Daugavpilī izsludinās vietējās nozīmes enerģētisko krīzi (25)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš
Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš Foto: Ivars Soikāns/LETA

Pirmdien, 27. decembrī, Daugavpils domes deputāti ārkārtas sēdē nolēma pilsētā izsludināt vietējās nozīmes enerģētisko krīzi dabasgāzes cenas kāpuma dēļ.

Kā skaidroja domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš (S), dabasgāzes cenas kāpuma dēļ, kas patlaban ir galvenais kurināmais pilsētā, jau nākamā gada janvārī siltumenerģijas tarifs par vienu kvadrātmetru var izmaksāt 2,79 eiro esošo 1,09 eiro vietā.

Viņš uzsvēra, ka pašvaldībai ar pašu finansējumu izdarīts viss iespējamais, taču, lai izvairītos no krīzes siltumapgādē, jālūdz valsts atbalsts.

Skaidrojot domes pieņemto lēmumu, Elksniņš uzsver, ka tas nozīmē, ka pašvaldība vēršas pēc palīdzības pie valdības, jo saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu enerģētiskās krīzes gadījumā pašvaldībai ir tiesības lūgt iegādāties dabasgāzi no Inčukalna gāzes krātuvē uzkrātajām valsts stratēģiskajām rezervēm par pirmskrīzes cenām.

Šogad pasaules tirgos ievērojami kāpusi dabasgāzes cena, kā rezultātā jūtami augušas arī siltumenerģijas izmaksas. Līdz šim Daugavpilī bija izdevies saglabāt vienu no zemākajiem apkures tarifiem valstī, tomēr straujā dabasgāzes cenu kāpuma dēļ, pašvaldības atbalsta iespējas, kas ļautu saglabāt samērīgu apkures tarifu PAS "Daugavpils siltumtīkli" klientiem ir ierobežotas.

Siltumenerģijas tarifs Daugavpilī 2022. gada janvārī saglabāsies 56,96 eiro par megavatstundu (eiro/MWh). Tādējādi jau ceturto mēnesi Daugavpils saglabās salīdzinoši zemu apkures tarifu. Taču, kā norādīja Elksniņš, ņemot vērā straujo dabasgāzes cenu kāpumu pasaules tirgos, šādu tarifu janvārī būs iespējams saglabāt, tikai izmantojot uzņēmuma iekšējos resursus. Bez pašvaldības dotācijām tas sasniegtu ap 150 eiro/MWh, kas ļoti negatīvi ietekmētu iedzīvotāju iespējas apmaksāt siltumenerģijas rēķinus.

AS "Daugavpils siltumtīkli" līdz 2022. gada 10. janvārim uzdots izstrādāt un iesniegt pašvaldībā apstiprināšanai siltumenerģijas apgādes ierobežošanas un pārtraukšanas kārtību enerģētiskās krīzes laikā Daugavpils pilsētas siltumenerģijas lietotājiem.

Pamatojoties uz enerģētiskās krīzes situāciju, Daugavpils pilsētas pašvaldība lūgs Ministru kabinetam un Valsts kasei piešķirt bezprocentu aizņēmumu pašvaldības AS "Daugavpils siltumtīkli" apgrozāmiem līdzekļiem dabasgāzes iegāžu veikšanai un vērsīsies pēc atbalsta valdībā saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 312 "Enerģijas lietotāju apgādes un kurināmā pārdošanas kārtība izsludinātas enerģētiskās krīzes laikā un valsts apdraudējuma gadījumā", lai rastu iespēju iegādāties dabasgāzi no Inčukalna gāzes krātuvē uzkrātajām valsts stratēģiskajām rezervēm par pirmskrīzes cenām.

Viens no iemesliem šī domes lēmuma pieņemšanai bija tas, ka mainījās dabasgāzes piegādātāju līguma nosacījumi, proti, tika pieprasīta priekšapmaksa par dabas gāzi 100% apmērā.

Domes lēmums par enerģētiskās krīzes izsludināšanu ir pamats veikt tālākas darbības problēmsituācijas risināšanai un tuvākā mēneša laikā siltumapgādi gala patērētājiem tas nekādā veidā neietekmēs.

Deputāti nolēma izveidot Daugavpils pašvaldības enerģētiskās krīzes centru un apstiprināt tā nolikumu.

Komentāri (25)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu