Autovadītājs bez vadītāja apliecības un vairāk nekā divu promiļu reibumā no policistiem mēģina atpirkties ar 200 eiro

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Šā gada pirmajā darbadienā Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes Speciālo uzdevumu nodaļas darbinieki apturēja kādu autovadītāju, kurš bija smagā alkohola reibumā – izelpā konstatētas vairāk nekā divas promiles – un vadīja spēkratu bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām, kā arī likumsargiem mēģināja piedāvāt kukuli 200 eiro apmērā, lai izvairītos no atbildības, informē VP.

Pirmdien, 3. janvārī, ap plkst. 20.30 tika saņemta informācija, ka Rīgā, Ulbrokas ielā no kādas tirdzniecības vietas stāvlaukuma ir izbraucis transportlīdzekļis "Volkswagen Passat". Tā vadītājs, iespējams, ir alkohola reibumā.

Netālu no norādītās adreses atradās Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes Speciālo uzdevumu nodaļas darbinieki, kuri fiksēja brīdi, kad minētais transportlīdzeklis izbrauca no stāvlaukuma.

Likumsargi pieņēma lēmumu apturēt "Volkswagen" markas spēkratu. Sākotnēji transportlīdzekļa vadītājs atteicās policistiem nosaukt savu vārdu, uzvārdu un personas datus, kā arī minēja to, ka viņam nav līdzi personu apliecinoši dokumenti.

Transportlīdzekļa vadītājam tika palūgts pienākt pie policijas automašīnas paskaidrojuma sniegšanai, taču tajā brīdī vīrietis vairākkārt izteica frāzi, ka "varētu kaut ko sarunāt". Uz to likumsargi norādīja, ka kukuļdošana ir sodāma rīcība, taču tas neatturēja "Volkswagen" vadītāju vēlreiz mēģināt sarunāt, mutiski piedāvājot 200 eiro.

Likumsargi norādīja, ka viņš tiek aizturēts un tiks ievietots īslaicīgās aizturēšanas vietā par kukuļdošanas mēģinājumu. Dzirdot to, persona metās bēgt, taču pēc dažiem metriem policists viņu apturēja.

Lai šo vīrieti nogādātu tālāko procesuālo darbību veikšanai, tika piesaistīti kolēģi no Patruļpolicijas pārvaldes. Pēc brīža aizturētā persona nosauca savus personas datus un tika noskaidrots, ka 1991. gadā dzimušais vīrietis vadījis spēkratu bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām – tās viņam jau iepriekš ir atņemtas par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā.

No transportlīdzekļa vadītāja bija jūtama spēcīga alkoholam raksturīga smaka, tādēļ tika veikta alkohola pārbaude izelpojamā gaisā un konstatēts, ka vīrietis vadījis spēkratu 2,67 promiļu stiprā alkohola reibumā.

1991. gadā dzimušais vīrietis šobrīd atrodas īslaicīgās aizturēšanas vietā.

Saistībā ar minētajiem pārkāpumiem uzsākts kriminālprocess, kas kvalificēts pēc trīs Krimināllikuma pantiem. Proti, pēc Krimināllikuma 323. panta 1. daļas, proti par kukuļa, tas ir, materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu, došanu vai piedāvāšanu vai par kukuļa apsolīšanu pēc tā pieprasīšanas personiski vai ar starpnieku valsts amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu vai neizdarītu kādu darbību, neatkarīgi no tā, vai nodotais, piedāvātais vai apsolītais kukulis domāts šai valsts amatpersonai vai jebkurai citai personai. Par šādu noziedzīgu nodarījumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Tāpat kriminālprocess kvalificēts pēc Krimināllikuma 260. panta 1. daļas, proti par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļa vadīšanas tiesību (transportlīdzekļa vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas) un ja vadītājs atrodas alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē. Kā arī pēc Krimināllikuma 312. panta – par izvairīšanos no tāda tiesas nolēmuma, ar kuru uzlikts pienākums izpildīt noteiktas darbības, izņemot nolēmumu par naudas piedziņu vai mantas atdošanu, pildīšanas pēc procesuālas sankcijas vai soda piemērošanas par nolēmuma nepildīšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu