FOTO un VIDEO ⟩ Aiztur divus vīriešus, pie kuriem atrod narkotikas aptuveni 300 000 eiro vērtībā (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Valsts policija

Valsts policija aiztur divus vīriešus, pie kuriem atrod narkotikas aptuveni 300 000 eiro vērtība, ziņo Valsts policija.

Šā gada novembrī Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes (VP RRP KrPP) 1. biroja 3. nodaļas amatpersonas aizturēja divu personu grupu, kura nodarbojās ar narkotisko vielu nelikumīgu apriti Rīgas pilsētas teritorijā.

Kopumā izņemts liels apjoms narkotisko vielu, tostarp, 14 kilogrami marihuānas, ap 2,7 kilogrami MD kristāli (mefedrons), 13,5 kilogrami MDMA tabletes un citas narkotiskās vielas, kā arī skaidra nauda 32 625 eiro.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka narkotikas tika pasūtītas no ārzemēm – Beļģijas, Holandes un Spānijas, izmantojot kurjerpasta starpniecību, lai tās vēlāk realizētu Latvijā.

Tās varēja iegādāties ar vietnes "Telegram" starpniecību, bet pašas narkotikas tika slēptas dažādos iepakojumos, piemēram, kaķu barībā. Visu atsavināto narkotisko vielu daudzums Latvijas tirgū maksā apmēram 300 000 eiro.

Sākotnēji Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 1.biroja 3.nodaļas amatpersonas noskaidroja, ka nezināma persona vai personu grupa lietotnē "Telegram" vairākās slēgtās grupās piedāvā iegādāties narkotikas, savā veidā pat veicot zināmu mārketinga akciju, proti, kad grupai pievienosies 100 dalībnieki, tiks izlozētas narkotiskās vielas, tādējādi aicinot pievienoties sevis izveidotā slēgtā grupā.

Veicot vairākas speciālās izmeklēšanas darbības, šā gada 25. novembrī, Rīgā, Skanstes rajonā par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu iegādāšanos un glabāšanu realizācijas nolūkā, aizturēja divus 1997. gadā dzimušus vīriešus.

Viena aizturētā loma noziedzīgajā nodarījumā bija saistīta ar narkotisko vielu glabāšanu un realizāciju – darbības shēma bija Rīgas pilsētas teritorijā izveidot dažādus slēpņus, kuros klienti varēja saņemt iegādātās narkotiskās vielas.

Savukārt otra persona bija atbildīga par naudu, proti, klientiem izveidoja un nosūtīja linku (interneta adresi) uz elektronisko maciņu, kur nauda tika konvertēta kriptovalūtā, tādējādi klients veica apmaksu par narkotikām, lai pēcāk narkotisko vielu izplatītājs no ārvalstīm atkal iegādātos narkotiskās vielas.

Izmeklēšanas laikā tika veiktas vairākas kratīšanas aizturēto personu dzīvesvietās, uzturēšanās vietās, kā arī automašīnās, kur kopumā tika izņemti – ap 14 kilogramiem marihuānas, ap 2,7 kilogramiem MD kristāli (mefedrons), 4050 tabletes MDMA, 4500 tabletes 2CB, ap 15 gramiem kokaīna, ap 700 gramiem 4MMC efedrona, ap 700 gramiem 3MMC efedrona, viens litrs kodeīna, ap 220 gramiem amfetamīna, 20 gab. LCD markas, skaidra nauda 32 625 eiro, kā arī desmit kredītkartes uz citu personu vārda.

Valsts policija tiesai lūdza aizturētajiem piemērot apcietinājumu, taču tiesa aizturētajiem piemēroja drošības naudu – katram 50 000 eiro, kuru aizturētie vēlāk samaksāja un tika atbrīvoti.

Taču pēc aizturēto palaišanas brīvībā pret drošības naudu, Valsts policijā tika saņemta informācija, ka iepriekš aizturētais narkotisko vielu izplatītājs, iespējams, atkal turpina nodarboties ar šo pašu rūpalu.

Policija uzsāka kriminālprocesu par narkotisko vielu kontrabandu, kas saistīta ar narkotisko vielu pārvietošanu pāri Latvijas robežai, un šā gada 20. decembrī, Rīgas rajonā, Olainē VP RRP KrPP 1.biroja 3.nodaļas amatpersonas atkārtoti aizturēja 1997. gadā dzimušo vīrieti, kurš bija atbildīgs par narkotisko vielu realizāciju.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka narkotiskās vielas Latvijā ievestas no Beļģijas, Holandes un Spānijas, izmantojot kurjerpasta pakalpojumus. Iegādājoties narkotiskās vielas no šīm valstīm, norēķināšanās notika izmantojot kriptovalūtu. Saistībā ar šīm nelikumīgajām darbībām trīs mēnešu laikā aizturēto personu apgrozījums bija sasniedzis ap 200 000 eiro.

Turpinot veikt izmeklēšanas un operatīvās darbības pasākumus, atklāti vairāki sūtījumi, kur narkotiskās vielas tika slēptas dažādos veidos, piemēram, kaķu barības iepakojumos un grāmatās, kas tika nosūtītas, izmantojot kurjerpasta pakalpojumus, un klientiem ar narkotisko vielu piegādātāju norēķini par preci notika ar kriptovalūtu.

Kopumā pasta sūtījumos likumsargi konstatēja un izņēma 7,9 kilogramus MDMA tabletes un 9600 LCD markas. 20. decembrī, veicot kratīšanu aizturētā vīrieša dzīvesvietā un viņa rīcībā esošās palīgtelpās, policisti atrada vēl 2,5 kilogramus MDMA.

Par šo gadījumu kriminālprocess kvalificēts pēc Krimināllikuma 253.1 panta trešās daļas – par narkotisko vielu realizāciju, glabāšanu realizācijas nolūkā, ja tā izdarīta lielā apmērā, kā arī pēc Krimināllikuma 190.1 panta otrās daļas – par narkotiskas vai psihotropas vielas, šo vielu izgatavošanai paredzēto izejmateriālu (prekursoru), jaunas psihoaktīvas vielas vai to saturoša izstrādājuma, kuru aprite ir aizliegta vai ierobežota, pārvietošanu pāri Latvijas Republikas valsts robežai jebkādā nelikumīgā veidā, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai ja tās izdarītas lielā apmērā.

Šā gada 21.decembrī aizturētajam tiesa piemēroja drošības līdzeklis – apcietinājumu.

Saistībā ar šī noziedzīgā nodarījuma atklāšanu un izmeklēšanu Valsts policija izsaka pateicību par sadarbību Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvaldes Muitas lietu izlūkošanas daļas Pirmās izlūkošanas nodaļai.

Valsts policija aicina iedzīvotājus, it īpaši jauniešus, apdomāt un izvērtēt savu rīcību un neiesaistīties nekādos darījumos saistībā ar narkotikām (tostarp narkotisko vielu izplatīšanu un lietošanu), jo par to draud kriminālatbildība, kā arī cietumsods no pieciem līdz pat 15 gadiem.

Lai efektīvi cīnītos ar noziegumiem, kas saistīti ar narkotisko vielu apriti, Valsts policija aicina iedzīvotājus būt aktīviem un ziņot – zvanot pa tālruņa numuru 110 vai rakstot iesniegumu portālā Latvija.lv.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Tagad mēs esam arī Telegram!  

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu