Vācijas ārlietu ministre: Krievijas atgriešanās G7 pārskatāmā nākotnē nav paredzama (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Annalēna Bērboka
Annalēna Bērboka Foto: EPA/CLEMENS BILAN

Krievijas atgriešanās pasaules industriāli attīstīto valstu grupā G7 pārskatāmā nākotnē nav paredzama, atzina Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka.

"Tas, protams, ir ļoti sāpīgi, ka Krievija pati sevi no šī loka izslēdza, anektējot Krimu," ziņu aģentūrai DPA sacīja ministre, atgādinot par 2014. gadā notikušo Ukrainai piederošās pussalas okupāciju un aneksiju un tai sekojošo Krievijas izslēgšanas no elitārās valstu grupas, kas tolaik bija pazīstama kā G8.

"Šobrīd nav paredzams, ka Krievija varētu atgriezties šajā grupā. Patlabanējā eskalācija situāciju vieglāku nepadara," norādīja Bērboka.

"Pēc Krievijas agresīvās rīcības 2014. gadā bija pareizi apliecināt skaidri, ka uz šī pamata nav iespējams vienkārši turpināt ekonomiskās politikas darba kārtību," viņa piebilda.

Vācija 1. janvārī pārņems G7 rotējošo vadību.

Centrālais notikums, Vācijai atrodoties G7 vadībā, būs G7 samits no 26. līdz 28. jūnijam Elmavas pilī, Bavārijā.

ASV un rietumvalstis uzskata, ka Krievija, iespējams, gatavo uzbrukumu Ukrainai.

Krievija noraida apsūdzības par iespējamu tās karaspēka iebrukumu Ukrainā. Kā apgalvo Krievijas prezidents Vladimirs Putins, Maskava ieņem aizsardzības pozīcijas, jo bažījas, ka Kijeva pārmērīgi tuvinās ar NATO.

ASV prezidents Džo Baidens 7. decembrī videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV noteiks Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.

Bērboka jau 9.decembrī brīdināja, ka Krievija samaksās augstu politisko un ekonomisko cenu, ja tā spers militārus soļus pret Ukrainu.

Viņa uzsvēra nepieciešamību koordinēt kopīgo Eiropas nostāju pret tādām naidīgām kaimiņvalstīm kā Krievija, kas koncentrē karaspēku Ukrainas pierobežā.

G7 dalībvalstis ir ASV, Francija, Itālija, Japāna, Kanāda, Lielbritānija un Vācija, 1997.gadā šajā valstu grupā tika uzņemta Krievija.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu