Tiesībsargs izskatīs sūdzību par vakcinēšanu pret Covid-19 Rīgas Centrālcietumā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Tiesībsarga birojā pirms pāris dienām saņemta sūdzība par situāciju Rīgas Centrālcietumā, kur vakcinēšanai pret Covid-19 ir pieejama tikai "Johnson&Johnson" vakcīna.

Kā aģentūru LETA informēja Tiesībsarga biroja pārstāve Evita Berķe, pašlaik birojs nevar komentēt sūdzībā sniegto informāciju, taču tā tiks izskatīta mēneša laikā, ja nebūs neparedzētu apsvērumu.

Viņa sacīja, ka jau iepriekš Tiesībsargs bija saņēmis divus iesniegumus par balstvakcināciju cietumā.

Tiesībsargs atzīmējis, ka ieslodzītajām personām, tāpat kā jebkuram citam iedzīvotājam, ir tiesības saņemt balstvakcināciju, taču par jautājumu, kā un kad to saņemt, Tiesībsarga birojs aicināja vērsties ieslodzījuma vietu pārvaldē.

LETA jau ziņoja, bijušais Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") pašlaik uzturas cietumu slimnīcā Olainē, kur nonāca, jo saslima ar Covid-19. Kā vēstīja portāls "nra.lv", pašlaik Covid-19 testi Lembergam jau esot negatīvi, taču viņam esot bojātas plaušas.

Kā pastāstīja viņa aizstāvis Māris Grudulis, Lembergs ar "Johnson&Johnson" vakcīnu pret Covid-19 tika potēts 10.maijā. Esot apcietinājumā, Lembergs lūdzis viņam nodrošināt balstvalkcīnu, taču tā neesot nodrošināta, kā arī neesot saņemtas atbildes uz viņa un aizstāvju lūgumiem šajā jautājumā, norādīja Grudulis.

Ieslodzījuma vietu pārvalde (IeVP) Centrālcietuma ieslodzītajiem piedāvājusi iespēju saņemt balstvakcināciju ar "Johnson&Johnson" vakcīnu, taču šai vakcīnai veltīti visai kritiski vērtējumi par tās salīdzinoši zemo efektivitāti. Imunizācijas valsts padome pēc potēšanās ar "Johnson&Johnson" vakcīnu iesaka saņemt otru poti no "Pfizer" vai "Moderna".

IeVP, nekomentējot konkrēto Lemberga gadījumu, aģentūrai LETA skaidroja, ka "Johnson&Johnson" vakcīna izvēlēta, jo šī vakcīna esot vispieprasītākā Centrālcietuma ieslodzīto vidū, tādēļ nav pasūtītas citas vakcīnas.

Jautājumus, kas saistīti ar Lemberga vakcināciju, pārvalde atteicās komentēt, jo tie "skar informāciju par personas veselību".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu