Elizabete II emocionālā Ziemassvētku uzrunā dalās atmiņās par mūžībā aizgājušo vīru Filipu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Kā apgalvo karaliskās ģimenes biogrāfi, šī ir bijusi visspilgtākā karalienes Ziemassvētku uzruna vēsturē, jo tā bija veltījums savai mūža mīlestībai, vīram-princim Filipam. "Man viņa tik ļoti pietrūkst..."

Pirmajos Ziemassvētkos, 25. decembrī, karaliene Elizabete II tradicionāli uzstājās ar Ziemassvētku runu Apvienotajai Karalistei un Sadraudzības valstīm, kurā viņa parasti dalās pārdomās un par aizvadīto gadu.

Tomēr šogad šī Ziemassvētku runa bija īpašāka un ieies vēsturē kā emocionālākais karalienes vēstījums ēterā savai tautai. Šie bija pirmie Ziemassvētki, ko karaliene Elizabete II pavadīja bez sava vīra prinča Filipa, kurš mūžībā aizgāja 99 gadu vecumā 2021. gada aprīlī.

Elizabete II un princis Filips 1947. gadā, tikko apprecējušies.
Elizabete II un princis Filips 1947. gadā, tikko apprecējušies. Foto: AFP / Scanpix
Elizabete II un princis Filips 2017. gadā.
Elizabete II un princis Filips 2017. gadā. Foto: Reuters/ScanPix

Sēžot Vindzoras pils Baltajā viesistabā pie galda, uz kura bija novietots foto rāmītis ar abu kopbildi, karaliene savu uzrunu sāka ar pārdomām par to, cik šis ir grūts svētku brīvdienu periods "tiem, kuri zaudējuši savus mīļotos. Īpaši šogad es to saprotu..."

Karaliene savā runā dalījās ar siltām atmiņām par princi Filipu, uzsverot, ka viņa "kalpošanas sajūta, intelektuālā zinātkāre un spēja izbaudīt jebkuru situāciju bija nepārspējama".

Viņa piebilda, ka "Filipa dzīvi mīlošais spīdums acīs beigās bija tikpat spilgts kā tad, kad es viņu ieraudzīju pirmo reizi," un ka "lai arī manai ģimenei un man viņa ļoti pietrūkst, es zinu, ka viņš vēlētos, lai mēs šos Ziemassvētkus varētu svinēt ar prieku."

Elizabete II prinča Filipa bērēs.
Elizabete II prinča Filipa bērēs. Foto: AP/Scanpix

Karaliene savā runā pieminēja ģimenes tradīcijas un faktu, ka šogad dzimuši četri viņas mazmazbērni. "Tās mums visiem māca — tāpat kā pats Ziemassvētku stāsts —, ka bērna piedzimšanā ir jauna rītausma ar bezgalīgu potenciālu."

Viņa arī mīļi runāja par savu vecāko dēlu, princi Čārlzu un viņa sievu Kamillu, kā arī par Viljama un Keitas iesaistīšanos ar klimatu saistītu jautājumu risināšanā. Tika klusi pieminēta arī Lilibeta Diāna, Harija un Meganas meita kā viena no četriem šogad dzimušajiem mazmazbērniem.

Taču deviņu minūšu pārraides laikā nebija nevienas norādes par dēlu, princi Endrjū, mazdēlu, princi Hariju vai hercogieni Meganu. Trijotnei atkāpjoties no karalisko pienākumu pildīšanas, Vindzoras nams saskarās ar smagāko krīzi kopš deviņdesmitajiem gadiem.

Elizabete arī pieminēja savu Platīna valdīšanas gadadienu 2022. gadā, sakot, ka viņa cer, ka tas "dos cilvēkiem visā pasaulē izbaudīt kopības sajūtu un sniegs iespēju pateikties par pēdējo septiņdesmit gadu milzīgajām pārmaiņām, kā arī ļaus ar pārliecību raudzīties nākotnē”.

Neskatoties uz daudzajiem pārdzīvojumiem un veselības problēmām, karaliene ēterā izskatījās ļoti labi. Viņas vīra fotogrāfija uz rakstāmgalda kopā ar safīra piespraudi, ko viņš viņai uzdāvināja medusmēneša laikā, sniedza aizkustinošu vēstījumu.

Taču viņas koši sarkanā kleita sniedza arī cita veida paziņojumu – ka viņa turpinās pagaidām pildīt savus karaliskos pienākumus un būs kopā ar savu tautu, cik ilgi to spēs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu