No janvāra sākuma mainīsies vēstuļu un pasta paku sūtījumu tarifi (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas pasts.
Latvijas pasts. Foto: Ieva Leiniša/LETA

No 2022. gada 1. janvāra spēkā stāsies izmaiņas vēstuļu korespondences un pasta paku sūtījumu cenrādī. Jaunie universālā pasta pakalpojuma (UPP) tarifi izstrādāti, balstoties uz aktuālo situāciju pasta pakalpojumu nozarē saskaņā ar esošajām sūtījumu piegāžu izmaksām un starpvalstu pasta sūtījumu tarifiem, informēja "Latvijas pasts".

Jaunās tarifu izmaiņas skars gan iekšzemes, gan pārrobežu sūtījumus, vēsta Latvijas Radio.

Uzņēmumā skaidroja, ka tarifu izmaiņas ietekmējusi virkne faktoru, kas saistās gan ar transporta un loģistikas izmaksu kāpumu, energoresursu sadārdzinājumu, tradicionālo iekšzemes pasta sūtījumu apjoma samazinājumu, sūtījumu piegādes izmaksu pieaugumu sakarā ar Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) un ES no 2021. gada 1. jūlija noteikto jauno kārtību trešo valstu sūtījumu atmuitošanā no pirmā centa, pārrobežu norēķinu izmaksu pieaugumu u.c.

Pastā skaidroja – lai gan daļa tarifu no 1. janvāra pieaugs, daļai sūtījumu tarifs jaunajā gadā saruks. Pamatā sūtījumi ar lielāku svaru no nākamā gada kļūs lētāki, bet vieglāki sūtījumi, kuru piegāde galarezultātā izmaksā vairāk, – dārgāki.

Piemēram, vienkāršas A klases iekšzemes sīkpakas nosūtīšana svarā no 501 līdz 1000 gramu maksās 2,22 eiro līdzšinējo 2,48 eiro vietā, bet tāda paša svara ierakstīta sūtījuma nosūtīšana – 2,97 eiro ierasto 3,10 eiro vietā. Arī pārrobežu sūtījumu kategorijā daļa tarifu saruks – vienkāršas A klases sīkpakas nosūtīšana svarā no 501 līdz 1000 gramiem maksās tikai 7,91 eiro līdzšinējo 9,53 eiro vietā. Savukārt vienkāršas iekšzemes A klases vēstules svarā līdz 20 gramu nosūtīšana maksās 1,20 eiro līdzšinējā 1,00 eiro vietā, bet ierakstītas 20 gramu vēstules maksās 1,95 eiro līdzšinējo 1,62 eiro vietā.

Pārrobežu vēstuļu korespondences sūtījumu tarifi tiks iedalīti 14 valstu un teritoriju grupās līdzšinējo četru grupu vietā, bet pārrobežu pasta paku sūtījumi – astoņās valstu un teritoriju grupās līdzšinējo piecu grupu vietā.

Arī attiecībā uz pārrobežu sūtījumiem lielākoties pasta paku sūtījumi ar lielāku svaru no nākamā gada kļūs lētāki, bet vieglāki pasta paku sūtījumi – dārgāki. Tā vienkārša sūtījuma nosūtīšana uz Lielbritāniju maksās 6,09 eiro ierasto 4,72 eiro vietā, bet ierakstīta sūtījuma svarā no 100 līdz 500 gramu nosūtīšanas izmaksas būs 8,62 eiro līdzšinējo 7,06 eiro vietā.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu