Medijs: ASV izlūklidmašīnas veikušas lidojumus netālu no Donbasa (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Divas ASV izlūklidmašīnas, kas aprīkotas ar unikālu informācijas vākšanas tehnoloģiju, pirmdien veikušas lidojumus virs Ukrainas austrumiem netālu no Krievijas atbalstīto kaujinieku kontrolētajām teritorijām, vēsta žurnāls "Forbes", norādot, ka tā bijusi viena no pirmajām šādām ASV operācijām.

Izlūklidmašīnas E-8C un RC-135V atradušās Ukrainas gaisa telpā aptuveni 60 kilometru attālumā no nošķiršanas līnijas.

E-8C aprīkota ar spēcīgu radaru, kas zināmu laiku spēj sekot kustīgiem objektiem, nodrošinot precīzu informāciju par līdz 600 bruņutehnikas vienību pārvietošanos 250 kilometru rādiusā.

"Boeing RC-135V" veic radioelektronisko izlūkošanu un spēj pārtvert ekipāžu sarunas.

Misijai bijis simbolisks raksturs, norāda žurnāls.

Tā veikta, neraugoties uz Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova brīdinājumiem "par nopietnām sekām NATO spēku izvietošanai" Krievijas robežu tuvumā.

Lidmašīnas lidojušas ar ieslēgtiem transponderiem, kas Krievijas pusei ļāva sekot to pārvietošanās ceļam.

ASV un rietumvalstis uzskata, ka Krievija varētu gatavot uzbrukumu Ukrainai un tāpēc Ukrainas pierobežā sakoncentrējusi aptuveni 100 000 karavīru.

Krievijas puse noraida apsūdzības par iespējamu tās karaspēka iebrukumu Ukrainā. Kā apgalvo Krievijas prezidents Vladimirs Putins, Maskava ieņem aizsardzības pozīcijas, jo bažījas, ka Kijeva pārmērīgi tuvinās ar NATO.

ASV prezidents Džo Baidens 7.decembrī videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV piemēros Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu