Policijas amatpersona: Banānu krava ar iespējamo kokaīnu bija saņemta realizācijai arī ārzemēs. Tā varētu būt bijusi "loģistikas kļūda" (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes 2. nodaļas priekšnieks Sandis Radziņš.
Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes 2. nodaļas priekšnieks Sandis Radziņš. Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijā no Dienvidamerikas banānu kastēs ievestā iespējamā kokaīna krava varētu būt bijusi "loģistikas kļūda", jo konkrētā banānu krava bija saņemta realizācijai arī ārzemēs, pirmdienas, 27. decembra, pēcpusdienā žurnālistiem norādīja Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes 2. nodaļas priekšnieks Sandis Radziņš.

Radziņš apliecināja, ka konkrētā banānu krava bija saņemta no Dienvidamerikas realizācijai ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs. Konkrētas valstis viņš neminēja.

Patlaban ir izvirzītas vairākas izmeklēšanas versijas, un atkarībā no tām tiek plānotas nākamās izmeklēšanas darbības.

"Jāsaprot, vai tas bija paredzēts mūsu tirgum, vai tā bija loģistikas kļūda, kādēļ šī prece nokļuva Latvijā. Bet tas ir ļoti iespējams, ka tā varētu būt loģistikas kļūda," norādīja Radziņš.

Ja ekspertīze apliecinās, ka banānu kastēs atradās kokaīns, tad šī būs otra lielākā izņemtā kokaīna krava pēc 2019. gada 8. janvārī Kokneses novadā uzietās partijas.

Radziņš arī slavēja mazumtirdzniecības tīkla īpašniekus, kas snieguši nepieciešamo atbalstu un aktīvi sadarbojas ar izmeklēšanu.

Jau ziņots, ka policijā 23. decembrī vērsās kāda mazumtirdzniecības tīkla drošības dienests, informējot, ka Rīgā divās tirdzniecības vietās banānu kastēs zem šiem augļiem atrasti iepakojumi ar baltu pulverveida vielu.

Organizētās noziedzības apkarošanas pārvalde sadarbībā ar teritoriālajām policijas struktūrvienībām veica procesuālās darbības, kuru rezultātā tika izņemti 168 iepakojumi ar šo vielu. Nozīmēta ekspertīze, lai precīzi noteiktu izņemto vielu un tās svaru.

Tāpat veiktas pārbaudes visās attiecīgā mazumtirdzniecības tīkla tirdzniecības vietās Latvijā, lai izslēgtu iespēju, ka kastes ar aizdomīgo pildījumu nonāktu apritē citviet.

Noskaidrots, ka konkrētā banānu partija, kurā atrasti iepakojumi ar pulverveida vielu, saņemta no Dienvidamerikas. Noskaidroti un pārbaudīti visi uzņēmumi, kuri saņēma banānus no šīs partijas, un uzņēmumi aktīvi sadarbojas ar policiju.

Patlaban lietā patlaban neviena persona nav aizturēta.

Tāpat ziņots, ka 2019. gada 8. janvārī Kokneses novadā kādā privātmājas teritorijā tika uzieta krava ar kartona kastēm, kas tika sūtītas no Ekvadoras. Kopumā vairākas personas organizētas grupas sastāvā pārvietoja pāri Latvijas robežai kokaīnu 1758 kilogramu apmērā, paslēpjot to banānu kravā.

Jau toreiz policija paziņoja, ka Kokneses novadā uzietā kokaīna krava, visticamāk, nebija paredzēta Latvijas tirgum.

Šajā lietā apsūdzētas vairākas personas un patlaban lieta atrodas pirmās instances tiesā. Tā ir Latvijas vēsturē vērienīgākā narkotiku kravas krimināllieta.

Pēdējos deviņos gados Latvijas likumsargi bija uzgājuši vairākas liela apmēra kokaīna kravas.

2016. gada aprīlī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonas kādā noliktavā Rīgā atklāja fasētas kokogles, kuras pēc uzrādītājiem pavaddokumentiem bija ievestas no Paragvajas. VID darbinieki starp iepakojumiem atrada 31,19 kilogramus kokaīna. Šajā lietā apsūdzēti divi Latvijas pilsoņi.

Savukārt 2010. gada 16. aprīlī konteinerā uz kāda kuģa Rīgas ostā tika atklāti 202,5 kilogrami kokaīna, kura tirgus vērtība mazumtirdzniecībā varēja būt aptuveni 20 miljoni eiro. Policijai jau pēc dažām dienām aizdomās par šo noziegumu izdevās aizturēt divus vīriešus. Par šo noziegumu abiem vīriešiem tika piespriesti cietumsodi.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu