Cilvēki netiek veikalā, jo nav uzrādījuši attiecīgos dokumentus. Izmaiņas stāsies spēkā no 31. decembra (63)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nacionālā mēroga digitālais vakcinācijas pret Covid-19 sertifikāts.
Nacionālā mēroga digitālais vakcinācijas pret Covid-19 sertifikāts. Foto: Zane Bitere/LETA

Vairāki iedzīvotāji vērsušies pie raidījuma "Bez Tabu", stāstot par neveiksmīgiem lielveikalu apmeklējumiem: nācies palikt aiz durvīm, jo, uzrādot vakcinācijas sertifikātu, kā personu apliecinošs dokuments līdzi nav bijusi pase vai ID karte. Autovadītāja apliecību kopā ar derīgu sertifikātu varēs uzrādīt no 31. decembra.

Raidījuma redakcijā vērsās Valdis, kurš Ziemassvētku nedēļā vēlējās apdāvināt māti, kura dzīvo sociālās aprūpes namā. Pirms mammas apciemojuma devās uz tirdzniecības centru "Alfa" Rīgā.

"Ir problēma tikt iekšā ar sertifikātu un autovadītāja apliecību. Pasi esmu atstājis mājās, dzīvoju Āgenskalnā, esmu bez personiskā transporta. Lai nokļūtu atpakaļ laikus, man vienkārši vairs nepietiek laika, nopirkt produktus varu tikai lielajā "Rimi". Masu medijos tika ziņots, ka apmeklētāji tiks ielaisti lielveikalos arī bez pases vai ID kartes, ka derēs arī autovadītāja apliecība, studenta vai pensionāra apliecība. Šādas informācijas vadīts, protams, atstāju pasi mājās, jo man neērti nēsāt līdzi pasi, bet mani nelaiž iekšā! 85 gadu manai mammai. Viņa šoreiz paliks bez pienesuma, ko katru nedēļu nogādāju," stāsta Valdis.

"Alfa" administrācija norādīja, ka valdības noteikumi par citiem dokumentiem, kas būs derīgi personas apliecināšanai, uzrādot kopā ar derīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, stāsies spēkā no 31. decembra.

No 31. decembra kopā ar sertifikātu varēs uzrādīt arī transportlīdzekļa vadītāja, skolēna, pensionāra, izdienas pensijas saņēmēja apliecību.

"Bez Tabu" redakcijā vērsās Indra, kura kopā ar 14 gadus veco, pret Covid-19 vakcinēto dēlu arī vēlējās apmeklēt iepirkšanās centru "Alfa".

Bērnu tirdzniecības centrā neielaida, jo viņš, lai gan vakcinējies, nevarēja uzrādīt personu apliecinošu dokumentu: pasi vai ID karti. Kā norādīja Indra, dēlam pases nemaz nav. Likums nosaka, ka tā ir obligāta no 15 gadu vecuma.

"Uzrādījām dzimšanas apliecību, tad rādīju savu pasi, kur ir ierakstīts mans bērns, bet tāpat nelaida! Bērniem oficiālais dokuments ir dzimšanas apliecība, kā var neielaist veikalā" stāstīja Indra.

Komentējot šo situāciju, "Alfa" administrācija atzina, ka apsargi pārcentušies. Bērns līdz 15 gadu vecumam, uzrādot attiecīgo sertifikātu vai laboratorijas izziņu, personas identitātes apliecināšanai, var uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, skolēna apliecību vai dzimšanas apliecību.

Ja bērnu līdz 15 gadu vecumam pavada tā vecāks, var uzrādīt vecāka pasi, kurā ir ieraksts par šo bērnu.

No 31. decembra kopā ar Covid-19 sertifikātu varēs uzrādīt arī autovadītāja apliecību

Persona savu identitāti, uzrādot Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, varēs apliecināt ne tikai ar pasi vai personas apliecību (eID), bet arī ar transportlīdzekļa vadītāja apliecību.

To paredz grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, kas stājas spēkā 31. decembrī.

Līdz šim, lai apliecinātu vakcinācijas pret Covid-19 vai vīrusa izslimošanas faktu, personai bija pienākums uzrādīt sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu, kas saskaņā ar Personu apliecinošu dokumentu likumu ir tikai personas apliecība (eID) vai pase.

Daudziem iedzīvotājiem šāda kārtība radīja neizpratni, tāpēc likumdevējs ir veicis grozījumus regulējumā, kas pieļauj, ka, uzrādot Covid-19 sertifikātu, persona var uzrādīt kādu no minētajiem dokumentiem:

  • personu apliecinošu dokumentu (personas apliecību vai pasi);
  • transportlīdzekļa vadītāja apliecību;
  • skolēna apliecību;
  • studenta apliecību;
  • pensionāra apliecību;
  • izdienas pensijas saņēmēja apliecību.

Izmaiņas likumā stājas spēkā 31. decembrī. Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likuma 4. pantā ir noteikts, ka likumu izsludina Satversmē noteiktajos termiņos, to publicējot oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Savukārt Satversmes 69. pants paredz, ka likums stājas spēkā četrpadsmit dienas pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits termiņš. Šoreiz likumdevējs speciālu termiņu nav norādījis

Video: "Bez Tabu" sižets

Komentāri (63)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu