada marta, kad viņu sašāva baltais rasists Džozefs Pols Frenklins, kurš bija sašutis par žurnālā "Hustler" publicētu fotogrāfiju ar melnādainu vīrieti un balto sievieti.

Sāra Hārdinga

Svētdien, 5. septembrī, 39 gadu vecumā pēc smagas cīņas ar krūts vēzi, mirusi populārās britu popgrupas "Girls Aloud" dalībniece Sāra Hārdinga (Sarah Harding), ziņo ārvalstu prese.

Sēru vēsti vietnē "Instagram" paziņoja Hārdingas māte.

Angļu dziedātāja, modele un aktrise savu slimību sociālajos tīklos faniem atklāja pagājušogad.

"Man tika diagnosticēts krūts vēzis, un pirms pāris nedēļām es saņēmu briesmīgu informāciju, ka vēzis ir attīstījies uz citām ķermeņa daļām," pirms gada rakstīja Sāra.

Bobs Douls

Svētdien, 5. decembrī, ASV 98 gadu vecumā miris ilggadējais republikāņu senators no Kanzasas, Otrā pasaules kara veterāns un bijušais ASV prezidenta amata kandidāts Bobs Douls.

Douls, kurš 1996. gada ASV prezidenta vēlēšanās zaudēja demokrātu kandidātam Bilam Klintonam, mūžībā devies svētdien.

Lai gan publiski bijušā politiķa nāves cēlonis netiek atklāts, februārī viņš paziņoja, ka ārstē plaušu vēzi ceturtajā stadijā.

"Amerika ir zaudējusi vienu no saviem varoņiem, mūsu ģimene ir zaudējusi savu klinti. Mēs smaidīsim, atceroties viņā lielisko humora izjūtu. Mēs radīsim mierinājumu mūsu kopīgās dzīves skaistajos mirkļos," lasāms Doula ģimenes paziņojumā.

Makss Moslijs

Svētdien, 23. maijā, Lielbritānijā 81 gada vecumā aizsaulē devies ilggadējais Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) prezidents Makss Moslijs.

Moslijs miris pēc ilgas cīņas ar vēzi.

FIA prezidents viņš bija trīs amata termiņus pēc kārtas no 1993. līdz 2009. gadam.

Oksfordas Universitātē fiziku studējušais Moslijs studiju laikā aizrāvās ar autosacīkstēm, un vēlāk startēja Otrās formulas (F2) sacīkstēs "Brabham" un "Lotus" komandās, bet 1969. gadā nolēma beigt sportista karjeru, lai dibinātu autobūves uzņēmumu "March Engineering", kurā līdz 1977. gadam viņš pārraudzīja juridiskās un tirdzniecības lietas.

Sergejs Prihodjko

Otrdien, 26. janvārī, Krievijā 64 gadu vecumā miris bijušais vicepremjers un kādreizējais valdības aparāta vadītājs Sergejs Prihodjko.

Prihodjko ieņēmis dažādus diplomātiskos amatus, 2004.-2012. gadā bija prezidenta palīgs. No 2013. gada maijam līdz 2018. gada maijam viņš ieņēma vicepremjera un valdības aparāta vadītāja amatus.

Hīts Frīmens

Sestdien, 13. novembrī, 41 gada vecumā mūžībā aizsaukts seriālu "Nozieguma skelets" ("Bones") un "NCIS" aktieris Hīts Frīmens (Heath Freeman), ziņo ārvalstu prese.

Aktieris miris miegā. Par to presei pavēstīja modele un bijusī skaistumkonkursa Miss ASV uzvarētāja Šenna Moklere (Shanna Moakler). Viņa publicēja sēru vēsti arī savā Instagram profilā.

Frīmens seriālā "Bones" divas sezonas atveidoja sērijveida slepkavu Hovardu Epsu (Howard Epps).

Nesenākā filma, kurā viņš piedalījās, ir "Devil's Fruit", kas šobrīd ir sagatavošanā.

Kristofers Plamers

Svētdien, 7. februārī, 91 gada vecumā mūžībā devies kanādiešu aktieris Kristofers Plamers, kurš daudziem kino skatītājiem pazīstams ar Kapteiņa Fon Trapa lomu 1965. gada filmā "Mūzikas skaņas", ziņo raidsabiedrība BBC.

BBC ziņo, ka Plamers miris "mierīgā nāvē" savās mājās, Konektikutā, kur viņa dzīves pēdējos brīžos blakus bija viņa sieva Elēna Teilore.

Plamers 2010. gadā ieguva "Oskaru" par lomu filmā "Iesācēji" ("Beginners"). Viņš bija nominēts arī citā 2010. gada filmā - "Pēdējā stacija ("The Last Station"), kā arī 2018. gada filmā "Visa pasaules nauda".

Jevgēņijs Ziničevs

Mācību laikā Krievijā miris ārkārtas situāciju ministrs Jevgēņijs Ziničevs, trešdien, 8. septembrī, informē atbildīgā ministrija.

"Krievijas Ārkārtas situāciju ministrija ar sērām ziņo, ka, pildot dienesta pienākumus, atrodoties starpdienestu mācībās kā no ārkārtas situācijas aizsargāt arktisko zonu, glābjot cilvēka dzīvību, traģiski gājis bojā Krievijas Ārkārtas situāciju ministrijas vadītājs Jevgēņijs Ziničevs," pavēstīja ministrija.

Ziničevs gājis bojā mācībās Noriļskas pilsētā.

Ziničevs ministra amatā atradās kopš 2018. gada. Viņam bija 55 gadi.

Marija Mendiola

69 gadu vecumā mirusi leģendārā popmūzikas dueta "Baccara" dalībniece, spāņu dziedātāja Marija Mendiola.

Par dziedātājas nāvi pavēstīts sociālajos tīklos. Marija nomira sestdien, 11. septembrī, Madridē, savas ģimenes lokā, ziņo BBC.

Marija Mendiola bija pazīstama, kā viena no popmūzikas dueta "Baccara" dalībniecēm. Duets tika izveidots 1977. gadā kopā ar Maiti Mateosu, kad abas tolaik strādāja par flamenko dejotājām Fuerteventurā.

Duets kļuva slavens pēc singla "Yes Sir, I Can Boogie" izdošanas, dziesmai sasniedzot topu virsotnes vairākās Eiropas valstīs. Tas kļuva par tā laika vispārdotāko singlu, ko iedziedājušas meiteņu grupas, kopumā pārdodot 16 miljonus eksemplāru.

Agnesa Jebeta Tiropa

Savās mājās trešdien, 13. oktobrī, mirusi atrasta Kenijas garo distanču skrējēja Agnesa Jebeta Tiropa, vēsta vietējie mediji.

Kā vēsta vietējie mediji, 25 gadus vecā sportiste, visticamāk, ir noslepkavota, jo atrasta ar vairākām durtām brūcēm ķermenī.

"Joprojām strādājam, lai noskaidrotu viņas nāves apstākļus. Kenija ir zaudējusi vienu no vislabāk progresējošajām skrējējām starptautiskajā arēnā," teikts AK paziņojumā.

Tiropa 2017. un 2019.gada pasaules čempionātos izcīnīja bronzas medaļas 10 000 metru skrējienā. Šovasar Tokijas olimpiskajās spēlēs viņa finišēja ceturtā uz pusi īsākā distancē.

Džeimss Maikls Tailers

Svētdien, 24. oktobrī, 59 gadu vecumā miris amerikāņu aktieris Džeimss Maikls Tailers, kurš zināms ar Guntera lomu seriālā "Draugi" (Friends).

Aktiera menedžera paziņojumā teikts: "Tailers aizgāja mierīgi, atrodoties savās mājās Losandželosā."

Taileram 2018. gadā tika atklāts prostatas vēzis.

Aktiera atveidotais Gunters seriālā "Draugi" iejutās viesmīļa un menedžera lomā draugu iecienītajā kafejnīcā "Central Perk". Tailers neoficiāli tiek uzskatīts par "septīto" draugu.

Vasīlijs Lanovojs

Ceturtdien, 28. janvārī, Krievijas aktieris Vasīlijs Lanovojs miris 88 gadu vecumā, vēsta Krievijas mediji, atsaucoties uz viņa sievas Irinas Kupčenko sniegto informāciju.

2. janvārī Lanovojs tika hospitalizēts ar Covid-19. Naktī uz 28. janvāri aktieris komplikāciju dēļ tika pārvests uz intensīvo aprūpi.

"Saņēmu rūgtas ziņas. Mūžībā aizgājis izcilais mākslinieks, tautā iemīļotais aktieris Vasīlijs Semjonovičs Lanovojs. Viņa drosmīgie un cēlie varoņi ir kļuvuši par miljonu skatītāju elkiem. Nevar aizmirst tēlus, ko viņš radīja kinoteātrī un teātrī. Līdzjūtība Vasilija Semjonoviča ģimenei un draugiem," vietnē "Instagram" rakstīja Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins.

Džimijs Grīvss

Bijusī Anglijas futbola zvaigzne Džimijs Grīvss miris svētdien, 19. septembrī, 81 gada vecumā, svētdien paziņoja viņa kādreizējais klubs Totenhamas "Hotspur".

"Mēs esam ļoti apbēdināti uzzināt, ka miris Džimijs Grīvss, kurš bija ne tikai Totenhamas vienības spēlētājs ar visvairāk gūtajiem vārtiem, bet arī labākais vārtu guvējs, ko šī valsts ir redzējusi," paziņoja Totenhamas vienība. "Džimijs devās aizsaulē savās mājās agrā svētdienas rītā."

Viņš bija Totenhamas vienības visvairāk vārtus guvušais spēlētājs, izceļoties 266 reizes. Grīvss ir 1966. gada Pasaules kausa ieguvējs.

Džordžs Šulcs

Sestdien, 6. februārī, 100 gadu vecumā miris bijušais ASV valsts sekretārs Džordžs Šulcs, kurš šo amatu ieņēma prezidenta Ronalda Reigana administrācijā un deva lielu ieguldījumu Aukstā kara izbeigšanā.

Šulcs miris sestdien savās mājās, kas atrodas Stenforda universitātes teritorijā Kalifornijā, svētdien paziņoja Stenforda universitātes Hūvera institūts, kurā Šulcs strādāja.

Pieminot bijušo valsts sekretāru, ASV prezidents Džo Baidens uzsvēra, ka "reti kurš darījis vairāk, veidojot Amerikas diplomātijas trajektoriju un Amerikas ietekmi 20. gadsimtā" kā Šulcs.

Gerds Millers

Pasaules kausa ieguvējs un Eiropas čempions Vācijas futbola izlases rindās Gerds Millers svētdien, 15. augustā, 75 gadu vecumā atvadījās no šīs pasaules, apstiprina viņa bijušais klubs Minhenes "Bayern".

Millers 1974. gada Pasaules kausa finālā guva uzvaras vārtus, VFR izlasei ar 2:1 uzvarot Nīderlandi. Ar desmit gūtajiem vārtiem viņš kļuva par 1970. gada Pasaules kausa rezultatīvāko spēlētāju.

Eiropas kausu spēlēs viņš guvis 35 vārtus. Bundeslīgas 1971./1972. gada sezonā viņa kontā bija 40 vārti, bet 1251 vārtus 998 spēlēs viņš guvis Minhenes "Bayern" rindās.

Vācijas izlasē viņa kontā ir 68 vārti 62 spēlēs.

Džejs Pikets

Piektdien, 30. jūlijā, 60 gadu vecumā negaidīti miris amerikāņu aktieris, seriālu veterāns Džejs Pikets (Jay Pickett), vēsta ārvalstu mediji.

Pikets, visticamāk no sirdstriekas, miris vesterna "Treasure Valley" uzņemšanas laukumā. Šo faktu apstiprinājis filmas režisors Treviss Milss.

"Džejs Pikets, mūsu galvenās lomas tēlotājs, scenārija autors, producents un filmas radītājs, negaidīti devās mūžībā, brīdī, kad bijām filmēšanas vietā, gatavojoties uzņemšanai," teikts filmas oficiālajā lapā sociālajā vietnē "Facebook".

Pikets pazīstams no lomām tādos ASV populāros seriālos kā "General Hospital" un "Days of Our Lives".

Ivans Marčenko

44 gadus vecais TV seriāla "Radiņi" un "Muhtara atgriešanās" aktieris Ivans Marčenko nomira pirmdien, 1. martā, Kijevā vienu dienu pēc savas dzimšanas dienas.

Par aktiera nāvi vietnē "Facebook" paziņoja Ukrainas kino studija "LeDoyen".

"Pēc ilgas un izmisīgas cīņas ar briesmīgu slimību mūs atstāja talantīgais aktieris, režisors un brīnišķīgs cilvēks Ivans Marčenko. Gaišā piemiņā. Mums tevis ļoti pietrūks," teikts paziņojumā.

Kā vēsta vairāki mediji, Marčenko cīnījās ar vēzi un viņam tika veikti vairāki ārstēšanas kursi un operācijas.

Alekss Kvinjoness

Piektdienas vakarā, 24. oktobrī, nošauts viens no Ekvadoras pazīstamākajiem sportistiem Alekss Kvinjoness, ziņo raidorganizācija BBC.

Sportists un vēl viena persona tika nošauti pie tirdzniecības centra Gvajakilā. Pagaidām nav zināmi precīzi motīvi.

32 vecajam Kvinjonesam līdzjūtību veltījuši Ekdvadoras vieglatlētikas federācijas pārstāvji, kuri viņu raksturoja kā valsts visu laiku labāko sprinteri.

Traģiskais negadījums noticis īsi pēc tam, kad aizvadītajā pirmdienā Ekvadorā, reaģējot uz vardarbīgu noziegumu vilni, stājās spēkā 60 dienu ārkārtas stāvoklis.

Kvinjoness 2019. gada pasaules čempionātā vieglatlētikā Dohā izcīnīja bronzas medaļu 200 metru sprinta distancē.

Lamins Diaks

Piektdien, 3. decembrī, 88 gadu vecumā miris bijušais Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) prezidents Lamins Diaks, aģentūrai AFP apliecināja Diaka ģimene.

Senegālietis bija Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF), kas tagad pārdēvēta par Pasaules Vieglatlētikas asociāciju (WA), vadītājs no 1999. līdz 2015. gadam.

Eldžins Beilors

Pirmdien, 22. martā, 86 gadu vecumā pirmdien mūžībā devies Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Losandželosas "Lakers" leģenda Eldžins Beilors, informē vienība.

Beilors miris dabīgā nāvē.

Savas visas 14 sezonas NBA viņš pavadīja "Lakers" komandā, šajā laikā 11 reizes tiekot iekļauts Visu zvaigžņu spēles dalībnieku sarakstā un desmit reizes - sezonas simboliskajā pieciniekā.

Aleksandrs Rogožkins

Sanktpēterburgā 72 gadu vecumā mūžībā devies godalgotais krievu kinorežisors Aleksandrs Rogožkins, kura pazīstamāko darbu vidū ir tādas kinolentes kā "Nacionālo medību īpatnības" un "Dzeguze", svētdien pavēstīja kinostudijas "Ļenfiļm" preses dienests.

"Diemžēl sestdien, 23. oktobrī, pēc ilgas slimības Aleksandrs Rogožkins nomira" ziņu aģentūrai "Interfax" sacīja studijas pārstāvis.

Kino un televīzijas darbu vidū, kas tapuši Rogožkina vadībā, ir filmas "Sardze", "Čekists", "Nacionālās makšķerēšanas īpatnības" un seriāls "Sasisto lukturu ielas".

Valters Smits

Mūžībā devies bijušais Skotijas futbola valstsvienības un Glāzgovas "Rangers" galvenais treneris Valters Smits.

"Rangers" otrdien, 26. oktobrī, paziņoja, ka "ar dziļām skumjām paziņojam, ka mūžībā devies mūsu bijušais galvenais treneris, priekšsēdētājs un kluba leģenda Valters Smits".

Martā "Rangers" paziņoja, ka Smits pēc operācijas turpina ārstēšanos slimnīcā.

Smita vadībā "Rangers" izcīnīja desmit Skotijas čempionāta titulus, piecus Skotijas kausus un sešus Skotijas līgas kausus. 2008.gadā viņa vadībā "Rangers" nonāca UEFA Kausa finālā.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu