Dzīvoklī mitrums un pelējums. Apsaimniekotājs savu vainu nesaskata (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Piecus gadus dzīvokļa īpašniece Gita Šēfere-Šteinberga Jelgavā cīnās ar ar ēkas apsaimniekotāju, lai pierādītu, ka viņas mājoklī mitrums un pelējums ir nesalabota jumta dēļ. Kredītā paņemtais dzīvoklis pelē un pūst. Savukārt SIA "Jelgavas nekustamā īpašuma pārvaldei" atsakās uzņemties atbildību un pārbaudīt jumta tehnisko stāvokli un arī iedzīvotājiem, kuri dzīvo zemākos stāvos, īsti negribas tērēt līdzekļus jumta apsekošanai, vēsta LTV raidījums "4. studija".

Ziemā ir kārtīga sniega sega, tostarp uz māju jumtiem. Par šādiem nokrišņiem galīgi nav priecīga Gita, kuras mājoklis atrodas piecstāvu nama pēdējā stāvā. Līdzko sāk kust sniegs, tā pie griestiem parādās ūdens piles un dzīvokļa sienas paliek slapjas.

Dzīvokļa saimniece noteica – jau otrie Ziemassvētki būs jāsagaida telpās, kas pelē un pūst no mitruma.

Pelējuma sēnīte izpletusies vairākās telpās - virtuvē, dzīvojamās telpās un bērna guļamistabā. Veselībai tas ir ļoti bīstami, jo pelējuma sēnīšu sporas un micēlijs ir alergēnu avots, turklāt tās producē potenciāli toksiskas vielas, kas var izraisīt dažādas elpceļu slimības - bronhītu, pneimoniju, astmu.

Dzīvokļa īpašniece jau pērn vērsusies pie apsaimniekotāja, taču veltīgi.

"Mūsu pārvaldniece, kas pārvalda šīs mājas, janvārī Covid-19 ārkārtējās situācijas laikā šo dzīvokli neapsekoja, jo, pirmkārt, 90% mūsu darbinieku bija slimi pirmajā vilnī. Mēs visi esam pārslimojuši, un tehniski tas nebija iespējams," stāstīja "Jelgavas nekustamā īpašuma pārvaldes" vadītājs Signis Rīns.

"Jelgavas nekustamā īpašuma pārvaldē" norādīja, ka 2020. gadā tikusi veikta iedzīvotāju aptauja par nepieciešamību dzīvojamajai ēkai veikt tehnisko apsekošanu, kā arī izvērtēt nepieciešamību veikt jumta remontu. Tomēr atsaucība neesot gūta.

"Mēs nevaram piespiedu kārtā to apsekošanu veikt, ja mēs nesaņemam finansējumu par to,"

skaidroja Rīns. Tikmēr dzīvokļa īpašniece uzskata:

"Šī ir avārijas situācija. Ja jumts ir nokalpojis savu un tas vairs nefunkcionē, tā ir avārijas situācija. Šeit mēs nevaram runāt par to, ka īpašnieki kaut ko nav paši vienojušies vai īpašnieki par kaut ko nav nobalsojuši.

Šī ir citas kategorijas problēma!"

Nama apsaimniekotājs reaģējis tikai tad, kad Šēfere-Šteinberga uzrakstījusi otro iesniegumu par mitrumu un pelējumu mājoklī. Taču pārbaudījuši nevis jumta segumu, bet gan viņas dzīvokļa tehnisko stāvokli.

Sievietei tiek pārmests, ka īpašumā tiek pārāk bieži gatavots un tieši garaiņi rada mitrumu, kā arī pelējumu dzīvoklī.

LTV raidījums "4. studija" piesaistīja neatkarīgus nekustamā īpašuma ekspertus, nosūtot materiālus ar tajos redzamo redzamo mitrumu un pelējumu dzīvoklī.

"Tas ir acīmredzami, ka tur jumts kaut kur tek garām,"

vērtēja būvkeksperts Raimonds Kalugins. Pie līdzīga secinājuma nonācis arī SIA "Big Bang Realty" valdes priekšsēdētājs Oskars Zariņš: "Atbildību par šo situāciju, arī finansiāli un visu nodrošināt, lai viss tiktu atjaunots, kā bija iepriekš, ir jāuzņemas mājas apsaimniekotājam, pārvaldniekam. Jo tas ir viņa uzdevums - rūpēties, lai iedzīvotājiem nebūtu šādu problēmu. (..) Te ir redzams, ka mājā tek ūdens un viss."

"Jelgavas nekustamā īpašumu pārvaldes" priekšnieks, noklausījies neatkarīgu būvekspertu verdiktu, ir gatavs nekavējoties reaģēt.

"Ja [atkārtotā apsekošanā] tiks atklāts, ka tā tik tiešām ir jumta noplūde, ja nāk no jumta tas ūdens, tad rakstīsim apdrošinātājiem, lai varētu dzīvokļa īpašniece vērsties apdrošināšanas kompānijā, un mēs šos te zaudējumus kompensēsim.

Noteikti, ka maksāsim," solīja apsaimniekotšanas uzņēmuma vadītājs.

Tikmēr apdrošinātāji jau ir atteikuši palīdzību, jo netiekot atlīdzināti zaudējumi, kas radušies "pēc atmosfēras nokrišņu iekļūšanas ēkā no jumta, logiem, durvīm, nekustamā īpašuma šuvēm, pamatiem, hidroizolācijas un citām konstrukcijām, ja bojājumi konstrukcijai nav radušies pēkšņu un neparedzamu ārējas iedarbības apstākļu rezultātā".

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu