"Muceniekos" mīt uz pusi mazāk patvēruma meklētāju nekā vasarā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Patvēruma meklētāju izmitināšanas centrs "Mucenieki".
Patvēruma meklētāju izmitināšanas centrs "Mucenieki". Foto: Paula Čurkste/LETA

Patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki" izvietoto cilvēku skaits kopš vasaras samazinājies vairāk nekā uz pusi - līdz 186, daudzi centru pametuši patvaļīgi, vēsta TV3 Ziņas.

Pirms pāris mēnešiem "Muceniekos" centra iemītnieki draudēja izlauzt žogu, ja nelaidīs ārā - viņu mērķis bija nokļūt Vācijā. Tagad situācija ir daudz mierīgāka, un daudzi patiešām ir devušies prom.

Septembrī "Muceniekos" izcēlās iemītnieku dumpis - Covid-19 izplatības dēļ centru slēdza, no tā vairs nevarēja izkļūt. Izcēlās sadursmes pašu centra iemītnieku starpā, un, kaujas gatavībā apturēt potenciālu masveida bēgšanu, te ieradās policijas specvienība.

Covid-19 saslimstībai noplokot, centrā karantīna izbeigta. Daudzi to izmanto, lai aizmuktu. Augustā Muceniekos bija tuvu 400 patvēruma meklētāju, tagad tur uzturas 186 personas.

Kopš augusta PMLP centru "Mucenieki" patvaļīgi pametuši 386 patvērumu pieprasījušie trešo valstu pilsoņi. No tiem 113 ir Irākas pilsoņi, vēlāk pārtverti Lietuvā vai Polijā, un atbilstoši starptautiskajai kārtībai atgriezti Latvijā, stāsta Valsts robežsardzes pārstāve Kristīne Pētersone.

Noķertos atpakaļ uz "Mucenkiem" neved, bet nogādā slēgta tipa izmitināšanas centros. 

Kopš vasaras situācija centrā ir krietni mierīgāka, uzsver PMLP. Dumpošanās vairs nenotiek.

"Situācija ir stabila un mierīga. Pagājušajā nedēļā kopā ar SIF un nevalstisko organizāciju "Gribu palīdzēt bēgļiem" nosvinējām Ziemassvētku pasākumu, bija dāvanas bērniem, Ziemassvētku vecītis, mūzika, karstie dzērieni – visi bija apmierināti, pasākums noritēja sirsnīgi!" norāda Pētersone.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu