Maskavā izskatīs prasību par cilvēktiesību centra "Memoriāls" likvidāciju (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Maskavas pilsētas tiesa trešdien izskatīs Maskavas prokuratūras prasību par cilvēktiesību centra "Memoriāls" likvidāciju.

Jau ziņots, ka Krievijas Augstākā tiesa otrdien pieņēma lēmumu par organizācijas "Starptautiskais Memoriāls" likvidāciju.

Ar prasību par Krievijas ievērojamākās cilvēktiesību aizstāvju organizācijas likvidāciju tiesā vērsās Ģenerālprokuratūra, apgalvojot, ka organizācija pārkāpj likumu pa "ārvalstu aģentiem".

Izpelnoties starptautisku nosodījumu, tiesa uzdeva likvidēt gan "Starptautiskā memoriāla" centrālās institūcijas, gan organizācijas reģionālās filiāles.

Pēc sprieduma pasludināšanas "Memoriāla" pārstāvji paziņoja, ka spriedumu pārsūdzēs, ja nepieciešams, vēršoties Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Tikmēr Maskavas pilsētas tiesa šodien izskatīs prokuroru prasību likvidēt cilvēktiesību centru "Memoriāls" par likuma par "ārvalstu aģentiem" pārkāpumiem un terorisma un ekstrēmisma attaisnošanu.

"Memoriāla" advokāts ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka neviens nešaubās, ka tiesa nolems slēgt arī cilvēktiesību centru.

Cilvēktiesību centrs cīnās par politieslodzīto, migrantu un citu novārtā pamesto grupu tiesībām un pievērš sabiedrības uzmanību pārkāpumiem, sevišķi Ziemeļkaukāzā.

Centrs ir arī sastādījis politieslodzīto sarakstu, kurā iekļauts arī redzamākais Kremļa kritiķis Aleksejs Navaļnijs.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir kritizējis centra darbību, apsūdzot to "teroristu un ekstrēmistu organizāciju" aizstāvēšanā.

Lēmums par "Memoriāla" likvidāciju vaiņago gadu, kas iezīmējies ar Navaļnija ieslodzīšanu, ar viņa saistīto organizāciju pasludināšanu par ekstrēmistiem un faktisku Krievijas opozīcijas likvidāciju, kā arī vēršanos pret pēdējiem neatkarīgajiem medijiem un tiesību aizstāvjiem, tostarp pat advokātiem, kas atļāvušies tiesas zālē aizstāvēt režīma patiesos vai pat šķietamos pretiniekus.

Taču pat uz šī fona lēmums par "Memoriāla" likvidāciju tiek uztverts ka kaut kas ārkārtējs, par ko tikai pirms dažiem gadiem neviens nebūtu spējis pat iedomāties.

Organizācijas atbalstītāji norāda, ka "Memoriāla" slēgšana iezīmē 30 gadus pēc PSRS sabrukuma ilgušā Krievijas demokratizācijas procesa beigas.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu