VIDEO ⟩ Uzzini, kā Lietuvas galvaspilsētā satiksmi padara saprotamāku un drošāku (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pauls Timrots
Pauls Timrots Foto: Ekrānuzņēmums no raidījuma Zebra

Lietuvas galvaspilsētas vadītājam esot plāns ar 12 punktiem, kā padarīt pilsētu draudzīgāku tās iedzīvotājiem. Lai uzzinātu vairāk par to, ko šis Remigija Šimaša plāns ietver, raidījuma "Zebra" vadītājs Pauls Timrots devās uz Viļņu noskaidrot, kā tur tiek organizēta automašīnu un velobraucēju satiksme.

Viļņas mērs Remigijs Šimašus skaidroja, ka cenšas atbrīvoties no postpadomju mentalitātes iegūt pēc iespējas vairāk un pēc iespējas vairāk arī uzstādīt uz ielām. Tas pēc viņa domām vidi padara sarežģītāku un grūtāk uztveramu, tāpēc arī pilsētas dizainam jākļūst vienkāršākam.

Runājot par 12 punktiem, Šimašus norādija, ka patiesībā tas nav plāns, bet gan iecere, kas ir jau īstenošanas stadijā. Kopš viņa stāšanās amatā pirms sešiem gadiem paveikts daudz – paplašināti velosipēdu celiņi un ietves, labāk nodarbināts sabiedriskais transports, apzaļumota pilsēta. Visu šo elementu kombinācija ļauj padarīt ielas dzīvīgas, drošākas un lai tās būtu pieejamas ikvienam satiksmes dalībniekam, tur strādājošajiem un dzīvojošajiem.

Šajā kontekstā tika izstrādāta 12 soļu stratēģija, ko sāka sistemātiskā veidā īstenot 2021. gadā. 2022. gadā būs vēl vairāk ielu, kur šie principi darbosies, sola mērs.

Pauls Timrots stāstīja, ka būtībā uztaisīt labu ielu nav grūti, vienkārši ir jāzina, ko grib. Viļņā tapušie 12 principi, pēc kuriem vadās un kurus ņem vērā ielu būvniecībā, nodrošina, ka nav nepatīkamu pārsteigumu, ja pilsētā parādās jauna iela, vai sūdzību par kādiem satiksmes jauninājumiem, piemēram, "mietiņiem".

Starp Viļņas 12 principiem ir vairāk zaļumu pilsētā, asfalts vienīgi tik, cik nepieciešams, drošākas un pāri ceļam īsākas gājēju pārejas, kā arī visi ceļa elementi melnā krāsā. Nolemts, ka mazāk elementu ir labāk, vien dažās ielās atlikuši nelieli plastmasas norobežojumi, ko ne visur bija iespējams noņemt. Galvenais nolūks – padarīt ielas drošākas un mūsdienīgākas.

Video: Raidījuma "Zebra" sižets

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu