VIDEO ⟩ Rīgas Zooloģiskajā dārzā ieradies sliņķu tēviņš

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Uz jauno Rīgas Zooloģiskā dārza Vides izglītības centru no Čehijas ieradies viens no visinteresantākajiem plānoto dzīvnieku ekspozīciju iemītniekiem - jauns, pusotru gadu vecs divpirkstu sliņķu tēviņš, sociālajā tīklā "Facebook" ziņo Rīgas Zooloģiskais dārzs.

Šīs sugas dzīvnieki Rīgas Zooloģiskajā dārzā līdz šim nekad nav bijuši apskatāmi, un nu jāiepazīst sliņķu uzvedības un barošanas īpatnības, lai prasmīgi varētu iekārtot sugas bioloģijai atbilstošu mītni jaunajā Vides izglītības centrā.

Video: Sliņķis pusdieno Rīgas Zooloģiskajā dārzā

Šobrīd amizantais dzīvnieks Ķengurmājas klusumā iepazīstas ar saviem kopējiem un sugai raksturīgā tempā bauda salātlapiņas, vārīta burkāna gabaliņus un citus gardumus.

Vides izglītības centru Rīgas zooloģiskajā dārzā paredzēts uzbūvēt līdz 2022. gada beigām. Mācību klašu iekārtojumā būtiska vieta atvēlēta ievērojamam skaitam nelielu dzīvnieku ekspozīciju - rāpuļiem, abiniekiem, kukaiņiem un grauzējiem. Šie dzīvnieki tiks izmantoti apmācības procesā. Vairākas ekspozīcijas, tostarp sliņķim paredzētā, būs vērstas arī uz ārtelpu un pieejamas apmeklētājiem.

Divpirkstu sliņķis (Choloepus didactylus), kurš savvaļā sastopams Dienvidamerikas ziemeļdaļā, ir patiesi unikāla dzīvnieku suga. Tā veikusi evolūcijas ceļu, kas ir pavisam atšķirīgs no citiem zīdītājdzīvniekiem. Ja vairums dzīvnieku attīsta spējas ātri aizbēgt, tad slinķis ar uzsvērti lēnām kustībām un lielisku maskēšanos, cenšas kļūt neredzams.

Ja citiem dzīvniekiem vilna aug virzienā no muguras uz leju, tad sliņķim pilnīgi pretēji - tā sliecas no vēdera muguras virzienā. Raupjais kažoks ir lieliska aļģu dzīvotne. Ja vairums zīdītājdzīvnieku lepojas ar izturīgu zobu emalju, sliņķiem emaljas nav vispār.

Sliņķi, protams, ir slaveni ar mazkustīgo dzīvesveidu. Tie spēj pazemināt ķermeņa temperatūru līdz 24 grādiem, guļ 15 stundas diennaktī un arī nomoda stundas pavada, karājoties zarā ar septiņus centimetrus garo nagu palīdzību un ļoti lēni košļājot lapas, augļus un citu barību.

Tā kā šai sugai priekškājām garie nagi ir divi, to arī sauc par divpirkstu sliņķi. Ir tikai divi iemesli, kas sliņķim liek nokāpt uz zemes - reta pārcelšanās uz citu koku un tualetes bedrītes izrakšana irdenajā augsnē. Lēnā vielmaiņa un ļoti ietilpīgā gremošanas sistēma sliņķiem gan ļauj uz tualeti doties reizi nedēļā, vai pat retāk.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu