Valsts apmaksāto medicīnisko apaugļošanu nodrošinās sievietēm līdz 40 gadiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: nerudol/shuttestock

Ministru kabinets šodien lēma par to personu loka paplašināšanu, kurām ir tiesības saņemt valsts apmaksāto medicīnisko apaugļošanu, liecina valdībā izskatītie grozījumi Ministru kabineta noteikumos "Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība".

Šodien notika Ministru kabineta ārkārtas sēde aptaujas kārtībā. Tajā tika izskatīti Veselības ministrijas (VM) sagatavotie grozījumi, kas paredz nodrošināt medicīnisko apaugļošanu sievietēm līdz 40 gadiem.

Līdz šim valsts apmaksātās medicīniskās apaugļošanas programmas vecuma ierobežojums sievietei, kura vēlas piedalīties programmā, bija 37 gadi un vairāk, ja līdz 37 gadu vecumam sāktā olšūnu stimulācija ar medikamentiem ir bijusi veiksmīga un medicīniskā apaugļošana tiek turpināta līdz embrija transfēram bez tā sasaldēšanas.

Savukārt jaunā kārtība paredz, ka valsts apmaksātu medicīniskās apaugļošanas programmu varēs saņemt sievietes līdz 40 gadu vecumam, kā arī pēc šī vecuma sasniegšanas, ja līdz 40 gadu vecumam sāktā olšūnu stimulācija ar medikamentiem ir bijusi veiksmīga un medicīniskā apaugļošana tiek turpināta līdz embrija transfēram bez tā sasaldēšanas.

Vislielākais veikto pakalpojumu skaits programmā esot tieši 37 gadus vecām sievietēm, ziņoja VM. Turklāt saskaņā ar statistikas datiem pieaugot vidējais vecums, kad sievietei Latvijā piedzimst pirmais bērns. 2011.gadā tas bija vidēji 25,9 gados, bet 2018.gadā - 27,2 gados.

VM norādīja, ka šie dati skaidri iezīmē to, ka līdzšinējais regulējums neatbilst ne cilvēku vajadzībām, ne valsts demogrāfiskajai politikai. Citu valstu pieredze liecinot, ka valsts programmas vecuma ierobežojums var būt 40 un vairāk gadi. Tā vairākās Eiropas valstīs vecuma ierobežojumi valsts programmai ir 40 gadi, piemēram, Igaunijā, Vācijā, Rumānijā, Spānijā, Zviedrijā, Lielbritānijā, un 43 gadi - Francijā.

Ņemot vērā minēto, lai samērotu valsts apmaksāto pakalpojumu pieejamību atbilstoši cilvēku vajadzībām un demogrāfiskajai politikai, VM aicināja paplašināt sieviešu loku, kas var saņemt medicīnisko apaugļošanu, proti, valsts apmaksātā medicīniskā apaugļošana būs pieejama sievietēm līdz 40 gadu vecumam.

VM arī akcentēja, ka ar šo pasākumu tiks realizēts likumā "Par valsts budžetu 2022.gadam" paredzētais prioritārais pasākums "Valsts apmaksātās medicīniskās apaugļošanas programmas paplašināšana/Pirmsdzemdību, dzemdību un pēcdzemdību aprūpes monitoringa sistēmas izveide, bērna aprūpes pakalpojumu groza un apmaksas nosacījumu pārskatīšana".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu