VIDEO ⟩ Uzzini, kur un kādu atbalstu no valsts varēs iegūt, lai iegādātos lietotu vai jaunu elektroauto (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Smile Fight/shutterstock

Pateicoties valsts atbalstam Latvijas iedzīvotāji varēs saņemt vairāku tūkstošu eiro lielu kompensāciju iegādājoties jaunu vai lietotu elektroauto. Tāpat finansiāls atbalsts būs par par vecā auto norakstīšanu. Tomēr jērēķinās, ka atlaides būs tikai tiem auto, kurus pārdos konkrēti tirdzniecības uzņēmumi, kas būs noslēguši līgumus ar valsti, vēsta TV3 Ziņas.

Atbalsta programmas ietvaros pieejamais kopējais finansējums ir 10 000 000 eiro. Finansējuma apmērs jauniem elektromobiļiem noteikts 4500 eiro, lietotiem elektromobiļiem un jauniem ārēji lādējamiem hibrīdauto – 2 250 eiro. Papildu atbalstu 1000 eiro apmērā varēs saņemt par esoša transportlīdzekļa norakstīšanu, nododot to apstrādes uzņēmumam. Atbalstu sniegs tikai tādu auto iegādei, kura bāzes vērtība nepārsniedz 60 000 eiro.

Ierēdņi nepiekrīt kritikai, ka tik dārgus auto valstij nevajadzētu līdzfinansēt, tādējādi atbalstot turīgāko sabiedrības daļu, kura bez valsts atbalsta varētu arī iztikt.

"Jāsaprot, ka jau tagad daudzi jaunie elektroauto maksā ap 20 000 eiro un runāt, ka šis atbalsta instruments ir tikai turīgākajai sabiedrības daļai, negribētu piekrist, jo arī pieredze rāda, ka lietotu elektromobiļu klāsts Latvijā palielinās,  tendence turpināsies,"

 saka VARAM Klimata pārmaiņu departamenta vadītājs Raimonds Kašs.

VARAM prognozē, ka kopējais iegādāto elektromobiļu un ārēji lādējamu hibrīdauto skaits varētu sasniegt 3800, izvēles loks ir plašs, šādā cenu kategorijā pieejami padsmit modeļi. Kuru katru interneta sludinājumā ievietoto auto gan ar atlaidi nenopirkt. Atlaides būs tikai tiem auto, kurus pārdos konkrēti tirdzniecības uzņēmumi, kas būs noslēguši līgumus ar valsti.

"Iedzīvotājs iet uz šo uzņēmumu vai salonu, izvēlas auto, uzņēmējs jau piedāvā transportlīdzekli ar kopējo atlaidi, kas ietver gan valsts atbalstu, plus atbalstu par transportlīdzekļa norakstīšanu, ja tāda ir.

Iedzīvotājs samaksā samazināto maksu, pēc tam uzņēmējs iesniedz pārskatus ar dokumentiem vides investīciju fondā un ministrija pārskaitīs uzņēmumam šo summu," skaidro Kašs.

Uzņēmēju interese esot liela. Vēl gan ir daudz neskaidrību par tehniskām niansēm, piemēram, kas notiks, ja auto pēkšņi salūzt, cieš negadījumā, tiek nozagts. Apdrošināšanas kompānijas, līzinga firmas – iesaistīto ir daudz, saskaņošana turpinās.

"Es šobrīd šo jautājumu nekomentēšu, kamēr mums ir procesā līgumu saskaņošana, bet šie līgumi būs publiski pieejami, un ikviens, kas vēlēsies iegādāties elektroauto, varēs iepazīties ar nosacījumiem," teic Kašs.

Auto žurnālists Pauls Timrots cer, ka šī programma patiešām motivēs iedzīvotājus pārsēsties uz elektroauto, lai gan atbalsts par veco auto nodošanu gan varētu būt dāsnāks un motivējošāks.

"Mēs vienreiz piedzīvojām līdzīgu atbalstu no klimatu pārmaiņu finanšu instrumenta pirms daudziem gadiem, toreiz bija ķēpa, ka ļoti sarežģīta pieteikšanās, jābūt gudriniekam, kas tavā vietā raksta projektu.

Šobrīd ļoti labi, ka ir atvieglota, saprotama pieteikšanās, viss ir uz pārdevēju pleciem, kas grib pirkt, ir vienkārši izdarīt.

Veco mašīnu nodošanai vajadzētu būt uz pusi vai divkārt lielākai, ja tev dod 1000, varētu dot 1500 vai 2000, tas motivētu iztīrīt veco autoparku," norāda Timrots.

Viena no aktuālām problēmām ir nepietiekamais uzlādes staciju skaits. Decembrī CSDD noslēdza nacionālā līmeņa elektromobiļu ātrās uzlādes staciju izveides projektu, Latvijā uzstādot kopā 139 uzlādes stacijas. Visintensīvāk tās izmanto Rīgā, Pierīgā, Kurzemē, vismazāk Latgalē. Uzlāde CSDD aparātos pašlaik maksā 15 centus minūtē, izmaksas sastāda 3,5 eiro uz 100 kilometriem.

"Šobrīd lādēšanas izmaksas nav mainījušās kopš 2018. gada, bet es nevaru apsolīt, ka tā tas būs nākotnē. Elektroenerģijas cenas ir augušas ļoti būtiski, kilovata cena pat 20 reizes brīžiem, uzlādes tarifs tiks mainīts.

Plāns ir tarifu piesiet biržas cenai, ja tarifs pieaug, tad arī uzlādes tarifs iet augšā," pauž CSDD elektromobilitātes un radaru sistēmas attīstības daļas vadītājs Pauls Beinarovičs.

Eksperti gan uzsver akūtu nepieciešamību šādu atbalstu sniegt ne tikai fiziskām personām, bet arī juridiskām, proti – firmām.

"Mans personiskais viedoklis – tas, ka atbalsts ir tikai fiziskām personām, bremzēs šo izplatību, jo, ja paskatās 2021. gada reģistrācijas datus, tad sadalījums jaunu elektromobiļu reģistrācijai uz fiziskām personām un juridiskām personām ir 30 pret 70," saka Beinarovičs.

VARAM skaidro, ka nākotnē arī Latvijas uzņēmēji varēšot pieteikties līdzīgam atbalstam elektroauto iegādei. Šim atbalsta mehānismam plānots piesaistīt Eiropas finansējumu.

Video: Raidījuma "TV3 Ziņas" sižets

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu