Rīgas dome neatteiksies no gāzes apkures katlu izskaušanas (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Pamatīgas debates radījis Eiropas Komisijas (EK) priekšlikums atzīt ieguldījumus dabasgāzes un atomenerģijas projektos par zaļām investīcijām. Pat ja šādu lēmumu Eiropā pieņemtu, tas nemainītu Rīgas domes strīdīgo ieceri par individuālo gāzes apkures katlu izskaušanu, vēsta TV3 Ziņas. 

Vecgada vakarā Eiropas Komisija dalībvalstīm izsūtīja jaunu tā sauktās taksonomijas priekšlikumu. Tas pēc būtības ir klasifikators, kas pasaka, ko var uzskatīt par zaļu un ilgtspējīgu darbību. Starp šādiem ieguldījumiem Komisija piedāvā iekļaut gāzes un atomenerģijas projektus.

Eiropas Komisijas pārstāvniecībā Latvijā skaidro, ka, ņemot vērā zinātniskos ieteikumus, tehnoloģisko progresu un atšķirīgās vajadzības dažādās valstīs, gan kodolenerģijai, gan dabasgāzei ir nozīme pārejas periodā uz pārsvarā atjaunojamiem energoresursiem nākotnē.

"Te kā vienu no piemēriem varētu minēt to, ka līdz 2035. gadam gāzei jābūt no atjaunojamiem avotiem vai arī tai jābūt zemām emisijām. Šīs jaunās papildu darbības paātrinātu kaitīgāku avotu, piemēram, ogļu izmantošanas pārtraukšanu,"

 saka Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvija vadītāja Zane Petre.

Tas atvieglotu finansējuma piesaisti šādiem projektiem. Pret rosinājumu ir valstis, kas neatbalsta atomenerģiju, un Eiropas Zaļie, kuri kodolenerģijas un gāzes kurināšanas saukšanu par videi draudzīgu uzskata par maldināšanu un sliktu signālu no zaļo kursu uzņēmušās Briseles.

Savukārt citi domā, ka tas ļautu sasniegt izvirzītos klimatneitralitātes mērķus. Latvija savu pozīciju vēl nav definējusi, vēl, ministrijas vēl iepazīstas ar dokumentiem.

Kā skaidro Rīgas Dome, pat ja dabasgāzi Eiropā uz pārejas periodu atzītu par zaļu vai zaļāku kurināmo, tas domes plānus nemainītu. Pēc 2025. gada nav paredzēts izsniegt jaunas atļaujas gāzes apkures katlu uzstādīšanai.

Ja kāds tomēr izvēlas to darīt, tad laikā izņemtu atļauju var izmantot jeb iekārtu uzstādīt līdz 2030. gadam un izmantot tālākajā dzīves ciklā, cik nu ilgs tas sanāks.

Dome iesaka līdz 2025. gadam apdomāties un, ja plānots iekārtu mainīt, jau laikus izvēlēties citus risinājumus – siltumsūkni vai centralizēto apkuri, pieslēgumiem kurai plānots finansējums. 

Video: TV3 Ziņas sižets 

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu