Mūžībā devies dendrologs un Aglonas bazilikas apstādījumu veidotājs Aivars Lasis

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dendrologs un Aglonas bazilikas apstādījumu veidotājs Aivars Lasis.
Dendrologs un Aglonas bazilikas apstādījumu veidotājs Aivars Lasis. Foto: Bulduru dārzkopības skolas attīstības Biedrība

2021. gada nogalē 91 gada vecumā miris dendroloģijas, apstādījumu ierīkošanas un kopšanas, apstādījumu projektēšanas un meža parku saimniecības pasniedzējs, daiļdārznieks, Aglonas bazilikas apstādījumu veidotājs Aivars Lasis, vēsta Bulduru Dārzkopības vidusskolas paziņojums.

Vidusskolā Lasis strādāja 60 gadus, kopš 1951.gadā pats šo izglītības iestādi beidzis ar izcilību un palicis strādāt par laborantu. Vēlāk viņš bijis arī mācību pārzinis un direktors.

"Personība, kas mācīja ne tikai dārzus veidot, bet arī dvēseli kopt un dzīvi dzīvot, dziedot, fotografējot, skolas tradīcijas nododot tālāk un glabājot, veidojot arī skolas muzeju," Lasi apraksta bijušie kolēģi.

Lasis bijis viens no Latvijas ievērojamākajiem dendrologiem, Latvijas Dendrologu biedrības Goda biedrs. Lasis apbalvots ar Andreja Zeidaka medaļu, Jāņa Pāvila II piemiņas medaļu, Triju zvaigžņu ordeni, Zemkopības ministrijas medaļu "Par centību", Barikāžu piemiņas zīmi.

2010. gadā Lasis tika atzīts par Jūrmalas Gada cilvēku. Petera Dindoņa balvu "Par mūža ieguldījumu" viņš ieguva 2015. gadā. 2020. gada 11. novembrī Latvijas Ordeņu brālības dome lēma piešķirt Lasim Goda biedra nosaukumu par īpašiem nopelniem biedrības "Latvijas Ordeņu brālība" darbā, nozīmīgu intelektuālo ieguldījumu biedrības mērķu un uzdevumu īstenošanā.

Paralēli darbam Lasis neklātienē pabeidza Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas Mežsaimniecības fakultāti un ieguva pedagoģijas maģistra grādu. Viņš veidoja apstādījumus Aglonas bazilikai, Priekules un Lestenes kapiem.

Lasis sarakstījis grāmatas "Ainavu un dārza veidošana", "Mazdārziņu apstādījumi" un "Kapu apstādījumi". Ilgus gadus skolotājs dziedājis vīru ansamblī "Arājs" un korī "Burinieks".

Arī Bulduru Dārzkopības vidusskolas simtgadīgā parka veidošanā ņemti vērā Laša ieteikumi.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu